Delen vinden we super lief

Altijd leuk om een nieuw spel te testen. Janne en Bram hebben er veel zin, om alles te ontdekken. Janne neemt de leiding en opent de doos vol met kaartjes kaarten en met blokjes. Bram is enthousiast bezig met de monster kaartjes, hij heeft het over zombies en creepers. Het lijkt ingewikkeld omdat we veel voorbereidingen moeten treffen voordat we kunnen gaan spelen.

Terwijl Janne de handleiding doorneemt, kaartjes sorteert en neerlegt, mag Bram een blokken kubus bouwen. De verschillende kleuren zijn de grondstoffen; smaragd, obsidian, steen, zand, hout.

Inhoud: 64 houten blokken, 64 gebouwen-en monsterkaarten, 36 wapentegels, 4 spelersborden, 4 ervaringsmarkers, 4 spelerskins, 4 opzetvoetjes, 12 overzichtskaarten, 1 blokbodem, 1 constructiehulp Afwijkingen in kleur en techniek voorbehouden.

Vakjargon

Je hebt echt de ruimte nodig op je tafel. Alles ziet er pixelig uit qua uitstraling de look en feel is wat ik ken van Minecraft. Het is een mix van Engelse en Nederlandse woorden die Bram over de tafel gooit.

We hebben in het midden stapeltjes met land kaartjes liggen, het spelbord. In het midden daarvan staan onze gekleurde speel poppetjes, de pionnen. Om deze land kaartjes liggen kleinere kaartjes, dit zijn wapens. Naast het speelbord staat een blokjes kubus opgebouwd uit gekleurde grondstoffen. Naast het speelbord liggen A, B, C kaartjes met de puntentelling die per fase van het spel belangrijk is. Voor ons ligt een kaartje met de acties die je per ronde mag doen.

Voor ons ligt een stapeltje kleine kaartjes, wapens en aardappelen in onze eigen kleur. En voor ons ligt een eigen landkaart, ‘bouw werkkaart’ met 9 gepixelde landschaps vlakken, variërend bos, woestijn, steen en sneeuw landschappen en een rand voor de puntentelling met daarop een klein kaartje met een cirkeltje, de XP volgens Bram. Deze kun je na de puntentelling gaan verschuiven.

mindcraft, ravensburger, bordspel
Stort je in een gloednieuw Minecraft avontuur, dat
op tafel gebeurt! Verzamel bijzondere blokken en bouw
indrukwekkende gebouwen.

We beginnen met spelen.

Bram begint, bij elke beurt mag je kiezen uit 2 acties. – 2 blokje pakken, – stapjes zetten en kaartjes omdraaien, – bouwen, kaartje pakken en op je eigen bouwkaart leggen, – tegen een monster vechten, – een wapen-kaartje pakken.

Het zijn leuke keuzes die we kunnen maken. We houden elkaar goed in de gaten, wie maakt welke keuzes, wat is slim? We spelen de eerste ronde lang door, we stellen het uit om het laatste blokje uit de bovenste laag te pakken. Punten tellen, XP verschuiven en doorspelen en op kaartje B kijken wat nu belangrijk is voor je puntentelling.

Deze rondes B en C gaan snel, sommige doelen lijken ver weg. De grondstof blokjes gaan snel op. We vechten tegen monsters en bouwen. Voor je het door hebt zijn de grondstoffen op. Kunnen we niet meer bouwen en tellen we onze punten.

Onze mening : Mindcraft bordspel

We hebben het spel inmiddels een aantal keren gespeeld in verschillende samenstellingen. Het is leuk en gevarieerd, elke keer weer uitvindend wat de beste strategie zal zijn. Elkaar nauwlettend in de gaten houden blijft belangrijk. Nu we de rondes kennen, letten we ook wat beter op wat er in ronde B of C punten op gaat leveren. Bram is de grote ‘monstervechter’ met die strategie heeft hij al 2x gewonnen.

Voor het opruimen houdt Janne van structuur, jammer dat er geen mooie vakjes zijn voor de verschillende kaartjes en kaarten. Voor het opbouwen van het speelvlak zou een raster handig kunnen zijn.

Je hoeft Minecraft online niet te kennen om dit spel leuk te vinden. Gert Jan en ik vinden het ook erg leuk. Er zou een uitleg van de namen van de monsters kunnen zijn in de handleiding
om de kinderen iets beter te kunnen volgen. Het is echt een 10+ en ouder spel, wij zullen het zeker blijven spelen. Janne en Bram zijn erg enthousiast! Puik werk Ravensburger!

Hieronder een kort interview met mijn medespelers over Mindraft het bordspel

Minecraft interview met Bram, Janne en Papa Gert jan

Bram (10), Janne (14) en Gert Jan (45) vertellen je wat ze van het Minecraft bordspel vinden.

Hoe vind je het spel?

B; Super leuk. Ik vind de acties leuk, 2× zetten en wapens pakken. Geen dobbelstenen vind ik fijn.
J; Leuk
GJ; Leuk spel, leuk om te spelen. Ik dacht dat het ingewikkeld was, maar met spelen viel dat heel erg mee en is het heel leuk!

Hoe vind je de doos eruit zien?

B; Wel mooi maar je ziet aan de voorkant niks van hoe het spel eruit ziet.
J; Die ziet er echt cool uit.
GJ; Mooi, echt Minecraft uitstraling.

Hoe vind je spel eruit zien?

B; Mooi georganiseerd, mooi gemaakt, zoals de monsters met de hartjes eronder mooi en grappig bedacht.
J; Leuk
GJ; Mooi, wat ik weet van Minecraft, mooie blokjes, en de verschillende kaartjes. Leuk, zonder dobbelsteen, normaal vind ik spellen met een dobbelsteen leuk om te spelen. De 2 acties die je achter elkaar kan doen. Je kan leuke keuzes maken.

Vind je het een afspiegeling van het online spelen van Minecraft?

B; Nee, het lijkt er niet op. Duidelijk niet. Alleen de monsters lijken wel.
J; Ik snap dat het er van is gekomen. Het is eigenlijk onmogelijk te vertalen. Maar het is wel geslaagd.
GJ; Daar weet ik te weinig van.

Wat vind je het lastigst?

B; De mal en de blokjes opbouwen vind ik lastig de mal is iets te groot.
J; Niet lastig maar veel tegelijk, veel uitleg.
GJ; Dat je de groene blokjes in de gaten moet houden. Dat je nog strategischer kan spelen door de volgende fases van het spel in de gaten te houden. Punten scoren met plaatjes en de punten scoren met het verslaan van zombies.

Wat vind je van de tijdsduur?

B; Best lang, maar het ligt ook aan jezelf hoe snel je de blokjes opmaakt.
J; In het begin moeilijk, maar als je het weet is het heel leuk.
GJ; Leuk dat je daar zelf invloed op hebt door de blokjes te pakken. En het lijkt naar het einde toe sneller te gaan.

Wat is je strategie?

B; Gewoon maar zien wat er gebeurd, monsters verslaan en veel punten pakken. Huisjes bouwen vind ik minder leuk. Tegen een monster vechten is het leukst.J; Beetje handleiding gelezen en begonnen en tussendoor lezen.
GJ; Geen, gewoon spelen.

Op welk spel vind je het lijken, vind je het een mix van spellen die je kent?

B; Niet echt.
J; Kolonisten van Catan
GJ; Beetje Catan misschien.

Heb je nog tips?

B; Nee
J; Dat je netjes de doos kunt inpakken. Nu ligt alles door elkaar. Duidelijker uitleggen welk onderdeel wat is van het spel in de doos.
GJ; Niet echt.

Zou je het aanraden?

B; Ja, zeker. Gewoon een leuk spel.
J; Zeker!
GJ ; Ja, zeker leuk om met een paar mensen te spelen. Je kan veel kanten op qua spelen en strategischer spel.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram |Twitter | Facebook | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat



Delen vinden we super lief