Delen vinden we super lief

Asperges zijn een voorbode van de lente. Wij kunnen niet wachten om onze voorjaarstraditie weer te vervullen met de koningin der groenten. Asperges zijn echte seizoen groenten en we houden het nauwlettend in de gaten wanneer ze weer te koop zijn. Sommige telers zouden ze het hele jaar willen aanbieden, maar dat zou jammer zijn voor het echte voorjaarsgevoel. We verheugen ons juist op het moment om ons nationale trots bij de lokale Jumbo bij ons om de hoek te halen, die ze rechtstreeks van het land inkopen.

Sappige stengels

Deze keer nemen we de kids mee naar de supermarkt en laten we zien dat echte verse asperges glanzen en een piepend geluid maken als je twee stengels tegen elkaar wrijft. Ik kijk er nu al naar uit en het water loopt in mijn mond! En om jullie ook alvast in de stemming te brengen, deel ik graag meer kennis over de sappige stengels die bij ons culinair erfgoed horen. Met deze blog info maak je zeker weten indruk tijdens een voorjaarsdiner…

Het seizoen: april t/m juni

Volgens traditie is het moment dat heel Nederland kan genieten van asperges officieel vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Sint Jan). Het hangt overigens ook sterk af van de temperatuur wanneer ze klaar zijn voor consumptie. Na de oogst wordt de plant met rust gelaten, zodat deze aan kan sterken voor het volgende seizoen. Natuurlijk zijn er al eerder asperges te koop, maar deze komen niet van Nederlandse bodem.

opvoedzondes, boodschappen, weekoverzicht boodschappen doen
Boodschappen doen

De Hollandse asperges van Limburgse bodem wordt ook wel Dutch Gold, genoemd. Zo’n 98 procent van de geteelde asperges in Nederland is wit en de rest groen. Met kerst hadden we ook heel chique paarse asperges, maar dat was echt voor de show en zie je niet zo veel. In het voorjaar is onze traditie toch echt om witte asperges te eten! Asperges associeer ik met het lentegevoel waarbij mijn hart een sprongetje maakt als ik het in het schap van de supermarkt zie liggen.

Tips om ze klaar te maken

Wij maken thuis volgens traditie asperges met ham, ei en boter, of roomsaus. Aangezien manlief vaak kilo’s inslaat en we voor een heel weeshuis kunnen koken, variëren we er vaak op los met de ook wel ‘asparagus officinalis’, genoemd: asperge uit de medicijnkamer van het klooster” We hebben ook alternatieve gerechten ontdekt waaronder aspergesoep, wokken, asperges op de optigril, in een ovenschotel, of als toevoeging in een salade Aangezien ik bezig ben met mijn afvalrace zijn asperges ook nog eens enorm gezond!

Gezondheidsvoordelen van deze toverstaf

Naast lekker, zijn asperges heel gezond en goed voor de lijn. Allereerst zitten er veel vitamines C en E in en ook kalium, fosfor, calcium en foliumzuur. Naast deze positieve gezondheidsvoordelen is het heel goed voor je bloeddruk, hart en de nier- en leverfunctie door de stof asparagine. Daarnaast is het kopje van de asperge heel rijk aan B-vitaminen die belangrijk zijn voor de energievoorziening van het lichaam. Ook heb je niet veel toevoegingen zoals zout nodig, aangezien de asperges al zeer smaakvol van zichzelf zijn.

Wist je overigens dat asperges ook vocht afdrijvend zijn en bloedzuiverend door de stof  aminozuur asparagine? Het ‘goud’ spoelt op een gezonde wijze afvalstoffen weg. En aangezien ze weinig smartpoints, of calorieën bevatten, hoef ik niet op de porties te letten, echt ideaal!  En last but not least  is ijzer ook vol vertegenwoordigd in de asperge. Een klein nadeel is wel de kenmerkende aspergegeur na een avondje tafelen met asperges. De stoffen in de asperge, asparaginezuur, wordt namelijk omgezet in zwavelhoudende verbindingen.

Leuke asperge weetjes

  • Op een zonnige dag groeit de stengel van een asperge soms wel 7 tot 12 centimeter.
  • De allerlangste asperge ooit gemeten was 3,11 meter (te bezichtigen in het Aspergemuseum in De Locht in Noord-Limburg)
  • Er worden in Nederland nooit bestrijdingsmiddelen voor de aspergeteelt gebruikt. het is een biologisch product.
  • De Nederlander eet gemiddeld 800 gram asperges per jaar.
  • Er zijn mannelijke en vrouwelijke asperges! De mannelijke zorgen voor de meeste opbrengst die voornamelijk worden gekweekt.
  • Witte asperges zijn gemakkelijker te schillen als je ze voor het schillen ruim een half uur in koud water zet.
  • Nederland heeft ruim 700 aspergetelers. De meeste aspergebedrijven bevinden zich in zuidoost Nederland: Noord-Brabant en Noord- en Midden-Limburg
  • Slechts 21% van alle Nederlanders koopt het minimaal één maal per jaar.
  • Het witte goud is 5000 jaar geleden ‘ontdekt‘ in de buurt van Iran en Irak en aardde iets meer dan een eeuw geleden in Nederland
  • Ruim twee derde van alle aspergeaankopen vindt plaats in de supermarkt.
  • Maar slechts één procent van de totale wereldproductie vindt uiteindelijk in Nederland plaats. De meeste asperges worden geproduceerd in China
  • Ruim 20% van de Nederlandse productie wordt geëxporteerd (vooral naar Duitsland).
  • De meeste mensen eten het op een doordeweekse dag.
  • bron
groenten, biologisch, eten, gezond, afvallen

Dag van de asperges

Op 31 mei is het de Dag van de Asperge om deze dag extra van asperges te genieten! Elk jaar is het op de vrijdag ná Hemelvaart. In het hele land worden er tal van activiteiten en acties georganiseerd door supermarkten, telers, groentespeciaalzaken en restaurants. In de gaten houden dus!

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube| Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief