Het zoeken naar de juiste oppas kan flink wat tijd in beslag nemen. Maar dan heb je een geschikte kandidaat gevonden en nodig je haar uit voor een gesprek. Je ziet dat er een klik is met je kinderen en je bent vol verwachting als zij de eerste keren komt oppassen.
Soms gaan dingen alleen niet zoals je verwacht en wil je de oppas daarop aanspreken. Veel ouders vinden dit moeilijk. Heel begrijpelijk natuurlijk. In deze blog een paar tips over hoe je een lastig gesprek met je oppas kan voeren.
Stop je ergernis niet weg
Als je het gesprek niet aan gaat dan blijf je je gevoelens alleen maar opkroppen. Er zal dan niets veranderen en de oppas krijgt geen kans om zich te verbeteren. Dit kan als gevolg hebben dat je oppas wel merkt dat er iets aan de hand is en daar onzeker van wordt.
Een goed en openhartig gesprek kan je relatie met de oppas alleen maar verbeteren. Als dat niet het geval is moet je jezelf afvragen of het dan nog wel goed is om samen verder te gaan.
Eén op één gesprek
Bij zo’n moeilijk gesprek heb je natuurlijk het liefst je partner naast je om elkaar aan te kunnen vullen. Probeer toch om het gesprek onder vier ogen te voeren. Zo zal de oppas zich minder in een hoekje gedreven voelen en voorkom je een twee tegen één strijd. Uiteraard kan je wel het gesprek voorbereiden met je partner.
Let wel op dat je voldoende tijd neemt voor het gesprek en dat je laat weten aan de oppas hoe belangrijk dit voor je is. Zorg er dus voor dat je het gesprek niet snel tussen de zwemles en de voetbaltraining plant, en dat je het ook niet voert met een kind op je arm of als je aan het koken bent.
Kritisch op jezelf
Probeer, voorafgaand aan het gesprek, kritisch naar jezelf te kijken. Wat is jouw aandeel geweest? Had je iets kunnen doen om het te voorkomen? Breng dit in het gesprek aan de orde. Het is makkelijker voor de oppas om haar kritische punten naar voren te brengen als jij je ook kwetsbaar opstelt. Wees het goede voorbeeld.
Focus op het probleem
Als we nou eenmaal bezig zijn met een probleem toelichten willen we eigenlijk alles zeggen wat er mis gaat. Vaak hebben we namelijk een opeenstapeling van gebeurtenissen. De druppel die de emmer laat overlopen. Houd je focus op het grote probleem, zoals aan tafel eten en het geven van teveel snoep.
Vind je het moeilijk om bij de kern te blijven? Noteer dan de punten die je wil maken en noem er een concreet voorbeeld bij. Wijk hier niet te veel vanaf. Je wilt niet alleen maar met je vinger blijven wijzen.
Verplaats je in de oppas
Probeer te begrijpen waarom de oppas iets niet doet zoals jij het wilt. Is het onwil, onbegrip of heeft ze een ander idee bij opvoeding? Dat laatste komt veel voor bij oppassers die zelf ook een gezin hebben. Is de oppas nog jong? Dan kan het ook onervarenheid zijn.
Ontfutsel tijdens het gesprek een reactie. ‘Kun je je dat voorstellen?’, of ‘Begrijp je wat ik bedoel?’. Men is zich vaak niet bewust van die gedragingen en gewoontes.
Opbouwende feedback
Zorg ervoor dat je feedback constructief en feitelijk blijft, en dat je niet vanuit je emotie gaat reageren. Vertel de oppas wat je hebt opgemerkt, wat het gevolg hiervan is, wat het effect daarvan op jou is en welke verandering je graag ziet. Leg niet alle schuld bij de oppas. Geef haar ook de kans om hierop te reageren.
Voorbeeld:
‘Ik merk dat Tom veel snoep krijgt (gedrag), daardoor is hij heel actief aan het begin van de avond, maar wordt hij heel knorrig voor het slapengaan (gevolg). Als ik thuis kom van een drukke dag op het werk ben ik moe en vind ik het vervelend dat Tom zich niet goed voelt (gevoel). Ik zou het fijn vinden als hij slechts één snoepje krijgt op de dag (concrete verandering). Kun je je hierin vinden?’
Sandwich methode
Negatieve feedback blijft altijd beter hangen dan positieve feedback. Verpak daarom een “tip” tussen twee “tops”, net zoals twee boterhammen met een plak kaas ertussen. ‘Ik vind het leuk dat je vaak met de kinderen naar de speeltuin gaat. Toch vind ik het vervelend dat je tijdens het spelen veel op je telefoon zit. Dat is jammer, want ze vinden het zo leuk om met jou samen te spelen.’
Plan een vervolggesprek
Het is een goed idee om na het gesprek een vervolggesprek in te plannen om te analyseren of dingen zijn verbeterd. Heeft de oppas nog ergens hulp bij nodig? Doet ze alles nu naar wens of kan ze nog iets aanpassen?
Ook wanneer jullie tijdens het gesprek te emotioneel worden kan je het op dat moment laten voor wat het is en op een ander tijdstip verder gaan. Als één van jullie zich in een hoekje gedrukt voelt, zeg je dingen waar je later spijt van zult hebben. Dit komt jullie relatie uiteraard niet ten goede.
Lees ook: Oppas, wat betaal je daar nu precies voor?
Alvast heel veel succes bij het aangaan van het lastige gesprek. Wij hopen dat je veel aan de tips en tricks zult hebben!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
3 comments