Delen vinden we super lief

vakantie, autoreis, vakantiepret

Onze buurvrouw in Diemen reed altijd in een auto van Greenwheels en deed op een slimme wijze mee aan de deeleconomie. Eigenlijk stond ik er nooit bij stil hoeveel voordelen het gebruik van een deelauto met zich mee brengt, tot ik er zelf serieus ben in gedoken. En waar ik ook nieuwsgierig naar was, of er uberhaupt ook nadelen aan kelven om met anderen een auto te delen. We doken er in en ontdekten vijf grote voordelen en enkele nadelen van het huren van een deelauto in Amsterdam, of een andere grote stad…

Voordelen deelauto

1. Gemakkelijke toegang

Het huren van een deelauto kan bijvoorbeeld via Greenwheels dat een groot netwerk van deelauto’s heeft in de grote steden. 2.600 auto’s staan voor je klaar door heel Nederland en bij 135 NS-stations, waardoor het gemakkelijk is om een auto te vinden en te huren wanneer je er een nodig hebt. Dit kan handig zijn als je af en toe een auto nodig hebt, maar geen eigen auto wilt bezitten.

2. Kostenbesparing

In vergelijking met het bezitten van een eigen auto, kan het huren van een deelauto voordeliger zijn. Je betaalt alleen voor de tijd dat je de auto daadwerkelijk gebruikt, in plaats van de doorlopende kosten van verzekering, belastingen, onderhoud en parkeerplaatsen. Iedere keer als onze auto weer een grote beurt nodig had en de rekening op onze deurmat plofte deed dat pijn. Dan realiseer je weer dat een eigen auto zeer veel geld kost.

3. Parkeermogelijkheden

Het parkeren van een auto in grote steden als Amsterdam kan een uitdaging zijn (en zeer duur). Ik heb zovaak rondjes gereden op zoek naar een parkeerplek. Met Greenwheels hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een parkeerplaats, omdat je via Auto delen Amsterdam, of in andere steden overal speciale parkeerplekken hebt voor de auto’s. Dat is echt een life saver.

4. Milieuvriendelijk

Door een deelauto te gebruiken, draag je bij aan het verminderen van het aantal auto’s op de weg. Dit heeft een positief effect op het milieu door het verminderen van verkeerscongestie en uitstoot van schadelijke stoffen. Dat is toch wel een fijn voordeel, bovenop alle bovenstaande voordelen.

5. Flexibiliteit

De aanbieders van deelauto’s bieden vaak verschillende auto’s voor verschillende behoeften, zoals kleine stadsauto’s of grotere auto’s voor uitstapjes met het gezin. Je kunt de auto kiezen die het beste past bij je specifieke behoeften op dat moment. Hier kwam ik pas later achter omdat ik altijd hetzelfde autootje zag staan bij ons in de buurt en daar pas ik niet in met mijn hele gezin.

Case logic, Life simplified, Colorado, young professionals, urban, talenten, sleeve, laptop hoes, laptoptassen, gepersonaliseerdi

Nadelen deelauto

1. Beschikbaarheid

Hoewel de aanbieders een groot netwerk hebben, kan het voorkomen dat er geen auto’s beschikbaar zijn op het moment dat je er een nodig hebt. Dit kan vooral een probleem zijn tijdens drukke periodes of op populaire locaties. Houd hier dus rekening mee en wees er op tijd bij in de app. Als er geen auto beschikbaar is op het moment dat je het nodig hebt dan dat eventueel lastig uitpakken.

deelauto, deelauto, greenwheels, verslaving telefoon trubendorffer
Reserveer via de app een auto en off you go….

2. Beperkte reikwijdte

Als je van plan bent om lange afstanden af te leggen of buiten de stad te reizen, kan het zijn dat een deelauto niet de beste keuze is. Voor een weekend naar Ameland, of vakantie naar een ver oord ben je aangewezen op een alternatief.

3. Tijdrestricties

Greenwheels hanteert vaak tijdrestricties, wat betekent dat je de auto voor een bepaalde periode moet reserveren. Als je de auto langer nodig hebt dan oorspronkelijk gepland, kan dit extra kosten met zich meebrengen. Als je hier rekening mee houdt ben je er op voorbereid, gezelligheid kent immers geen tijd….

4. Verantwoordelijkheid voor schade

Hoewel de auto’s altijd goed verzekerd zijn, ben je als huurder verantwoordelijk voor eventuele schade die tijdens je huurperiode aan de auto wordt veroorzaakt. Dit kan leiden tot extra kosten en administratieve rompslomp. Maar laten we wel wezen, dat ben je ook met je eigen auto!

Tot slot

Je hebt dus heel eenvoudig toegang tot een auto wanneer je die nodig hebt, zonder de lasten en kosten van eigendom. Reserveer jouw ideale auto via de app en haal deze op bij een van de vele beschikbare locaties. Ideaal als je geen eigen auto wilt of kunt bezitten, maar toch de flexibiliteit wilt hebben om af en toe een auto te gebruiken. Een duurzame en kostenbesparende oplossing voor als je liever geen eigen auto voor de deur wil hebben staan! Ik ben om hoor!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief