Delen vinden we super lief

In een historische kerk aan de Keizersgracht is het internationale concept Museum of Illusions officieel geopend voor het grote publiek. Bij de Amsterdamse vestiging ‘Museum van de illusies‘ draait alles om verwondering, optische illusies en het ontdekken van hoe makkelijk onze zintuigen ons kunnen misleiden. We bezochten het en delen hierbij al onze magsiche ervaringen!

Museum van de illusies vol illusie en verwondering

Victor Mids is verbonden aan het museum als ambassadeur. Als illusionist en arts is Victor bekend van het tv-programma MINDFCK*. Met zijn unieke mix van wetenschap, psychologie en magie brengt hij zijn toeschouwers op magische wijze in verwarring. Zijn missie sluit naadloos aan bij die van het museum: mensen op speelse wijze laten ervaren hoe onze waarneming werkt en hoe eenvoudig die te manipuleren is. “Ik vind het erg leuk om samen te werken met dit nieuwe museum op zo’n schitterende locatie in Amsterdam,” aldus Victor. “It’s magic!”

Een museum dat alles op zijn kop zet

Verwacht in het Museum of Illusions Amsterdam geen traditionele kunstwerken aan de muur. Hier stap je een wereld binnen waar perspectief bedriegt, zwaartekracht op losse schroeven staat en je hersenen constant uitgedaagd worden. Het is een interactieve reis door kamers die draaien, spiegels die oneindigheid suggereren en installaties die je ogen iets anders vertellen dan je brein denkt te zien.

Verdeeld over 2 verdiepingen met meer dan 650 vierkante meter, aan verwarring en verwondering, is het museum geschikt voor alle leeftijden. Van nieuwsgierige kinderen tot filosofisch ingestelde volwassenen, iedereen komt hier met een glimlach én een nieuw perspectief naar buiten. Dit is gaaf en we keken onze ogen uit!

Waar wetenschap en spel samenkomen

Wat dit museum zo bijzonder maakt, is de wetenschappelijke onderbouwing van alle illusies. Elke installatie is gebaseerd op principes uit de psychologie, wiskunde, natuurkunde en kunst. Door te spelen, kijken, vergelijken en testen, ontdekken bezoekers hoe waarneming werkt en hoe foutgevoelig die eigenlijk is. Denk aan kamers waarin mensen ineens van lengte lijken te veranderen, objecten die bewegen terwijl ze stil staan, en gezichten die je blijven volgen. Op onze foto’s zie je een deel van de illudsies, die in het echt zoveel toffer zijn!

De educatieve insteek is dan ook bewust gekozen. Via interactieve workshops, rondleidingen en educatief lesmateriaal wil het museum scholen en instellingen betrekken bij de ervaring. Van basisschool tot middelbare school: leren is hier leuk én verwarrend tegelijk.

Een historische locatie met een twist

Het museum is gevestigd in de voormalige Nieuwe Waalse Kerk aan de Keizersgracht, een indrukwekkend neogotisch gebouw uit 1854. De hoge gewelven en glas-in-loodramen vormen een bijzonder decor voor de moderne installaties. Sommige illusies zijn zelfs geïnspireerd op de geschiedenis van het gebouw, wat een verrassende brug slaat tussen verleden en heden. De grote raampartijen en hoge plafonds geven het museum extra cachet, dit is een toplocatie!

Van Zagreb tot Amsterdam: een wereldwijd succesverhaal

Het Museum of Illusions begon in 2015 in Zagreb en groeide in razend tempo uit tot een wereldwijd netwerk met vestigingen in meer dan 60 steden, verspreid over Europa, Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Amsterdam is na Maastricht en Brussel de derde locatie in de Benelux en zal wederom een groot succes worden!

Volgens museummanager Tomi Hindriks past Amsterdam perfect bij het concept: “Deze stad ademt kunst, innovatie en nieuwsgierigheid. We voegen daar nu een speelse en verwonderende laag aan toe. Iedereen is welkom, van scholieren tot toeristen en gezinnen. Dit is een plek waar niets is wat het lijkt.” En gelijk heeft hij, we hebben genoten!

Achter de schermen

Damir Čičak, eigenaar van de Amsterdamse vestiging en drijvende kracht achter het succes in de Benelux, ziet het museum als meer dan een attractie: “We willen mensen uitdagen om opnieuw te kijken naar wat ze denken te weten. Door verwondering en wetenschap te combineren, maken we leren leuk en toegankelijk voor iedereen.”

Damir opende eerder al succesvolle vestigingen in Maastricht en Brussel. Zijn missie is om wetenschap, kunst en het dagelijks leven met elkaar te verbinden, zodat bezoekers de wereld op een nieuwe manier durven bekijken. Wij zijn dan ook van mening dat ze daar zeer goed in zijn geslaagd! Het museum van de ilusies is dan ook een absolute aanrader. Check hier voor tickets en meer informatie voor de nieuwe locatie in Amsterdam en de locatie in Maastricht.

Marjolein

Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief