Delen vinden we super lief

Met mijn mini’s heb ik soms eindeloos lopen waggelen om na de fles- of borstvoeding de kleintjes te laten boeren. Het lukte vaak niet waardoor ze buikkrampjes kregen, of zich ongemakkelijk begonnen te voelen! Mijn kraamverzorgster hielp me gaandeweg en ook mijn omgeving voorzag me van veel tips! Op de negenmaandenbeurs heb ik me verder laten informeren en heb naarstig alle tips en tricks opgeschreven. En hier komen alle 10 boer tips om het boeren succesvol te laten verlopen!

boeren, boer tips, anti-colic, anti koliekk

Eenvoudiger boeren met deze 10 tips

Onderstaande tips deel ik uit eigen ervaring en daarnaast heb ik extra tips in de blog opgenomen die lactatiedeskundigen en kraamverzorgers gaven. Het boeren kun je eenvoudig opwekken. Diverse tips zijn gegeven op het gebied van flesvoeding, maar als je borstvoeding geeft, werkt het ook echt perfect!

1. Feeding on demand

Geef je kindje voeding als het er om vraagt! In mijn kraamtijd werd ik door het consultatiebureau geadviseerd om een tijdschema aan te houden. Voeden op het moment dat ze er om vragen is veel beter. En wacht niet te lang met voeden als ze hongerig zijn. Ze happen in deze periode al veel naar lucht en daarnaast zijn kindjes heel gulzig. Ze drinken dan te snel, waardoor er ook lucht mee kan komen.

boer tips, boeren, anti-colic

2. Anti-Colic babyfles

De beste tip is toch wel het gebruik van een goede Anti-Colic babyfles. Hiermee voorkom je dat de lucht achter in de fles zich mengt met de voeding in de babyfles en de fles niet vacuüm trekt! Hiermee behoud je tegelijkertijd ook de belangrijke voedingswaarden A, C & E die vervliegen in de melk als ze met melk in aanraking komen. Er is veel onderscheid in de Anti-Colic babyflessen, lees goed de verpakking is ons advies.

Bij de Difrax Anti -Colic S-fles zit er een ventiel in de bodem van de fles. De speciale bodem heeft gaatjes. Tijdens het drinken wordt er lucht via die gaatjes en het ventiel de fles in gezogen om het vacuüm trekken te voorkomen en dat melk en lucht vermengt
Met deze babyfles wordt de lucht achterin de fles vervoert via een rietje. Houdt de fles recht zodat de flessenspenen altijd goed gevuld is met melk

3. Let op de keuze van de flessenspeen op de babyfles

Veel merken hebben een Anti-Colic ventiel in de flessenspeen. Het voordeel is, dat het niet vacuüm trekt. Het nadeel is dat lucht door de voeding heen gaat waardoor voedingswaarden worden aangetast en ook lucht bij het kindje binnen komt. Er is hierbij dus géén 100% scheiding van lucht en voeding. Let er dus op welke flessenspeen je kiest en welk Anti-Colic systeem. Ook is het goed dat je kindje een goede hap heeft bij de geschikte flessenspenen. Dit is vaak puzzelen, bij mij werkte een soft coating heel goed.

Let ook op de juiste maat flessenspeen (S, M, L, XL ). Bij een te snelle toevoer kan je kindje zich verslikken en lucht inslikken. De keuze voor een dental speen kan ook helpen om de melkflow langzamer te laten gaan en er dus minder lucht binnen komt. Win-Win.

boer tips, boeren, anti-colic

4. Voorkom schudden

Ik geef het schoorvoetend toe! Vaak heb ik de babyfles met voeding geschud zodat het goed kon oplossen. En ook in het begin schudde ik de afgekolfde borstvoeding door elkaar. Je ziet vervolgens de melkbubbeltjes in de babyfles verschijnen dat voor het boeren goed nieuws is, maar neit voor darmkrampjes. Het is verstandiger om de fles tussen je handen te rollen, of met een lepel het water en melkpoeder voorzichtig te mengen. Door het schudden zorg je namelijk echt voor te veel lucht in de voeding.

5. Have a break

Het is niet verkeerd om in het midden van de voeding even een korte pauze in te lassen. Laat je kindje maar even van de voeding bekomen, zodat het melk rustig kan ‘zakken‘. In een rustige omgeving zal je kindje zich ook veel comfortabeler voelen en al snel gaan boeren.

6. Voedingshouding

Let bij het voeden vooral goed op de houding waarop je je kindje voedt! Er zijn flessen die je bij alle voedingshoudingen kunt gebruiken, maar dat is niet bij alle merken het geval. De flessenspeen wil je namelijk ten alle tijden gevuld zien met voeding/melk. Als dit niet het geval is, hapt je kindje lucht.

Als de speen altijd volledig met melk gevuld is, komt het goed. Bij borstvoeding is het aan te raden om de hap helemaal om de tepel te laten vormen. Het voordeel van borstvoeding is dan ook zeker dat kindjes automatisch minder lucht happen. De borst zelf is lucht vrij en het drinken uit de borst gaat enkel goed als er een goed vacuüm is. Het boeren blijft hier dus vaak uit!

7. Boeren maar

Door na het voeden je kindje tegen je aan te houden en op zijn rugje te wrijven, stimuleer je de spijsvertering. Vermijdt te harde schouderklopjes en al helemaal schudden, dat werkt averechts. Door zachtjes tegen de onderkant van het luiertje te kloppen voelen baby’s zich op hun gemak en volgt het boeren snel.

Ook kun je je kleintje tegen je knietjes met het gezicht naar je toe zetten en de armpjes heen en weer bewegen als een vliegtuig. Het langzaam omhoog en omlaag bewegen kan ook helpen om het boeren te stimuleren. Bij mij hielp het om mijn kindjes voorover gebogen te houden. Een lichte druk bij de maag zorgt eventueel ook voor versnelt boeren. maar wees gerust, als het echt dwars zit, dan komt het goed en laten kinderen zonder extra stimulatie zelf een boertje.

8. Het aanbieden

Het is verstandig om de fles aan te bieden waarbij het kindje moet zoeken naar de tepel net als bij borstvoeding. Dit kun je bewerkstelligen om de flessenspeen langzaam langs de lipjes/kinnetje te glijden. Je kindje zal zelf gaan happen naar de waarbij je de gehele flessenspeen tot aan de basis van de speen in het mondje kunt duwen.

anti-colic, anti koliek, bababyfles, de beste anti colic fles, anti-colic fles, anti koliek

9. Boeren is geen must!

Je hoeft je echt geen zorgen te maken als het boertje uitblijft! Met mijn flessen had ik het geluk dat de hap gelijk goed was en de fles nooit vacuüm trok. Bij mijn eerste kindje was het een heel ander verhaal, maar bij nummer drie was ik zo’n doorgewinterde moeder dat het boeren vaak uitbleef. Mijn tip dus: blijf niet eindeloos met je kindje wiegen om er een boertje uit te persen.

10. Tot slot: relax

kraamverzorgster

Het komt regelmatig voor dat je kindje de eerste weken huilt. Een vrienden had echt een huilbaby en heeft alles uit de kast getrokken. Anti-Colic flessen, het boeren stimuleren, wiegen, wandelen, noem maar op. Bij twijfel, raadpleeg een deskundige. Baby’s huilen nu eenmaal, maar als ze ontroostbaar zijn, is hulp van buitenaf vaak welkom. Ik hoop dat je veel hebt gehad aan deze boer tips! Mis je tips om het boeren te simuleren, laat het me weten. Je helpt er mede moeders enorm mee!

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube| Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief