Delen vinden we super lief

Coderen leert kinderen waardevolle lessen voor het leven en uiteindelijk ook voor werk. Wanneer we willen dat onze kinderen de academische wereld in gaan, dan kan het aanleren van programmeren essentieel zijn. Hoe eerder een kind dit leert, des te beter het is voor de toekomst. In dit artikel geven we meerdere voordelen waarom coderen zo belangrijk is op een jonge leeftijd.

Osmo Pizza Co. Starter Kit

Wat is coderen?

Simpelweg is dit het communiceren met een computer. Er wordt gebruik gemaakt van een bepaalde taal die vervolgens instructies geeft. Hierdoor kunnen er bepaalde commando’s uitgevoerd worden. Door dit te doen kunnen er meerdere items ontwikkeld worden waaronder computerspellen, software en apps.

Waarom is het belangrijk dat kinderen leren programmeren?

Er zijn zoveel voordelen dat we ze hier niet allemaal kunnen opnoemen. Het begint al met vaardigheden voor creatief denken, het oplossen van problemen tot grote voordelen voor het werkleven. Laten we er hier dieper induiken op 5 voordelen waarom jouw kind moet beginnen met leren programmeren.

1. Het helpt kinderen met nadenken

Een van de grote voordelen is dat het kinderen helpt met nadenken. Tijdens het programmeren is het van groot belang om op een andere manier na te denken over oplossingen. Belangrijk hierin is het grote geheel inzien en dit vervolgens opdelen in kleinere puzzels die opgelost kunnen worden. Kinderen worden aangespoord om een vaag idee te nemen en dit om te zetten in iets wat werkt. Daarnaast is het logisch dat er fouten worden gemaakt. Als iets niet lukt moet het nogmaals geprobeerd worden. Kinderen zien dat fouten niet erg zijn, maar dat het juist kansen biedt om iets nogmaals te proberen.

Nintendo Switch, game, computerspelletje

2. Werken met computers is de toekomst

Over de hele wereld is het werken met computers een alledaagse bezigheid. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere softwarepaketten en alles moet met elkaar samengebracht worden tot een geheel. Het is niet enkel de ICT die dit doet, ook andere branches raken steeds meer geïnteresseerd in wat software kan doen met een onderneming. Een kind die kan programmeren heeft een groot voordeel met kansen op de arbeidsmarkt. Dit is ook een van de redenen waarom ICT een verplicht vak op school zou moeten worden.

3. Rekenen wordt leuk gemaakt

Het gebruik van codetaal is simpelweg leren om te gaan met rekensommen. Uiteindelijk is het de bedoeling om met rekensommen werkbare commando’s uit te voeren. Kinderen leren daarom rekenen zonder het door te hebben. Het gevolg is dat er meer betrokkenheid is en kinderen sneller gaan leren.

rekenen, hubelino

4. Het vergroot de creativiteit

Ook is het een belangrijke vaardigheid om de creativiteit aan te wakkeren. Het geeft namelijk de ruimte om te experimenteren met verschillende oplossingen en problemen. Gaat het de eerste keer niet goed? Geen probleem, dan kan het nogmaals geprobeerd worden maar met een andere aanpak. Het kan vergeleken worden met een muziekinstrument. Er wordt veel gebruik gemaakt van feedback waardoor een kind vooruit komt. Dit maakt het werken met computers ook leuk. Doordat er ook nog zichtbare resultaten te zien zijn zal een kind meer trots zijn op wat hij maakt.

kinder keyboard, digitale piano, keyboard, tips

5. Het geeft kinderen een uitdaging

Kinderen houden ervan om uitgedaagd te worden. Ze lopen nog in kinderschoenen en zijn klaar om de wereld te veroveren met grote dromen. Tijdens het werken met computers zien ze in dat er veel nodig is om een werkbaar product te maken. Keer op keer moet er geprobeerd en getest worden. Met alle valpartijen en verbeteringen worden kinderen constant uitgedaagd.

coderen, programmeren, kinderen

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief