Delen vinden we super lief

We maken grote stappen in ons huis qua verduurzamen. We zetten er onze schouders onder en zorgen ervoor dat het een comfortabel, warm huis wordt, waarbij de gas- en elektriciteit – rekening beperkt blijft. Nu de energieprijzen extreem stijgen, kijken we naar zonnepanelen. Maar waar moet je beginnen in deze nieuwe wereld van zonne-energie en zonnecellen? Koop zonnepanelen en mijdt de valkuilen, is mijn advies! Bekijk waar het bij anderen fout ging, wat zijn de addertjes onder het gras en welke belangrijke keuzes moeten we maken? In onze zoektocht naar de beste deal leerde ik veel, dat ik kort uiteen zet in dit blog. De onderstaande valkuilen en veel gemaakte fouten kun je in ieder geval alvast omzeilen…..

1. De gemeente versus zonnecellen

Ons huis is een rijksmonument en willen we graag verduurzamen. We zijn eerst in overleg gegaan met de gemeente om er zeker van te zijn dat zonnepanelen zijn toegestaan op ons dak. Ook kan het zijn dat je voor zonnepanelen een vergunning aan moet vragen, bijvoorbeeld als je in een monumentaal pand woont, of als je woning deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht. De gemeente kan je ook alles vertellen over eventuele gemeentelijke subsidies. En check ook zeker de zonnepanelen subsidies 2023 om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en de laatste updates.

2. De zonnepaneel- doe – het – zelver

Bij een installatie van zonnepanelen en de keuze van zonnecellen, waarmee je alle nodige energie kunt opwekken die jouw huishouden verbruikt, ben je al snel €6000 kwijt zijn. (afhankelijk van jouw persoonlijke situatie) Je kunt er voor kiezen om het zelf te installeren om kosten te besparen. Toch adviseer ik om een specialist in te huren, omwille de garantie die je op de installatie krijgt én ook op de zonnepanelen. Het installeren van zonnepanelen is echt een vak en op zo’n grote aanschaf kun je beter voor een goede service en installatie gaan.

zonnecellen, zonnepanbelen, zonne energie, verduurzamen, rijksmonument en zonnecellen
Hooray onze vergunning is binnen en binnen enkele weken worden
er zonnepanelen geplaatst op ons dak. Tip: vraag wat de leveringstijden zijn en of ze zonenpanelen op voorraad hebben!

3. Offertes zonder bezoek

Van de 3 offertes die wij hadden aangevraagd, is er maar slechts 1 installateur van zonnepanelen bij ons thuis komen kijken. Ze gebruikten een online scan en bekeken de zonnestand met de beschikbare gegevens van achter hun computer. De installatie van zonnepanelen is maatwerk waardoor het goed is dat ze bij je langs komen voor een exacte offerte. Ieder huis is anders en ook ieder dak is anders, merkten wij ook in de drie verschillende metingen en offertes. De opbrengst versus het aantal zonnepanelen verschilde van elkaar, net als de verwachte opbrengst en de onderbouwing er van! Vergelijken is altijd verstandig.

4. Is het dak geschikt voor zonnepanelen

De meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen en liggen al op meer dan een miljoen huizen. Maar hoe weet je of jouw dak geschikt is en hoeveel panelen passen er op en met welk ligplan. (het oog wil immers ook wel wat!). De panelen zullen er minstens 25 jaar liggen en dan moet het dak dit wel kunnen dragen.

Recent vertelde een buurman dat de installatie van de panelen op zijn dak alsnog werd afgekeurd vanwege houtrot. Houd hier dus rekening mee! Ons bitumen dak is stevig en in goede staat om er in totaal 24 cellen op te plaatsen, maar dat had met een houten dak dus heel anders kunnen uitpakken. Ook de installatie technieken verschillen sterk van elkaar. Vraag gerust welk installatie systeem de installateur gebruikt!

zonnecellen, zonnepanbelen, zonne energie, verduurzamen, rijksmonument en zonnecellen

5. Goedkoop is duurkoop

Er zijn ontzettend veel, niet-kwalitatieve, veelal Chinese zonnepanelen met een variatie aan zonnecellen in omloop, waardoor het verstandig is om de kwaliteit te vergelijken. De goedkoopste panelen leveren veelal minder op dan de kwalitatieve duurdere variant, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook zijn er ook de, zo genoemde, ‘rolls roys’ onder de zonnepanelen. Deze panelen zien er subliem uit, maar soms is het ook prima om een stapje lager te gaan zitten. Meten is weten en ‘duurder’ hoeft ook niet gelijk ‘beter‘ te betekenen.

6. Salderen

Als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt, lever je dit terug aan het net dat ook wel “salderen” wordt genoemd. Iedere leverancier gaat hier overigens anders mee om! De één levert energie voor energie, de ander zal salderen. Zo verrekent de ene leverancier dit per maand en hoorde ik dat dit ook op jaarbasis kan gebeuren. Vergelijk dit dan ook zeker met je huidige energieleverancier. Wellicht is overstappen zelfs verstandig!

Op de energienota staat precies hoeveel energie je geleverd hebt gekregen van het energiebedrijf. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die je hebt teruggeleverd afgetrokken, ook wel salderen genoemd. Voor alles wat je terug levert aan het net, krijg je dan een x bedrag terug voor een teruggeleverde kWh van de energiemaatschappij.

klassieke woonstijl, thuis voelen, verhuizen, heimwee, home is where your heart is, herinneringen, netwerken, zonnecellen, zonnecollectoren, zonnepanbelen, zonne energie, verduurzamen, rijksmonument en zonnecellen
Note: Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je tot eind 2024 van 100 % salderen. De regelgeving wordt hier echter op aangepast!

7. Garantie collectoren

Check bij de aankoop altijd wat de garantie is en vraag na hoe de leverancier hier in de praktijk mee om gaan. Wat gebeurt er als er een zonnecel kapot gaat, of een paneel defect is? Komt de installateur gegarandeerd langs om het paneel te vervangen? En wat gebeurt er als er geen identieke paneel meer beschikbaar is? Laat dit zeker opnemen in de offerte! Better safe than sorry.

8. Rendementsberekening

Ieder dak is anders, de ligging, de seizoenen, het lichtinval. Om teleurstellingen te voorkomen qua rendement, kun je het beste een specialist langs laten komen. Ons dak ligt op het zuiden, maar gelegen in een bosrijke omgeving. (veel schaduw) De bomen zijn recent gesnoeid waardoor we meer rendement zullen hebben, al zal er niet de hele dag zon op het dak staan. De adviseur die bij ons langskwam wist ons goed te adviseren met concrete voorbeelden en data!

zonnepanelen voor dummys, voorkom fouten
We blijven investeren in ons huis waarbij het verduurzamen op nummer 1 staat!

Het rendement blijft een berekening dat puur is gebaseerd op aannames. Er kan altijd iets afwijken van de terugverdientijd, doordat iets verkeerd is ingeschat of doordat er iets veranderd is in de situatie. Laat je dus zeker goed informeren.

9. Keuze zonnecellen

Zijn er onderzoeken, of testresultaten beschikbaar van de zonnecellen die je gekozen hebt? Je kunt er voor kiezen om blind te vertrouwen op het advies van de installateur, maar die zijn uiteraard altijd positief. Kijk daarom altijd naar je persoonlijke situatie en bespreek dit met je leverancier.

zonnecellen, Moowy, verticuteer set, verticuteren, gazon, gras, groen gras,

10. Wachten heeft geen zin

Regelmatig hoor ik om me heen dat mensen wachten met de aanschaf omdat ze willen wachten tot de prijs gaat dalen. Dat zal wellicht gebeuren, maar weet je zeker dat de prijsdaling sterker zal zijn dan het rendement dat je behaalt in diezelfde tijd dat je ze al in gebruik hebt? Wachten zal niet altijd voordeliger zijn. En met de huidige energieprijs vallen de extreme kosten wellicht nog binnen de perken te houden als je gelijk kiest voor zonnecellen.

Tot slot

Met namen de ruimte, de groene omgeving en de tuin gaven de doorslag dat we het westen wilden inruilen voor het oosten… Méér huis en eerlijk,…. ook een veel hogere energierekening nu we in een monument zijn gaan wonen. We wilden graag minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en toen we de vergunning binnen hadden voor zonnepanelen gingen we er voor. Het kost wat, maar uiteindelijk ben je een dief van je eigen portemonnee als je er niet nu voor kiest. Hopelijk hebben bovenstaande tips & tricks je geholpen met je keuze en kun je er voor jezelf ook snel groen licht op geven!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief