Een ongeluk zit echt in een klein hoekje. Mijn collega gleed uit op een gladde steen in Griekenland en brak haar been, een andere collega struikelde over een drempel en liep weken in het gips. Het kan echt iedereen overkomen, of het nu een klein ongelukje op de skivakantie is, of een iets te wilde actie op de trampoline. Wat vond ik het sneu om beide collega’s zichzelf in een rolstoel te zien voortbewegen. gelukkig lukte het later met een lichtgewicht rollator, maar leuk was het niet!
Beperkt in je mobiliteit
Krak! Je breekt je been. Vervolgens moet je tijdelijk in een rolstoel of maak je gebruik van een rollator. Je hebt hier niet om gevraagd, maar ja niemand die in een rolstoel zit, heeft dat natuurlijk. Doordat je redelijk beperkt bent in je mobiliteit, vraag je je af of dit het einde is van je sociale leven. Dat hoeft gelukkig zeker niet! In dit artikel wijzen we je op een aantal leuke activiteiten die je nog steeds kunt doen.
1.Musea
Veel musea zijn rolstoelvriendelijk. Maar ik hoor je denken, musea zijn saai en stoffig. Niet is minder waar. Zo heb je bijvoorbeeld het interactieve museum Naturalis in Leiden. Hier kun je bijna alle dieren door de tijd heen bewonderen, inclusief de T-rex Trix, benoemd naar onze oud koningin Beatrix. Nog een voorbeeld? Wat dacht je van het Archeon in Alphen aan de Rijn? Hier kun je vrij door het park heen lopen met rollator, of rijden met je rolstoel. Onderweg zijn genoeg leuke dingen zien en te beleven. Zo kun je bijvoorbeeld ook een Romeins badhuis bezoeken. Zolang je blijft denken in mogelijkheden, ligt de wereld aan je voeten.
2.Film
Oké, wellicht heb je het niet zo op Romeinse badhuizen, kan gebeuren. Of is je kind hier ook niet voor te porren. Niks aan de hand, we hebben nog veel meer ideeën. Ook mijn zusje heeft haar leven leuk ingevuld toen ze zichzelf, door een breuk in haar voet, tijdelijk in een rolstoel moest voortbewegen.. Wat dacht je bijvoorbeeld van naar de film gaan? Handig voor als je minder mobiel bent, je hoeft immers niet veel rond te lopen. Je kunt gaan zitten en van de film genieten. Eventueel met een bak popcorn of een andere snack erbij. Ik hoor je wederom denken, dit is wel heel standaard.
Geen zorgen, ik heb nog genoeg ideeën achter de hand. Het Omniversum in Den Haag. Dit is niet zo maar een bioscoop. Je zit hier in een enorme koepelzaal, waardoor de beleving enorm meelevend is. Vaak draaien ze natuurfilms die spectaculair zijn op het grote doen. Informatief en entertainment, ook voor de kinderen en bovendien rolstoel en rollator vriendelijk.
3.Dierentuin
Wat kan er nou ontbreken aan een gezellig uitje dan een middagje aapjes kijken? De Apenheul in Apeldoorn is enorm vriendelijk voor mensen die minder mobiel zijn. Ook andere dierentuinen zijn zeer geschikt voor mensen met een (tijdelijke) beperking. De paden in een dierentuin zijn vaak breed opgezet, vaak zijn er bovendien hulpmiddelen zoals een leenstoel, aanwezig mocht je daar behoefte aan hebben.
4.Een hapje eten
Iedereen kun je tevreden stellen met een verrassingsuitje naar een pannenkoekenrestaurant of de plaatselijke Griek! Steeds meer restaurants hebben tegenwoordig een rolstoel ingang of zijn geheel rolstoel vriendelijk. Vaak is dit bovendien online te vinden. Ook een enorm leuk uitje voor het hele gezin. Let wel op, soms is het nodig vooruit te bellen en een plek te reserveren. Het aantal plekken dat geschikt is voor rolstoel- en rollatorgebruikers kan beperkt zijn in een restaurant.
5. En last but not least
Deze blog sluiten we graag af met nog enkel rolstoel vriendelijke locaties, die we uit ervaring goedgekeurd hebben:
Rolstoelvriendelijke musea: Tropenmuseum | rijksmuseum |oorlogsmuseum Overloon | Veiligheidsmuseum PIT.
Rolstoelvriendelijke pretparken zijn o.a: Duinrell, Europapark, Julaiantoren, Amusementenpark tivoli, Avonturenpark Hellendoorn.
En qua dierentuinen ben je op je plek in Artis, Avifauna, Apenheul en eigenlijk in vele dierentuinen in ons land aangezien ze vrij ruim opgeteld zijn. En of het voor lang, kort, of een dagje is dat je met een rolstoel met manoeuvreren, succes met jouw rolstoel en rollator avonturen en maak er het beste van!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
One comment
Hallo Olga,
Bedankt voor je inzichtelijke artikel over rolstoelen en rollators. Als ergotherapeut behandel ik vaak cliënten met vergelijkbare problemen, zoals mobiliteitsbeperkingen en het vinden van geschikte hulpmiddelen om hun dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken. Ik ben het eens met je punten over het belang van comfort en functionaliteit bij het kiezen van een rolstoel of rollator, en wil graag toevoegen dat het ook essentieel is om rekening te houden met de individuele behoeften en voorkeuren van de gebruiker.
In mijn praktijk heb ik ontdekt dat een grondige evaluatie van de fysieke mogelijkheden en levensstijl van mijn cliënten cruciaal is bij het aanbevelen van het juiste hulpmiddel. Dit omvat ook het betrekken van de gebruiker bij het keuzeproces en het bieden van voldoende training en ondersteuning om het gebruik van het hulpmiddel te optimaliseren. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak over het belang van een goede pasvorm en het oefenen met de rolstoel of rollator.
Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!
Vriendelijke groeten,
Anouk