Kinderen hebben veel energie en de hele dag door zijn ze druk in de weer om alles om hun heen te ontdekken en onderzoeken. Zo nu en dan gaat dit gepaard met aardige geluidshinder. Je houdt ze nauwlettend in de gaten, want ze hebben nog niet de leeftijd bereikt dat ze geheel zelfstandig en zonder kleerscheuren door de dag heen kunnen komen. Met een beetje geluk slaapt nog een of meerdere van je kinderen tussen de middag. En met nog meer geluk doen ze dat tegelijkertijd.
Echt veel tijd voor jezelf blijft er na een dag met je kleine kinderen dus niet over. Om 20 uur ’s avonds liggen ze dan na een verhaaltje, knuffel en liedje, schoon in hun bedje op weg naar domenland. Je zit in je tuin en dan begint het.
Eerst lijkt het een klein tuinfeest, al snel barst de basedrum los. Er is duidelijk een feestje gaande in de buurt. Het geluid is net te hard om een goed gesprek te voeren met je partner. Na een half uurtje meldt de eerste koter zich. Vervolgens ben je samen de hele avond in de weer om de kinderen te laten slapen. Dit lukt rond 23.00 uur. Je bent nu zo moe dat het zelf ook wel lukt om de slaap te vatten. En gelukkig heb je oordopjes voor dit soort situaties.
Geluidsoverlast
Hierboven staat een voorbeeld van lawaai beschreven waar je niet op zit te wachten. Er zijn nog zoveel meer voorbeelden te geven. Niet alleen de muziek op een tuinfeest kan je humeur enorm verpesten. Een fanatieke muzikant in de buurt, die zijn drumpartijen aan het instuderen is, kan een onaangename verrassing zijn. Deze geluidsoverlast van muziek aanpakken op een goede manier krijgt een hoge prioriteit.
Wat dacht je van een verstoort middagdutje van je dreumes omdat de buren heftig aan het verbouwen zijn? Zo’n verbouwing kan voor veel lawaai zorgen, denk aan boren, hakken, slijpen en vele geluiden die zeer indringend zijn. Niet alleen je eigen rustmoment wordt hier door verstoort, je dreumes wordt er ook een stuk minder gezellig van.
Internationale Geluidsbewustwordingsdag
“International Noise Awarenessday” is een dag om bewustzijn te creeren voor de gevaren van teveel en ongewenst geluid. Internationaal wordt het georganiseerd door ‘Center for Hearing and Communication’. In Nederland is het de Nationale Geluidshinderdag.
Omdat geluidshinder een serieus en vooral vervelend probleem is, is er deze themadag voor gereserveerd. De nationale geluidshinder dag is op 24 april. Door aandacht te besteden aan het voorkomen van geluidshinder en de gevolgen hiervan, wordt dit probleem bespreekbaar gemaakt. Je kunt dan samen geluidsoverlast van muziek aanpakken. Het scheelt al ontzettend veel als je op de hoogte bent van een feestje in de buurt of een aankomende verbouwing van je buren. Je kan je er dan beter op instellen en eventueel buitenshuis geluidsoverlast van muziek aanpakken
Door een themadag aan geluidshinder te verbinden, worden mensen aangezet om met elkaar in gesprek te gaan en zo een betere verstandhouding met de buurt te ontwikkelen. Het gezegde ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’ is hier dan ook van toepassing.
Toch last van lawaai
Fijn als alles bespreekbaar is gemaakt en de muziek in de buurt alleen nog maar knalt wanneer je van te voren op de hoogte bent gesteld. Het wordt dan allemaal een stuk relaxter. Heerlijk als de kinderen een keer uit logeren zijn en je een nachtje met je partner hebt doorgehaald. Je kunt dan een keer lekker uitslapen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je ontdekt dat er toch nog wat geluidsoverlast bestaat. Je merkt nu dat de kerkklokken op zondag rond 10 uur wel erg lang beieren. En waarom maken al die vogels zo’n hels kabaal als de zon op komt? Gelukkig heb je nog wat oordopjes in huis en draai je jezelf nog een keer rustig om.
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat