Delen vinden we super lief

Lions Save the earth musical

Reis liefhebbers onder ons hebben vaak vreemd en oud geld in de keukenla liggen en weten waarschijnlijk niet goed wat ze er mee kunnen doen. Ook bij ons lag het te verstoffen, maar is inmiddels bij elkaar verzameld en heeft een perfecte bestemming gekregen. Via de verzamelzuil van de Lions kan er namelijk een zinvolle bestemming aan gegeven worden. Mijn geld werd gedeponeerd in de supermarkt zuil in Bilthoven, nabij het kantoor waar ik destijds werkte. Voor enkele Lions clubs uit het oosten van het land bracht ik recent dozen vol ingezameld vreemd en oud geld naar de landelijke verzamel locatie waar ik samen met mijn dochter een kijkje in de keuken kreeg. Dit was inspirerend en vertel er graag meer over.

oud en vreemd geld, lions, we serve, goede doelen actie, oud en vreemd geld actie, LCIF, wilde ganzen, blind, operaties, Lionsclub international, lcif

Dagobert Duck zolder

Achter deze inzamelingsactie staan vrijwilligers en Lions die hun hart en ziel inzetten voor het goede doel. Wat fantastisch om de gedrevenheid en de bevlogenheid van Erwin te zien om zoveel mogelijk geld via de zuilen te verzamelen, sorteren en te veilen. Het vreemd en oud geld wordt zorgvuldig geselecteerd en uitgezocht om daar zoveel mogelijk mee op te brengen. Mijn dochter keek haar ogen uit op de ‘Dagobert Duck zolder‘ zoals Erwin het mooi verwoorde.

Wereldwijd zijn er veel munten en geldsoorten waardoor er een legio aan bakjes stond. En ook oude penningen, muntjes, of medaillons kunnen van waarde zijn. Vooral het papiergeld vond mijn dochter interessant. ‘kijk, dit was vroeger mama haar zakgeld’ vertelde ik haar terwijl ik een 5 gulden biljet liet zien.

Door het hele land worden er zuilen met muntstukken en papiergeld gevuld voor het goede doel. 

Vreemd en oud geld- actie

De pot met oude munten van mijn oma, oude Maltese munten, papiergeld uit Thailand, Hongkong dollars en Nederlandse guldens waren weggestopt in een oud koffieblik die ik tijdens het opruimen weer tegen kwam. Ook mijn gouden medailles doen het goed samen met al het andere oud en vreemd geld van zolder.

Voor mijn vader had ik al eerder ladingen vreemd en oud geld in Lisse afgegeven van diverse Lionsclubs uit het Lions district MD 110AB en wist dat het doneren aan de vreemd en oud geld-actie ook voor ons een goed idee is. Want laten we wel wezen, wat doe ik er mee? De dankbaarheid van mensen die geholpen worden met een staaroperatie is zo’n groot goed!

Krachten gebundeld

De oud en vreemd geld- actie is een gezamenlijke actie van supermarkten en Lionsclubs ten behoeven van oogoperaties vanuit Fight for sight. Via de verzamelzuil in zo’n 75 Supermarkten in Nederland en België kan er door iedereen eenvoudig geld gestort worden. Door de lokale Lions worden de zuilen geleegd, gesorteerd en vervolgens naar deze landelijke plek gebracht.

Via het netwerk van de Lions worden de internationale munten en papiergeld omgezet in euro’s. Met zorgvuldigheid wordt alles gesorteerd waarbij er ook pareltjes gevonden worden. Oud geld dat door nationale banken niet meer wordt ingewisseld, wordt op veilingen aan de hoogste bieder verkocht.

Het goede doel ~ Fight for sight

Elke €10,- dat opgebracht wordt in deze actie, wordt verhoogd door Wilde Ganzen tot €15,-. (Stichting Wilde Ganzen bestrijdt wereldwijd armoede, met kleine slimme projecten). Dat bedrag gaat naar oogklinieken in derdewereldlanden waar een staaroperatie €30,- kost. Rijken betalen €15,- boven de kostprijs en samen met de bijdrage van €15,- heeft de kliniek €30,- om een arme blinde te opereren, zonder dat hij of zij kosten hoeft te maken.

Jaarlijks wordt ruim €150.000,- bijeengebracht waarmee er meer dan 10.000 oogoperaties kunnen worden uitgevoerd. Hier worden levens door op hun kop gezet en brengt letterlijk licht in de duisternis van vele levens. En ze krijgen niet alleen het zicht terug, maar ook hun geluk, waardigheid en zelfstandigheid. Ze kunnen weer gaan werken, zelf voor hun gezin zorgen en hun kinderen zien opgroeien. Kijk hier voor meer informatie.

Meedoen

Hier is een overzicht waar de verzamelzuilen staan in Nederland en België die worden beheerd door de Lionsclubs. Uiteraard is het ook mogelijk om een lokale club te contacteren met name als er een verzameling of een grote hoeveelheid vreemd en oud geld gedoneerd wordt. Een Lions lid komt het graag ophalen. (Contact: vreemdgeldblinden@lions.nl). Mocht je dit lezen en denken dat jouw supermarkt ook wel zou openstaan voor een vreemd en oud geld zuil, dan komt de organisatie heel graag met jou in contact om er een zuil te plaatsen. De actie is eenvoudig met heel veel impact!

Aarzel dus niet om de keukenla uit te pluizen naar oud en vreemd geld. Wie thuis nog vergeten guldens of buitenlands geld in een laatje heeft liggen kan daar veel goed mee doen.

Wat zijn Lionsclubs?

Lions is al meer dan 100 jaar de grootste service organisatie ter wereld met in Nederland bijna 12.000 Lions verdeeld over 440 Lionsclubs. Wereldwijd zijn er in 208 landen al meer dan 1.4 miljoen Lions, verdeeld over 46.000 Lionsclubs. Lions kennen gemengde-, vrouwen- en mannen- clubs die zich allen inzetten voor de maatschappij, lokaal of internationaal. Nieuwsgierig naar waarom ik Lion ben geworden? Lees dan zeker deze blog:

Ik ben een Lion, maar wat houdt dat nu precies in?

Het motto van de Lions is: We serve, oftewel “Wij dienen”

Door de wijze waarop Lionsclubs met zo’n 1.4 miljoen Lions in 205 landen wereldwijd zich belangeloos inzet voor personen en organisaties, was reden voor een agentschap van de Verenigde Naties om Lions Clubs International Foundation uit te roepen tot de beste NGO* ter wereld. (Niet Gouvernementele Organisatie). Wij Lions, zijn vrijwilligers zonder enige vergoeding en kennen dan ook geen strijkstokken. Een organisatie waar ik graag lid van ben.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat!


Delen vinden we super lief