Delen vinden we super lief

unlock

In het kaartspel Unlock! probeer je samen met je medespelers binnen 60 minuten uit een ruimte te ontsnappen. Dit is een van onze favorieten van de Asmodee spellen dat gebaseerd is op escape rooms en laat je deze ervaring thuis aan je eigen tafel beleven. In Unlock! word je door middel van een kaartendeck en een gratis app door diverse scenario’s geleid. Er zijn kaarten met daarop ruimtes uitgebeeld die je moet doorzoeken, er zijn kaarten met voorwerpen die je kan combineren en kaarten met puzzels die je moet oplossen.

De app gebruik je met name om de tijd bij te houden en om codes in te voeren. Bij een goede code krijg je vanuit de app weer een nieuw “ruimte”-kaart nummer.

Handleiding paraat

Er is een tutorial spel en een handleiding. Ondanks het tutorial spel, is het wel handig de handleiding erbij te houden. Wij hebben een aantal keren de verkeerde kaarten bij elkaar opgeteld.

Er zijn meerdere varianten te koop, wij hebben ontsnappingsavonturen gespeeld. maar ook is er Epische avonturen, Exotische avonturen, Heldhaftige avonturen, Mysterieuze avonturen, Tijdloze avonturen.

Wij zijn niet erg goed in escape rooms. We hebben een keer eerder een escape room spel gespeeld en in plaats van een uur, zijn we 4 uur bezig geweest om dit spel op te lossen. Maar goed, onze zoon wilde graag dit spel uitproberen. Dat hebben we geweten.

Spelen maar

We zijn eerst begonnen met de tutorial. Deze bevat 10 kaartjes met een ruimte die je moet doorzoeken. Dit ging eigenlijk best wel goed. Binnen 5 minuten waren we eruit. We kregen een goede eerste indruk van het spel, de kaartjes zien er mooi uit en in tegenstelling tot veel andere escape room spellen, kan je dit spel hergebruiken : er hoeft niet geknipt of gescheurd te worden, alles ziet er nog als nieuw uit wanneer je klaar bent met het spel.

Gerelateerde blog: Asmodee Throw Throw Burrito (6+) Interactief en hilarisch spel

Natuurlijk weet je dan al wel de antwoorden, dus zelf opnieuw spelen is niet echt leuk. Als iemand dat toch zou kunnen bedenken : een escape room spel dat à la Cluedo een andere uitkomst heeft iedere keer dat je het speelt. Moet toch mogelijk zijn in combinatie met een app denk je zo.

Maar goed, je kan het spel wel doorgeven aan iemand anders in dezelfde staat.

Het tweede Unlock spel

Toen zijn we aan het tweede spel van Unlock begonnen : de muis en de worst. Nadat de eerste kamer redelijk vlot ging, kwamen we vast te zitten, en goed ook. We konden de juiste code maar niet vinden. Tot onze grote frustratie kregen we elke keer dat we een verkeerde code intypten, twee strafminuten. Dat herinnerde ik me niet van de fysieke escape rooms.

Daar ging je juist zo snel mogelijk combinaties proberen. En met twee minuten straf per poging raakte het uur snel op. Wij raakten volledig in de stress ! Wat gebeurt er wanneer de tijd op is ? Moeten we dan het spel weer opnieuw beginnen. Hier kan ik iedereen gerust stellen. Na afloop van de 60 minuten loopt de tijd gewoon door, er wordt dan alleen bijgehouden hoeveel minuten je over tijd bent.

Unlock is tof, maar….

Ook liepen we toch wel tegen één van de grootste minpunten van het spel aan. Een goed escape room spel geeft je wanneer je die echt nodig hebt hints aan waarmee je verder kunt, desnoods door straftijd te incasseren. De hints in unlock! zijn echter wel aan verbetering toe om het genuanceerd te zeggen. Wij kregen bij de aanvraag van de hint alleen het code scherm te zien en geen enkele verder aanwijzing hoe we de code konden afleiden.

Dat heeft voor ons, als we eerlijk zijn de ervaring, soort van verpest. We kwamen er niet uit, en zijn met het spel gestopt. Later hebben we op internet gezocht een uiteindelijk een “cheat” site gevonden die je wel de juiste hints geeft. Je kan ook kiezen hoe ver je wilt gaan. Wat ons betreft een aanrader voor iedereen die wel het spel wil spelen, maar niet vast wil komen te zitten. Het spel is tof, maar kan ietwat frustreren.

Dit is de link (in het Engels):

Reality check

Verder is het goed om te realiseren dat het spel van origine engelstalig is en ook vertaald is vanuit het engels. Sommige aanwijzingen komen hierdoor minder scherp over. Zo is “the right startpoint” vertaald als rechter startpunt, terwijl in het engels de betekenis ook het juiste startpunt kan zijn. Juist de dubbele betekenis van “right’ in het Engels maakt deze aanwijzing leuk.

Tot slot

Zoals gezegd, wij zijn geen escape room, experts. We hadden na de juiste code gevonden te hebben, de cheats nog 2 keer nodig om het avontuur uit te spelen. Hierbij hebben we ook gezien dat er overeenkomsten in de aanwijzingen waren met het eerste escape room spel dat we hebben gespeeld.

Ik denk dat het voor ervaren Escape Room experts niet zo veel problemen oplevert om Unlock uit te spelen en voor de minder ervaren speler, is het een leuk spel, en nu je de cheat site hebt, hoef je ook niet meer vast te zitten. Veel speelplezier!

Tip:Asmodee biedt gratis bordspellen als download ‘Print & Play’ voor de thuisblijvers.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter| Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief