Delen vinden we super lief

Er zijn van die mensen die elk weekend vol plannen met activiteiten. Lekker weg met vrienden, uit eten, een feestje hier en een feestje daar. Ze krijgen energie van de energie van anderen. Misschien kan jij je hier weinig bij voorstellen. Regelmatig zeg je een feestje af omdat je liever gewoon lekker thuis alleen op de bank hangt. Misschien is het zelfs zo erg dat je soms weken op kunt kijken tegen sociale verplichtingen als een familiefeestje of een kinderverjaardag. Dat is niet altijd gemakkelijk. Niet voor jezelf, maar soms ook lastig voor je omgeving om te begrijpen.

Het is wel belangrijk dat je het jezelf niet te lastig maakt. Je hoeft niets te doen waar jij je niet prettig bij voelt. Ook jouw gevoelens mogen er gewoon zijn. Zelfs als deze niet door iedereen begrepen worden. Het is oké om geen zin te hebben in sociale verplichtingen. Als je het gevoel krijgt dat dit alleen maar extra energie in beslag neemt. Wel zijn er enkele dingen die je kunt doen om het voor jezelf wat gemakkelijker te maken. Zelf ben ik de extraverte, introvert en hoop dat de volgende 3 tips je zullen helpen.

Lekker klungelen in huis is ook heel fijn!

1. Wees niet te hard voor jezelf

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je alle sociale verplichtingen gaat vermijden. Hoe meer je deze vermijdt, hoe groter de kans dat je dit helemaal niet meer doet en uiteindelijk zelfs in een sociaal isolement terechtkomt. Wanneer je echter helemaal uitgeput bent van een hele week werken of al verschillende sociale activiteiten, dan is het echt niet erg om een keertje ‘nee’ te zeggen. Je kunt een cadeaubon laten bezorgen om de jarige te feliciteren en jezelf even de rust te gunnen die je nodig hebt.

Probeer jezelf wel te blijven uitdagen. Is een groot feest niets voor jou? Los het dan op zoals in bovenstaande voorbeeld, maar vermijd de situatie niet geheel. Kies er bijvoorbeeld voor om de jarige enkele weken later mee te nemen uit eten of naar een café. Hier kunnen jullie gezellig bijkletsen en de verjaardag met z’n tweetjes vieren.

Citytrip Malmo in Zweden is altijd een goed idee, maar me-time is daarnaast ook verstandig om jezelf weer op te laden

2. Stel niet te hoge eisen

Opvallend genoeg stellen we vaak hogere eisen aan onszelf dan dat anderen dat van ons hebben. Je hoeft niet altijd wat te vertellen te hebben op een feestje. Jouw aanwezigheid is soms al genoeg. Ook ben je niet verplicht om social talk te maken met vreemden. Als mensen iets willen weten, komen ze vanzelf op je af. Denk vooral niet te ver door over hoe je op anderen overkomt. Jouw gevoelens staan vaak haaks op die van hun. Maak je – hoe moeilijk ook – niet te druk om wat anderen vinden en stel zeker niet al te hoge eisen aan jezelf. Dan kan de avond alleen maar meevallen.

3. Plan ook rustmomenten

Het is logisch als je tegen het weekend opkijkt als er werkelijk geen moment rust is. Daarom is het goed om keuzes te maken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je vrijdagavond naar het familiefeest gaat, maar dat je dan zaterdag lekker helemaal niets hoeft. Zo zorg je voor meer balans en zal je merken dat het allemaal niet zo erg is als je dacht.

Tot slot

Ik hoop dat ik je met deze tips op weg heb geholpen. Voor mezelf blijft het ook altijd zoeken, maar volg je hart, dat klopt altijd!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief