Delen vinden we super lief

In verwachting zijn is een leuke, maar ook spannende, periode. Dat geldt voor de moeder, maar ook voor de vader. Al voordat het kind geboren is zijn er bepaalde dingen die je kunt regelen. Dat maakt het allemaal ietsje makkelijker wanneer het eindelijk zover is. Met name wanneer je voor het eerst ouder wordt ben je bang dat je dingen over het hoofd ziet. Daarom zetten we in dit blog de belangrijkste zaken voor je op een rijtje wat je moet regelen bij de geboorte van jouw grote rijkdom.

Voor de geboorte de vader aanwijzen bij de gemeente

Als trotse, aanstaande vader wil je ook graag zo gezien worden in de registers van de gemeente. Hierdoor wordt het kind bijvoorbeeld automatisch erfgenaam van de vader. Het kind erkennen bij de gemeente is een mooi moment voor het hele gezin. Bovendien is het mogelijk om dit al voor de geboorte van het kind te doen. Dat scheelt later werk naast alles wat je moet meer moet regelen bij de geboorte. Want na de geboorte van het kind breekt er pas echt een drukke en enerverende tijd aan. Je richt je dan het liefst op de leuke dingen. Het is prettig dat je dan al bij de gemeente langs bent geweest voor erkenning.

Zorg dat alles goed geregeld is tussen jou en je partners

Nog niet zo lang geleden waren partners vrijwel altijd getrouwd. Inmiddels is dat allemaal anders en komt er meer bij het regelen bij de geboorte kijken. Het samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap zijn vervangende overeenkomsten. Maar die zijn niet zo allesomvattend als het huwelijk. Bovendien zijn er ook ouders die hun relatie op geen enkele manier hebben vastgelegd. Dat leidt mogelijk tot problemen in een later stadium. Want de ouders zijn hierdoor bijvoorbeeld geen erfgenaam van elkaar. Wanneer een van de twee komt te overlijden erft het kind automatisch de helft van de bezittingen, dus ook de gezamenlijke.

Hierdoor komt het voor dat een kind de eigenaar wordt van de helft van een koopwoning. Over het algemeen is dat niet de bedoeling. Neem daarom de regelingen tussen jou en je partner door. Bij de notaris krijg je heldere uitleg en stel je nieuwe overeenkomsten op. Door op zoek te gaan naar de goedkoopste notaris bij jou in de buurt weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Erkenning van de vader is niet genoeg voor ouderlijk gezag

Zijn jij en je partner niet gehuwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap ondertekend? Dan is erkenning van de vader van het kind bij de gemeente niet voldoende. Tenminste, wanneer het de bedoeling is dat de vader ouderlijk gezag krijgt. Daarvoor is het noodzakelijk om langs de rechtbank te gaan. Want alleen daar kan de vader ouderlijk gezag aanvragen. Hiermee krijgt het zeggenschap over de opvoeding en het welzijn van het kind. De vader krijgt dan het recht om mee te beslissen bij belangrijke keuzes. Denk bijvoorbeeld aan medische behandelingen en het kiezen van een school. 

Geniet vooral van de geboorte van je kind

Hierboven staan een paar belangrijke zaken op een rijtje. Door alles van tevoren goed te regelen bij de geboorte, heb je meer tijd om te genieten van de geboorte en de eerste weken van je pasgeboren baby. Wat hierboven staat klinkt wellicht saai, maar je haalt er uiteindelijk wel veel voordeel en plezier uit!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |YoutubeInstagram | Pinterest We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief