Het is alweer bijna twee jaar geleden dat we de stad hebben verlaten voor een groter huis. En laat daar nu inbraakpreventie bij komen kijken. Zo ongewoon en niet wat we gewend zijn. Heerlijk vond ik het om in de stad te wonen. Bij de eerste zonnestralen appte ik een vriendin om directuit het werk neer te ploffen op een gezellig terras. Na heel veel “laatste wijntjes” kwam ik standaard net iets later dan gepland thuis. De hardlooptraining sloot ik bij voorkeur af met een biertje in mijn stamkroeg.
Ik vind het heerlijk om mijn huis uit te lopen en het levendige stadsleven in te stappen. Ons laatste stadshuis was in een heel leuk schattig straatje. Als je één keer de hoek om ging, voelde je het bruisende stadsleven.
De veilige stad
Super makkelijk alles lekker in de buurt. We hadden geen meter ruimte in huis, maar daarvoor kreeg je de stad terug. Gelukkig heeft er nog nooit iemand geprobeerd binnen te komen want het had een slot van niks. Bij de bovenbuurman zijn we zelf wel eens binnen gestapt toen hij op stap was en zijn bad had laten overlopen. En dan zijn wij niet eens professionele inbrekers.
De stad geeft me een veilig gevoel. Er is altijd wel iemand op straat. Die theorie bleek niet altijd terecht te zijn. Mijn tas is wel eens hardhandig van mijn arm gerukt een er zijn aardig wat fietsen op mysterieuze wijze verdwenen. Gelukkig hebben we nog nooit bezoek gehad van een nachtelijke inbreker. Wij houden inbrekers graag buiten. Wat doen jullie aan inbraakpreventie?
Van stad naar woonwijk
Ondertussen heeft de stad plaatsgemaakt voor een woonwijk. Geen kroeg en restaurant om de hoek maar nog veel beter: twee scholen en het kinderdagverblijf. En wat een ruimte! De racefiets staat niet meer tussen de wasmachine en de kapstok maar in de garage naast de stadsfiets en de fietspomp.
Als ik de achterdeur open gooi, kan Amelie lekker een rondje fietsen of op de trampoline springen. In de zomer eten we lekker buiten en BBQ’en doen we het hele jaar door. Toch wel fijn die ruimte. Ach ja, de stad of juist niet, het heeft allebei zo zijn voor en nadelen. Als het maar je eigen, veilige thuis is.
Sociale controle versus inbraakpreventie
Jaren geleden woonden ik in een studentenhuis in Rotterdam. Super gezellig samen met twee andere meiden. Naast de shoarmatent en vlakbij het mooie historisch Delfshaven, de metro, de kroeg en gezellige restaurantjes. Misschien niet de chicste buurt maar gezellig en een enorme sociale controle. Als ik richting huis liep wist een buurtbewoner me te vertellen dat mijn huisgenoot net weg was. Dat was nog eens een goede gratis inbraakpreventie! Waar ik nu woon vertelt de buurvrouw wanneer ze een weekje weg is. Toch niet verkeerd als je een beetje op elkaar let.
Veilig in je eigen huis
Helaas ziet niet iedereen je huis als privéterrein waar ongenodigde ‘gasten’ niks te zoeken hebben. Onze voordeur in Amsterdam was voorzien van een anti inbraakstrip. Zo konden inbrekers niet zomaar de boel open breken met een breekijzer of schroevendraaier. In ons nieuwe huis zat een alarmsysteem. Helaas had dit systeem onze verf en kluswerkzaamheden niet helemaal overleefd. Maar ja is het inbraakpreventie wel nodig?
De vorige bewoners vertelden dat er een keer ’s nachts was ingebroken terwijl zij boven lagen te slapen. Oké dat was antwoord genoeg voor mij. Je wil echt geen vreemde mensen in huis als je kleine meisje boven ligt te slapen! Na het nachtelijk bezoek hebben ze alle ramen voorzien van extra veilige sloten en dus dat alarmsysteem geïnstalleerd. Voor ons was het duidelijk, wij wilden ook lekker zorgeloos kunnen slapen!
Alarmsysteem
Alarmsystemen zijn er in vele vormen en maten. Als je er voor gaat kan je het beter meteen goed aanpakken. Wij hebben gekozen voor een uitgebreid systeem. Er hangt een camera boven en in de huiskamer. Op deuren en ramen zitten sensoren. Alles is verbonden en te bedienen met je smartphone. Super handig! We krijgen een melding bij beweging. En als er dan echt iemand rond wil lopen in ons fijne huis, schrikt de ingebouwde sirene hem hopelijk snel af. Zo kan je heel makkelijk een oogje in zeil houden of je nou thuis bent of niet.
Met een grote boog om ons huis heen
Natuurlijk wil je het liefst dat inbrekers met een grote boog om jouw huis heen lopen. Als ze zien dat je de inbraakpreventie goe geregeld hebt, is dat vaak al reden genoeg om ergens anders een gokje te wagen. Maak het ze niet te makkelijk. Dus doe alle deuren en ramen dicht en op slot als je niet thuis bent. Simpele hulpmiddelen zoals een lamp die automatisch aan en uit gaat. Je hoeft echt geen ‘Home alone’ trucjes uit te halen om inbrekers buiten te houden.
Dus heren (en dames natuurlijk) loop maar met een hele grote boog om ons huis heen! Dan kunnen wij relaxt genieten van ons fijne thuis!
Liefs Aileen
Ha, ik ben Aileen, gelukkig getrouwd met Martijn! We wonen alweer een tijdje in het altijd gezellige Brabant. Samen zijn wij ouders van de liefste, grappigste en leukste peuter Amelie. Ons heerlijke meisje is lekker eigenwijs en druk bezig om de wereld om haar heen te ontdekken. Zoals dat hoort bij een tweejarige. Ze is in 2016 geboren in Londen waar we een fantastische tijd hebben gehad. Gekomen met z’n tweetjes en Don de kat. Terug nog veel completer, met ons kleine meisje erbij. Het gaat niet lang meer duren voordat Amelie grote zus wordt.
Ik ben gek op het bruisende stadsleven en kom nog vaak in de steden waar we gewoond hebben. Eerst in onze kinderloze tijd in Amsterdam en later in Londen. Tegenwoordig zijn we meer in het bourgondische ‘s-Hertogenbosch te vinden. Een fijne stad met zo veel meer dan alleen Bossche bollen en de prachtige Sint-Jan. Naast mijn deeltijdbaan vind ik het heerlijk om met mijn meisje op onderzoek te gaan. We zijn gek op kunst zoals muziek en theater, “water” (zoals Amelie dat noemt), feestjes voor groot “lekker olijfjes eten met heel veel mama’s” en klein “spelen met de kindjes” . Zo nu en dan sportief, heel veel rondjes rennen en fietsen. En soms ook heel relaxt, een taartje voor Amelie en een wijntje voor Martijn en mij. Genieten staat bij ons op nummer één en dat doen we dus ook volop.
One comment
Bedankt voor het delen!