Delen vinden we super lief

Ouder worden heeft zowel negatieve als positieve aspecten: je bent misschien hartstikke tevreden met je leven en geniet van leuke uitstapjes, hobby’s en samenzijn met de familie. De ouderdomskwalen neem je dan wellicht voor lief, totdat ze je steeds meer in de weg komen te staan. Is dit bij jou het geval, en merk je dat je meer last krijgt van bepaalde nadelige gevolgen van de leeftijd die je beperken in je dagelijks leven? Dan is het belangrijk om tijdig een passende oplossing te zoeken.

In dit artikel bespreken we dan ook twee veelvoorkomende problemen bij ouderen inclusief handige tips!

ode aan oma, verhuizen

Angst om te vallen in huis

Vallen en de angst voor valpartijen is een vervelend terugkerend fenomeen bij mensen op leeftijd. Deze belemmering maakt dat je steeds meer tegen simpele bewegingen en klusjes op gaat zien.
Die valangst is er uiteraard niet zomaar: je bent immers fysiek kwetsbaarder op deze leeftijd, waardoor je sneller uit balans raakt. Bovendien kan het lichaam zich soms niet meer volledig herstellen na een valpartij. Vaak zijn mensen zich bewust van deze gevolgen, waardoor ze onzekerder worden of handelingen zoals traplopen of douchen uitstellen.

Tip:

Gelukkig zijn er allerlei maatregelen die je kunt treffen voor valpreventie. Zo zijn antislipmatten in de badkamer een manier om uitglijden in de douche te voorkomen, maar ook een zitdouche en een verhoogd toilet zijn een goede uitkomst voor een veiliger gevoel in de badkamer. Voor meer steun en stabiliteit tijdens het lopen kan een rollator een goede oplossing zijn.

Als traplopen steeds meer risico’s met zich meebrengt, is een traplift een geschikt hulpmiddel om toch gebruik te kunnen blijven maken van de trap. Op de website van https://handicare-trapliften.nl/trapliften/ vind je verschillende trapliften en informatie.

Op deze website kun je ook de ene traplift vergelijken met de andere traplift, om er zo achter te komen welke traplift het beste bij jouw wensen past.

Moeite met bepaalde handelingen

Omdat de werking van de spieren en botten achteruitgaatnaarmate je ouder wordt, ben je lichamelijk zwakker en ook kwetsbaarder. Ouderen krijgen vaak last van een pijnlijke rug, knie of nek, waardoor het lopen en bewegen lastiger wordt. Misschien ga je tegen huishoudelijke taken opzien en stel je de klusjes uit. Of je negeert juist de klachten omdat je zelfredzaam wil blijven, waardoor je je lichaam op den duur overbelast.

oma, levenslessen, wijsheden, quote, oma Hillechien niessien Schoenmaker Westerbaan

Tip:

Ondanks het feit dat je misschien niet afhankelijk wil zijn van anderen, is het toch raadzaam om op tijd de thuiszorg of een huishoudelijke hulp in te schakelen als het huishouden niet meer haalbaar is. Neem de grenzen van je lichaam hierbij heel serieus, want overbelasting en intensieve inspanning kun je beter vermijden op oudere leeftijd en maken de problemen erger.

Zorg tot slot wel voor voldoende lichaamsbeweging en zoek de buitenlucht op, maar luister naar wat jouw lichaam aankan!

ouder worden, oma, schenken aan je kleinkind, ik ben een gezegend mens, oma
“Ik ben een gezegend mens” Oma van 4 kinderen, 9 kleinkinderen en inmiddels alweer 13 kleinkinderen is trots als een pauw. Tig gillende, rondrennende, uitbundige kids zorgden voor het ultieme (waanzin) kinderverjaardagsgevoel Oma liet zich niet gek maken.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief