Delen vinden we super lief

Met de recente bestuurswissel van onze lionsclub achter de rug, kijken we uit naar een mooi lions jaar. De plannen liggen klaar en het fundament staat als een huis. Maar eerlijk gezegd, ik begon me af te vragen of we met enkel plannen, visies en woorden op papier wel echt op weg zijn naar het Lionsdoel. Met deze vraag begon ik mijn column in de herfsteditie van het Lionsmagazine . En aangezien je je kijk op de kwestie in 500 woorden wil overbrengen, ga je er al snel in met een gestrekt been. Ook na mijn vorige columns ontving ik (opbouwende) feedback, vragen, suggesties en input. Dank daarvoor en aarzel niet om bij me in de lucht te komen met feedback, ik heb het wiel immers niet uitgevonden.

Lionsmagazine column
Vorige editie van het Lions magazine

Goud binnen onze organisatie; de doeners: Lionsmagazine column

Misschien moeten we ons meer gaan richten op het actiegerichte goud binnen onze organisatie: de doeners die niet aan wal blijven staan, maar het roer stevig in handen nemen om onze club tot leven te wekken. Want actie en echt aan de slag gaan, is het ware hart van Lions. Ook dit column in het Lionsmagazine wist stof doen opwaaien!

lions, serviceclub, goede doel, vrijwilliger, rotary, Lionsmagazine column

In mijn gedachten klinken de wijze woorden van Barack Obama, die ons aanmoedigde tot concrete uitvoering. Hij zocht mensen die zeiden: “Laat mij dit doen.”
Die attitude, dat is wat we nodig hebben, niet alleen op wereldniveau maar ook binnen onze eigen Lions-club en in feite elke club. Doeners zijn de sleutelfiguren die visies omzetten in activiteiten, initiatieven in realiteit en beloftes in resultaten. We weten vast allemaal wie die doeners zijn in onze club, maar het is zaak om hun aantal te vergroten en de gouden dynamiek te activeren.

De beroemde uitspraak “Verandering komt niet als we wachten op anderen of op een andere tijd. Wij zijn degenen waarop we hebben gewacht. Wij zijn de verandering die we zoeken” raakt de kern van de Lions International missie.

Lionsmagazine column

Gerelateerde Lionsmagazine column: Ieder zijn kracht binnen de Lionsclub – Column in het Lions Magazine

Geen woorden maar actie

Onze Lions-familie zit boordevol doeners. Het zijn de mensen die niet alleen praten, maar hun mouwen opstropen en actief werken aan verandering. Ze nemen de leiding, zetten projecten op, brengen vrijwilligers samen en boeken resultaten die weerspiegeld worden in de verhalen die we in ons magazine lezen. Maar eerlijk is eerlijk, binnen elke club zijn het er slechts een handjevol. Ik hoor vaak excuses als “ik weet niet hoe” of “mijn medeleden zijn niet enthousiast genoeg”. Mijn advies? Begin klein en werk aan je eigen passie.

Ga op zoek naar een lokaal doel dat je raakt, een initiatief dat je nieuwsgierig maakt. Bel het plaatselijke buurthuis, plaats een vreemd en oud geld zuil in je lokale supermarkt, loop binnen bij de voedselbank, mail de daklozenopvang, of schrijf kerstkaarten voor het nationaal ouderenfonds. De zoektocht alleen al zal je verrijken, ongeacht de uitkomst van je fondsenwerving, actie of clubinitiatief.

In actie komen

Maar laten we vooral niet vergeten dat het vermogen tot actie begint bij onszelf. “Wees de verandering die je zelf graag ziet” is niet alleen treffend, het is een uitdaging. Het betekent dat we niet aan de zijlijn moeten blijven staan wachten tot anderen bewegen. Wij hebben de middelen, de vaardigheden en de passie om zelf in beweging te komen, en Lions kan ons het platform en ondersteuning bieden. Laten we onze krachten bundelen en samen het verschil maken. Laten we niet alleen blijven steken in plannen en besprekingen, maar daadwerkelijk in actie komen. Dat is de weg naar echte impact.

Lionsmagazine column

Ben jij een denker of een doener?

Dus, mede-Lions, stel ik jou de vraag: ben jij een denker of een doener? Ben je iemand die geweldige plannen en ideeën smeedt, maar aarzelt als het op actie aankomt? Of ben je diegene die opstaat, initiatief toont en bijdraagt aan tastbare verandering? Terwijl ik deze woorden op papier zet, weet ik dat het nu tijd is om ze om te zetten in daden. Geen woorden, maar actie. En zo begin ik met een pannenkoekenactie bij een lokale zorginstelling. Het is klein, maar ik weet dat het vonkje zal zijn voor een grootschalige inzet.

Door mijn eigen passie te volgen, nieuwe leden te inspireren en vastberaden te handelen, kunnen we werkelijk de verandering zijn die we voor ogen hebben. Of het nu gaat om acties, ledenwerving, clubactiviteiten, fondsenwerving en meer, het draait om doen, niet alleen denken.

Dat is het hart van Lions Nederland in actie.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief