Delen vinden we super lief

Nic&Mic, Ocean Sole flip flopDe eerste keer dat ik deze beelden zag, dacht ik Tof! Wat gaaf en bijzonder. Totdat ik nog beter keek en ook het verhaal achter deze bijzondere kunstwerken hoorde. Dit is simpelweg magie! Ocean Sole maakt deze kunstobjecten namelijk van afgedankte teenslippers. Keniaanse kunstenaars ontvangen een eerlijk inkomen en een groot afvalprobleem wordt hiermee aangepakt!
Kunst met een goed gevoel, I Like it! 

Een goed verhaal

Het verhaal achter de kunstwerken is inspirerend en indrukwekkend. Ook ik keek vol ongeloof toen ik hoorde welk materiaal is gebruikt om de beelden te maken. Dat zijn echt flip flops (teenslippers)!!  Ik was op slag verliefd op de beelden in de webshop en heb al een plekje bij ons op het dressoir vrij gemaakt. Aangezien mijn verjaardag nabij is, weet ik wat op nr 1 staat. Mijn oog is gevallen op de leeuw. Ook omdat ik als Lion mij veel inzet als vrijwilliger bij diverse goede doelen.

Mijn zoontje koos de Giraf (€29,50)en mijn dochter de olifant (€44,95)… ojee…ze zijn allemaal zo mooi. Toch moet er wel een keuze gemaakt worden, want drie is ietwat te gortig. De prijzen vallen overigens enorm mee voor kunst. Dit is echt een blikvanger in je interieur, aan de muur en ook voor in bad!

Jaag niet op dieren, maar op plastic!
Ocean Sole

Met de Bahari-collectie geeft Ocean Sole aandacht aan de meest bedreigde diersoorten in de oceaan. Leuk weetje: Bahari is Swahili voor ‘oceaan’ Deze mini kunstwerkjes zijn ideaal voor in bad. Ik zie Olivier al hele rollen spellen spelen met de octopus, mantelrog, hamerhaai, dolfijn of schildpad. Een super leuk cadeau idee voor de feestdagen.

Ook voor aan de muur zijn er kunstwerken gemaakt onder het mom: “Jaag niet op dieren, maar op plastic!” Deze diervriendelijke jachttrofeeën zijn fantastisch voor aan de muur, of op de kinderkamer. Ik vind ze simpelweg fantastisch en het verhaal er achter al helemaal.

Tijd voor actie

Met name in ontwikkelingslanden is Ocean Sole kunstwerken de schuimrubberen teenslipper het voornaamste schoeisel (polyurethaan). Het is goedkoop, snel afgeschreven en belandt vervolgens in de natuur of in de oceaan.

Wij staan hier niet zo snel bij stil in een maatschappij waar het afvalverwerking-systeem op orde is. In landen als Kenia bijvoorbeeld is hier geen sprake van  en vormt het een groot probleem voor mens en dier. Ocean Sole is gepassioneerd door de oceanen, duurzaamheid en is zich enorm bewust van het belang van ecosystemen. Ze vonden het dan ook hoog tijd voor ACTIEOcean sole kunstwerken Ocean Sole

De Plastic Soep 

Het probleem van de plastic soep is jullie ongetwijfeld wel bekend. Dit is afval wat in zee drijft en door zeestromingen wordt meegevoerd en bij elkaar komt in de oceaan. De Plastic Soep is een groot ‘eiland’ van alle drijvende plastics dat zich heeft gevormd. Door het zoute zeewater en ultraviolet licht valt dit plastic uiteen in heel fijne stukjes dat voor veel schade zorgt bij de dieren en het ecosysteem. Deze kleine plasticdeeltjes komen bijvoorbeeld via de voedselketen terecht in de magen van vogels en zeedieren, met als gevolg vergiftiging en verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren. Daarnaast spoelt een groot gedeelte van de Plastic Soep (waaronder de teenslippers) aan op de stranden van o.a. Kenia.

Nic&Mic, Ocean Sole flip flop Nic&Mic, Ocean Sole flip flopOcean Sole’s werkwijze

Ik vergeet nooit meer de afgelegen stranden op Bonaire waar ik stapels met slippers heb zien liggen. Ze drijven lange tijd in de grote oceaan tot ze ergens aanspoelen. Dit waren de slippers van de cruiseschepen werd me verteld. De aangespoelde slippers in Kenia is een nog groter probleem. Deze worden door Ocean Sole verzameld en schoongemaakt door ambachtsmannen die voor Ocean Sole werken.

De teenslippers worden tot grote blokken gelijmd, waaruit de mooiste beelden worden gehouwt door het creatieve team van ambachtslieden. 100% uniek en handgemaakt. De belijningen zijn heel scherp en moi afgewerkt. De details hebben ze ook heel verfijnd gemaakt. Het beeld voelt ook heel zacht en is tegelijkertijd van hoge kwaliteit.

Kleurrijk en tof

Ocean sole

De keuze is reuze en het ene kunstwerk is nog mooier dan het andere. Indrukwekkende safaribeelden zoals olifanten, giraffen, leeuwen, neushoorns en nog veel meer dieren komen tot leven. En dan te bedenken dat de basis een teenslipper was. Iedere Ocean Sole kunstenaar heeft een eigen specialisme zodat alle talenten tot hun recht komen.

De ene kunstenaar is bijvoorbeeld beter in de creatie van de allerkleinste modellen, terwijl de ander zijn creatie kwijt kan in de grotere creaties! Hier heb ik mijn hart dan ook wel aan verloren. Dit is toch te gaaf! De leeuw was helaas uitverkocht waarvoor mijn keuze is gevallen op de populaire, ietwat, kleinere giraf.

Big Support

Ocean Sole giraf Olivette

Ocean Sole support drie lokale én mondiale issues:

  • Voorkomt & verhelpt vervuiling van land en zee

   Ocean Sole verzamelt en verwerkt jaarlijks zo’n 400.000 teenslippers. Met de opbrengsten van de kunstwerken wordt er voorlichting gegeven over vervuiling, recycling en worden er andere recycle projecten gefinancierd. Hiermee creëert Ocean Sole meer bewustzijn onder de lokale bevolking.

  • Creëert werkgelegenheid

   Ocean Sole creëert werkgelegenheid door kunstenaars en verzamelaars van afgedankte teenslippers in te zetten. In Kenia is 40 procent van de bevolking werkloos, het op vier na hoogste werkloosheidspercentage ter wereld. Daarvan is het overgrote gedeelte ook nog eens laag- of ongeschoold en ongeletterd.

 • Beperkt houtkap voor kunstwerken

  De houtsnijwerken van Ocean Sole worden gemaakt door kunstenaars uit stammen die de kennis en kunde al in huis hebben. De houten beelden die zij produceerden kenden gretig aftrek bij toeristen. Doordat ze zijn overgestapt op teenslippers als basismateriaal wordt de kap van tropisch hardhout in Kenia ook nog eens beperkt.

Nic&Mic, Ocean Sole flip flop

De kunstwerken zijn niet alleen heel erg mooi! Ze vertellen ook een belangrijke boodschap over het belang van de bescherming van het zeemilieu! De vrolijke kleuren en figuren toveren bij ons in ieder geval een grote glimlach op ons gezicht! De kinderen hebben net al om gestreden, maar ze hebben mooi, dikke pech. deze is voor mama en heeft een heel mooi plekje gekregen bij ons op de tafel. Ik vind het pure kunst en kon dan ook niet anders om dit bijzonder mooie verhaal met jullie te delen.

Om blij van te worden, of niet? Nieuwsgierig geworden en wil je meer over deze kunstwerken weten? Volg ze dan op Facebook of op instagram

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

Ocean Sole kunstwerken

Facts & Figures 

 • De Plastic Soep is een eiland van ronddrijvende plastics met een omvang van 34 keer de grootte van Nederland.
 • De wereldwijde omzet van teenslippers is circa 15 miljard, dit is meer dan alle sportschoenen bij elkaar
 • Teenslippers zijn het enige soort schoeisel dat veel mensen in ontwikkelingslanden zich kunnen veroorloven met een gemiddeld inkomen van € 2,- per dag
 • Ocean Sole verzamelt & verwerkt jaarlijks circa 400.000 teenslippers.

ocean sole kunstwerken

Video

Nic&Mic, Ocean Sole flip flop


Delen vinden we super lief