Delen vinden we super lief

De Pieper a.k.a. ‘de aardappel’ is de hoeksteen van het gemiddelde Nederlandse huishouden, zou je denken. Toch is er een heuse promotie-campagne opgezet om de plant van eenvoudige komaf beter op de kaart te zetten. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), zeg maar, de marketing afdeling van de aardappel-branche, organiseert jaarlijks, onder de slogan ‘Power tot the Pieper’ een leuke campagne of evenement om de aardappel te promoten.

Om de veelzijdigheid van de aardappel in de keuken te tonen en een jonge generatie bekend te maken met alle gerechten die hiermee gemaakt kunnen worden, werd er dit jaar een professioneel opgezette tweedaagse workshop voor jonge kinderen georganiseerd. De kinderen leerden eerst alles over verbouwen en oogsten (pardon, je moet róóien zeggen) van de pieper. En vervolgens leerden ze dat er meer is dan stamppot, krieltjes en patat. Door het zelf maken van een heerlijk 3-gangen diner, waar de aardappel bij elke gang de basis is. En wij mochten er bij zijn, hoe tof én lekker is dat!

In de Doctor Jan van Breemenstraat in Amsterdam staat ‘De School’, een voormalig schoolgebouw, waar wij werden ontvangen en kennis maakten met het 10-talige jonge koksteam dat verantwoordelijk was om voor een hele zaal een fantastisch 3-gangen diner te koken, én te serveren. Een toffe mini ‘pieper’ show!

Mini pieper show

Onder de bezielende leiding van TV-kok Hugo Kennis, die tevens de presentator van de avond was, werden de aanwezige gasten een aantal verrukkelijke gerechten geserveerd:

* Voorgerecht

Als voorgerecht een gevulde aardappel met aardappelsalade, dragoncrème, citroen en gerookte zalm.

* Hoofdgerecht

Vervolgens kregen wij als hoofdgerecht aardappelgnocchi met stukjes worst en een paprika-tomatensaus

* Nagerecht

En als klapper op de vuurpijl als nagerecht een aardappel-chocotaart met drie soorten chocolade en verse bosvruchten als nagerecht. Het hoeft geen verbazing te zijn dat we de hele avond hebben gesmuld. Alle hulde natuurlijk voor het jonge team dat zo ijverig heeft meegeholpen en die de avond voor ons en de hele zaal zo bijzonder heeft gemaakt.

Misschien is het nog de moeite waard om even stil te zijn bij het doel van de avond. Het verbaasde ons namelijk dat het blijkbaar nodig is om aardappelen in de Nederlandse keuken te promoten. Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen zullen net als ik menen dat de aardappel een blijvende bouwsteen is van de Hollandse kook-traditie. Denk aan het AVG’tje(aardappelen, vlees, groente), stamppotten, bij de hachee of simpel gebakken als krieltjes. Ik ben zelf opgegroeid in Drenthe en in mijn jeugd stond er zeker vijf keer per week aardappelen op tafel. Bij ons, maar ook bij iedereen die ik kende.

Toch blijkt na het lezen van het rapport Voedselconsumptie 2012-2016 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat consumptie van aardappelen in Nederland snel daalt. Bijna 20% minder sinds 2012! En dat is eigenlijk wel jammer.

Dus ja, laat ik mijn steentje bijdragen aan het behoud van dit Nederlandse erfgoed. Dat hebben ze wel verdiend, die piepers. Bij deze.

Wil jij ook meer aardappelen eten en wil je eens iets nieuws én simpel uitproberen? Maak dan een van de gerechten na die wij voorgeschoteld kregen. Alle gerechten (en meer) zijn te vinden opAardappels.nl en zijn allen absoluut de moeite waard!

Eet smakelijk!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebookYoutubeInstagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief