Delen vinden we super lief

wattenstaafjes Om de enorme berg plastic afval terug te dringen, komt er een richtlijn van de Europese Commissie om het gebruik van plastic, waaronder wattenstaafjes terug te dringen. Eind mei wordt er een officiële uitwerking verwacht van het verbod dat nu al is uitgelekt.

De nieuwsberichten over de wattenstaafjes zijn jullie vast niet ontgaan. In het persbericht staat vermeld dat plastic ‘voor eenmalig gebruik’ moet worden verboden. Er zit dus maar 1 ding op; we moeten allemaal massaal aan de biologisch afbreekbare wattenstokjes en luiers…

Plastic weggooi materiaal terugdringen

Naast wattenstaafjes wil Europa ook een verbod op plastic bekers, flessendoppen en rietjes. Ook wordt het gebruik van maaltijdverpakkingen actief ontmoedigd, door er bijvoorbeeld extra geld voor te vragen. Er is gekeken naar plastic materiaal dat veelvuldig maar vaak eenmalig wordt gebruikt. Voor het schoonmaken van oren worden wattenstaafjes vaak gebruikt en ook in de medische wereld. Veel fabrikanten zullen dus op zoek moeten naar alternatieven voor al deze producten.

Albert Heijn heeft het in ieder geval al helemaal begrepen. De oplossing van het brandmerken van fruit en groenten, is ideaal! Op deze manier zijn er geen labels, of is er geen plastic meer nodig. Dit is een stap in de goede richting!

En ondertussen worden er ook de mooiste creaties gemaakt van al het plastic dat in de grote oceaan wordt gevonden.

wattenstaafjes

Lees ook: Ocean Sole, Nic&Mic maakt prachtige kunstwerken van Flip flops
  • Bergen plastic

Bij het lezen van het persbericht dacht ik gelijk ook aan de berg plastic die wij dagelijks verspillen. Salades, voorgesneden groente en zelfs de komkommer zit in plastic. Maar dat niet alleen! Ik heb nu gelukkig nog maar 1 kindje in de luiers en dat neemt af, maar de berg billendoekjes en luiers die wekelijks in de container verdwijnen is schrikbarend! Hier zouden bijna speciale kliko’s voor ingericht moeten worden. Met 170.000 geboortes elk jaar moet ik er niet aan denken aan de hoeveelheid afval dat dat veroorzaakt.

  • Ballonnen drama

En wat dacht je van de ballonnen die bij feesten, huwelijken en evenement de lucht in gaan? Bij het zien hiervan slaat mijn hart altijd even over. Hoe cute het er uit ziet, ik krijg het beeld van de dieren die plastic inslikken niet van mijn netvlies. Inktvissen raken verstrengeld in een plastic zak omdat ze het als een eetbare kwal zien. En eenvoudige wattenstaafjes versplinteren beetje bij beetje in de grote oceaan, met alle gevolgen van dien.

Plastic soup en het begint bij wattenstaafjes

wattenstaafjes ballonnen

  • Plastic vrije supermarkten

Wist je dat Ekoplaza momenteel experimenteert met een plastic vrije supermarkt in Amsterdam? Hoe tof! Ekoplaza is voornemens om het experiment getiteld ‘Ekoplaza Lab’ uit te rollen in heel Nederland.

Het volledig plasticvrij maken van alle 74 supermarkten  is een uitdaging en nog een brug te ver, al zal wel elke vestiging wel een zogenaamde plasticvrije zone krijgen.

Naast de supermarkt is er tevens een nieuw keurmerk, “Plastic Free“, gelanceerd. Zo weten consumenten in een oogopslag dat er geen plastic is gebruikt in het verpakken van de producten. Een zeer goed initiatief dat een gezamenlijk initiatief is van de internationale milieuactiegroep A Plastic Planet en samenwerkingen met de Amsterdamse Plastic Soup Foundation (PSF). Chapeau!

Wattenstaafjes van 100% katoen

En tsja, dan dat persbericht over de wattenstaafjes, bij ons thuis ook wel oorstokjes genoemd! Je koopt ze tegenwoordig voor 0,50 bij de discounter en om er dan ineens het veelvoudige voor neer te leggen is wel een dingetje. Dit wordt een uitdaging voor leveranciers om alternatieven te ontwikkelen.

Difrax biedt al lange tijd biologisch, afbreekbare wattenstaafjes aan voor volwassenen. Deze zijn voorzien van 100% katoenen watten bolletjes die pluizen voorkomen. Het wattenstaafje is van stevig hout gemaakt en is makkelijk biologisch afbreekbaar. Goed bezig, vooral omdat het gebruik van wattenstokjes bij de verzorging van je baby niet meer weg te denken is, maar let hier wel extra goed bij op….

Let zoieso op bij wattenstaafjes, aldus de expertswattenstaafjes

Oorstokjes kunnen gevaarlijk zijn bij baby’s. Het kan bijvoorbeeld oorsmeer het oor terug in duwen waarmee ontstekingen veroorzaakt kunnen worden. Ouders gaan vaak te snel te diep het oor in. Vooral bij de smalle tipjes, met trommelvlies perforatie of gehoorgang schade tot gevolg.

Zelfs de speciale baby staafjes met een verdikt watten bolletje worden niet geadviseerd. een advies vanuit de kraamzorg is om bij baby’s en jonge kinderen met de tip van bijvoorbeeld wen hydrofieldoek de oorschelp en licht bij de gehoor ingang te reinigen. Toen er bij ons wattenstaafjes aanwezig waren, werd dit in de kraamweek door de kraamverzorgster afgeraden. Het gebruik ervan bij kleine kinderen is dan ook niet aan te raden!

Plan de campagne

En als je je bedenkt dat zo’n 85 procent van het vuilnis dat in zee en op het strand aangetroffen wordt, van plastic is, schrik ik wel even. Ongeveer de helft daarvan is wegwerpplastic dat makkelijk vervangen kan worden door een alternatief. De Europese Unie pleit voor een grootschalige aanpak van het probleem en er ligt waarschijnlijk een plan klaar om het eenmalige gebruik van plastic tegen te gaan. Ik ben benieuwd naar de uitwerking.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram   Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.

Bron: NOS.nl


Delen vinden we super lief