Delen vinden we super lief

Castell Gala-Dalí, ook bekend als het Dalí-kasteel, is een unieke bestemming die zeker een bezoek waard is vanwege de combinatie van de prachtige architectuur, de surrealistische kunstwerken en de adembenemende ligging. Samen met het nabij gelegen Dali museum in Figueras, zijn woonhuis aan de kust en dit kasteel voor zijn muze Gala, vormen deze drie locaties een heuse Dalí- driehoek. Mocht je de Costa Brava aan de woeste noordoostkust een bezoek brengen, ontkom je niet aan een bezoek aan deze iconische plek(ken).

En zo geschiedde. We ontdekten in de ochtend het museum en reisden na een uitgebreide Spaanse lunch door naar het veel rustigere Castell Gala-Dali in Pubol. Een aanrader voor groot en klein.

De drie locaties Figueres, Púbol en Portlligat die verspreid liggen over de Ampordà staan bekend als de Dalí-driehoek.

1. Architectuur

Het kasteel is op zichzelf charmant. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de middeleeuwen (11e eeuw) en werd later door Salvador Dalí zelf gerestaureerd en uitgebreid. De unieke mix van middeleeuwse en surrealistische elementen creëert een fascinerend contrast. Van binnen is het kasteel één grote creatieve uitspatting van Dalí, gericht op één persoon, zijn muze Gala. Ik begrijp.wel dat ze zich hier graag verbleef.

Castell Gala-Dalí, gala, kasteel, salvador dali, muze , Pubol, Spanje
In 1970 kocht Dalí voor Gala het kasteeltje in Púbol. Na Portlligat en Púbol keerde hij terug naar Figueres, waar hij inmiddels begonnen was met de inrichting van zijn eigen museum.

2. Locatie

Castell Gala-Dalí is gelegen op een heuveltop in Púbol, een schilderachtig dorpje in Catalonië, Spanje. De route ernaartoe was al een feestje op zich! De locatie biedt prachtige uitzichten op het omliggende landschap en creëert een betoverende sfeer. Het was er rustig waardoor we op ons gemak konden rondlopen.

Castell Gala-Dalí, gala, kasteel, salvador dali, muze , Pubol, Spanje

3. Dalí’s atelier

Een hoogtepunt van het kasteel is het atelier van Salvador Dalí. Hier werkte de kunstenaar aan verschillende projecten en liet hij zijn creativiteit de vrije loop. Het is een magische plek waar je hem zo ziet zitten met zijn penselen uitkijkend over de zonnebloem velden. Castell Gala Dalí Púbol was altijd bedoeld als de ultieme rustplaats voor Gala waar ze haar laatste jaren van haar leven doorbracht. Je ziet overal de liefde die Dali voelde voor zijn lieveling.

Castell Gala-Dalí, gala, kasteel, salvador dali, muze , Pubol, Spanje

4. Kunstwerken

Castell Gala-Dalí, gala, kasteel, salvador dali, muze , Pubol, Spanje

Het kasteel is gevuld met kunstwerken van Dalí, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en andere surrealistische creaties. De werken weerspiegelen de genialiteit en de verbeeldingskracht van Dalí waar je Gala veel in terug ziet. Doordat we in de ochtend eerst in het museum in Figueras waren, zie je hele verfijnde overeenkomsten en ook verschillen. Vooral de benige olifanten in de tuin zagen we ook hier terug, de giraffen en het opgezette paard sprak tot de verbeelding bij de kinderen.

5. Gala’s kamers

Een ander hoogtepunt is het verkennen van de kamers die Dalí speciaal heeft ontworpen voor Gala zijn muze. Deze kamers zijn doordrenkt met symboliek en vormen een eerbetoon aan de liefde tussen Dalí en Gala.

Leuk weetje: Wist je dat Dalí haar alleen mocht bezoeken als ze hem van tevoren schriftelijk toestemming had gegeven?! Alles om de relatie spannend te houden.

Castell Gala-Dalí, gala, kasteel, salvador dali, muze , Pubol, Spanje
De binnenplaats ademt een middeleeuwse sfeer met kleurrijke bougainvilles en grote vijgenbomen dat in schril contrast staat met de excentrieke inrichting van het kasteel.

6. De tuinen

Het kasteel wordt omringd door prachtige tuinen die zijn ontworpen in de surrealistische stijl van Dalí. Als je de kans hebt, loop hier dan ook zeker eens rond! De tuinen zijn bezaaid met vreemde sculpturen en mysterieuze objecten die de verbeelding prikkelen. De beelden van olifanten met giraffenpoten weten de kinderen te intrigeren en de hoofden van zijn favoriete componist Wagner bij de fontein van het zwembad viel manleif dan weer op… “zullen we mijn hoofd thuis ook in de tuin plaatsen grapte hij”!

Castell Gala-Dalí, gala, kasteel, salvador dali, muze , Pubol, Spanje

7. De Gala-Dalí Stichting

Het kasteel is nu eigendom van de Gala-Dalí Stichting, een organisatie die de nalatenschap van Dalí in stand houdt. Door het kasteel te bezoeken, steun je direct het behoud van zijn artistieke erfgoed.

Castell Gala-Dalí, gala, kasteel, salvador dali, muze , Pubol, Spanje

8. Historische betekenis

Naast de artistieke waarde heeft het kasteel ook een rijke historische betekenis. Het was ooit een middeleeuws fort en diende later als residentie voor Gala en Dalí. Het verkennen van de geschiedenis van het kasteel voegt een extra laag van fascinatie toe aan het bezoek.

9. Rust en sereniteit

Het kasteel en de omliggende omgeving stralen een gevoel van rust en sereniteit uit dat een ideale afsluiter was voor deze educatieve dag vol inspiratie. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van een vleugje surrealistische schoonheid.

Castell Gala-Dalí, gala, kasteel, salvador dali, muze , Pubol, Spanje

Conclusie

Castell Gala-Dalí is een unieke bestemming waar kunst, geschiedenis en natuur samenkomt. Het is een plek waar je de geest van Dalí kunt ervaren, zijn artistieke visie kunt verkennen en kunt genieten van de betoverende omgeving. Het is grotesk en met name wonderlijk mooi. Dali zal nog generaties lang indruk op de bezoeker maken! Laat je het ons weten als je er ook bent geweest? Na een culturele dag in Spanje reden we in 1,5 uur weer terug naar Argeles sur mer. Wat was dit leuk!

Praktisch

Last nut not least nog enkele tips om je bezoek aan Castell Gala-Dalí onvergetelijk te maken:

  1. Koop je tickets van tevoren: Castell Gala-Dalí is een populaire toeristische attractie, dus het is raadzaam om je tickets van tevoren online te kopen om wachtrijen te vermijden.
  2. Neem de tijd: Plan voldoende tijd in voor je bezoek, zodat je rustig kunt rondlopen en alle hoogtepunten kunt verkennen zonder gehaast te zijn. Het kasteel en de omgeving zijn de moeite waard om van te genieten.
  3. Informeer jezelf: Lees vooraf wat over Salvador Dalí en zijn kunst, zodat je meer kunt waarderen wat je ziet. Dit zal je bezoek verrijken en je een dieper inzicht geven in het werk van deze bekende kunstenaar. het heeft me ook zeer geholpen om de kinderen er sterk bij te betrekken. 

Castell Gala-Dalí (Kasteel van Púbol)Castle of Púbol, 17120, Púbol

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief