Delen vinden we super lief

Mijn nieuwe vlogcamera wordt dagelijks gebruikt en ik heb me recent zelfs ingeschreven voor een Fotografie cursus om mijn bestie nog beter te leren kennen. Ook maak ik veel video’s waar het geluid in mijn video’s nog niet helemaal optimaal is. Om nog beter voor de dag te komen, zocht ik naar een goede microfoon voor mijn camera. En alsof het universum me hoorde werd ik geinspireerd door de content van Awake to create en wist ik dat ik met de Sony ECM-M1 goed zit. Voor cameraliefhebbers is dit het summum en probeerde het dan ook gelijk zelf uit.

Productreview, Sony ECM-M1 Shotgun, Microfoon, geluidsopnames, sony
Met deze 8-in-1 microfoon kan je in elke situatie genieten van optimale opnamekwaliteit.
Photcredits @Sony

Sony ECM-M1 shotgun microfoon

Deze compacte, veelzijdige microfoon zorgt voor een geweldige geluidskwaliteit, ook in moeilijke omstandigheden. Vaak ben ik in een omgeving waar je veel randgeluiden hebt, of zijn er veel mensen om me heen. Ook wil ik graag vaker een profesionele voice-over over mijn video’s plaatsen, maar het is het allemaal net-niet. Toen het pakket binnen kwam was ik dan ook enorm gelukkig om het gelijk uit te proberen, met mijn eerste uitdaging: Formule 1 op beeld vastleggen…..

Product specs Sony Microfoon

Afgelopen dagen heb ik de Sony ECM-M1 Shotgun Microfoon intensief gebruikt in combinatie met mijn ZV-El camera, voornamelijk voor vloggen en documentairewerk. Hier zijn mijn bevindingen:

Productreview, Sony ECM-M1 Shotgun, Microfoon, geluidsopnames, sony

1. Bouwkwaliteit en Design: De microfoon voelt stevig aan en heeft een slank ontwerp dat goed past bij mijn ZV-El camera. Wat ik zelf prettig vind, is dat de microfoon compact en licht is. Het heeft een lengte van 64,4 millimeter en een gewicht van 65 gram. Dat geeft je als content maker een grote bewegingsvrijheid om te filmen en ziet het er bovendien niet kolosaal uit. De microfoon zit dan ook nooit in de weg en valt gemakkelijk te combineren met handgrepen, gimbals, of een grotere lens.

2. Geluidskwaliteit: Dit is waar de Sony ECM-M1 echt schittert. De shotgun-richtingsgevoeligheid is uitstekend en helpt om omgevingsgeluiden te verminderen en de focus te leggen op het onderwerp voor de camera. Stemopnames zijn helder en natuurlijk, zonder veel bijgeluiden. Dit heeft mijn vlog-, review-, of persreis projecten echt naar een hoger niveau getild.

Productreview, Sony ECM-M1 Shotgun, Microfoon, geluidsopnames, sony

3. Acht audio-opnamemodi: Voor het eerst biedt een microfoon acht audio-opnamemodi, waaronder stereo, met de meest recente geluidstechnologie. Dat geeft je veel flexibiliteit en ook bij zware omstandigheden een superieure geluidskwaliteit. De digitale audio-interface functioneert zonder kabels via de MI Shoe op compatible camera’s. In alle omstandigheden krijg je hiermee een geweldig geluid.

4. Aansluitgemak: De microfoon wordt geleverd met een standaard 3,5 mm TRS-aansluiting, wat perfect is voor aansluiting op de ZV-El camera of andere apparaten met een microfooningang. Het is plug-and-play, waarbij alle bedieningsopties intuïtief zijn en je dus je geen extra adapters of configuratie nodig hebt.

5. Gebruiksgemak: Van de bediening via beamforming tot ruisfilters en interface met de camera: de ECM-M1 is volledig digitaal. Het feit dat de microfoon geen batterijen of extra voeding nodig heeft, is ook zeer zeker een groot pluspunt. Dit maakt het gebruik heel eenvoudig en betrouwbaar, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over lege batterijen tijdens opnamesessies.

Door aan het achterwieltje te draaien kan je eenvoudig schakelen tussen de verschillende opnamemodi zoals Super-directioneel, Unidirectioneel, Omnidirectioneel, Stereo, Ultra-directioneel en meer. 

6. Prijs-kwaliteitverhouding: Hoewel de prijs van de Sony ECM-M1 misschien hoger is dan sommige andere microfoons, rechtvaardigt de geluidskwaliteit en de bouwkwaliteit zeker de investering. Je krijgt waar je voor betaalt, en in dit geval is dat topkwaliteit audioprestaties.

7. Veelzijdigheid: Hoewel ik deze microfoon voornamelijk gebruik voor vloggen en documentaires, is hij ook geschikt voor andere toepassingen zoals interviews, evenementen en zelfs sommige vormen van filmmaken. De shotgun-richtingsgevoeligheid helpt echt om storende achtergrondgeluiden te verminderen.

Tot slot

Al met al ben ik buitengewoon tevreden met de Sony ECM-M1 Shotgun Microfoon. Het heeft mijn audio-opnamen naar een hoger niveau getild en heeft mijn creatieve mogelijkheden uitgebreid. Ook had ik de functonaliteiten snel door. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige microfoon die compatibel is met je ZV-El camera of andere apparaten, is de Sony ECM-M1 zeker het overwegen waard. De investering loont zich in de vorm van uitstekende geluidskwaliteit en betrouwbare prestaties. Voor echte cameraliefhebbers een must en voor onze aankomende reizen naar Noorwegen, of recent nog bij Zero55 ideaal!

Productreview, Sony ECM-M1 Shotgun, Microfoon, geluidsopnames, sony

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief