Delen vinden we super lief

Wat herkenbaar is voor vele ouderen is dat alles een stuk lastiger gaat. Ook een eenzaam gevoel zie je vaak terugkomen. Als jongere, kun je ze daarom maar beter een handje helpen. Of het nou je eigen opa en oma zijn of je lieve buurvrouw; voor elke ouder kun jij zelf veel betekenen. Benieuwd op welke manieren jij ze een hart onder de riem steekt? Lees dan snel verder!

Inrichting van hun woning

Ten eerste kun je ze helpen bij hun inrichting. Aangezien ze wat vaker thuis zitten, hebben ze weleens behoefte aan verandering. Dezelfde opstelling en meubels kunnen gaan vervelen. Ga daarom eens met ze op zoek naar nieuwe meubels. Wellicht zijn ze toe aan een nieuwe relaxfauteuil of moet de bank eens op een andere plek staan. Samen zorgen jullie voor een fijne leefomgeving. 

Ga met ze in gesprek

Iets waar ouderen veel behoefte aan hebben is gezelschap. Ga daarom eens goed met ze in gesprek. Wellicht zijn er wat problemen waar ze tegenaan lopen. Zo hebben veel ouderen bijvoorbeeld moeite met gaan zitten en opstaan. Een sta op stoel geeft je een steuntje in de rug en is dan een goede oplossing. Ga samen met ze na hoe jullie hun problemen kunnen oplossen. Ook een babbel over het verleden of wat ze op televisie hebben gezien kan veel voor ze betekenen.

Help ze met dagelijkse taken

Ouderen krijgen steeds meer moeite met dagelijkse taken. Koken, opruimen, tuinieren zijn taken die ze niet meer zo makkelijk oppakken. Je kunt ze niet zonder eten in een slordig huis laten zitten. Help ze daar daarom bij. Kom een aantal keer in de week koken en laat wat bakjes met avondeten achter. Help ze met de was en de vaat. Natuurlijk kun je niet elke dag aanwezig zijn. Maak daarom een schema en laat vrienden en familie ook helpen.

Leer ze nieuwe vaardigheden

In de snelgroeiende wereld hebben ouderen soms het gevoel dat ze achterlopen. Ze hebben waarschijnlijk niet de behoefte om alle social media apps af te gaan. Wel kun je ze helpen met het aanleren van andere nieuwe vaardigheden. Iedereen heeft een e-mailadres nodig. Leg ze dus uit hoe dat werkt. Laat ze de wondere wereld van het videobellen zien. Zo kunnen ze, ook op afstand, kletsen met hun familieleden en vrienden. 

Kortom, samen maken we de wereld voor ouderen een stukje fijner. Ze hoeven zich niet eenzaam en hulpeloos te voelen. Met een aantal wekelijkse bezoeken kun je al veel voor ze betekenen. Dus, hoe ben jij van plan jouw opa of oma te ondersteunen?

Liefs Olivette

Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief