Delen vinden we super lief

Uitgeverij mo’media, zeer bekend van de Time to Momo reisgidsen, nodigde ons uit voor een stedentrip naar Kortrijk. We gingen op pad met Ine, de stadsauteur van de nieuwste stadsgids, waarbij haar lokale geheimen uit deze nieuwe reisgids tot leven kwamen. We werden warm onthaald door het gedreven team van Toerisme Kortrijk in het prachtige en iconische Hotel Grand Damier van waaruit we deze fijne stad mochten ontdekken.

Onze ultieme Kortrijk tips & tricks

Kortrijk is een fijne tussenstop op weg naar Frankrijk, maar ook zeer geschikt als (romantische)stedentrip bestemming, voor één of twee dagen. De stad aan de Leie heeft een rijke geschiedenis met historische en moderne gebouwen. Het is er idyllisch met een bruisend winkelhart, heeft leuke bezienswaardigheden en veel fijne geheime plekken. En zoals we gewend zijn van de Belgische steden, kun je in Kortrijk ook volop genieten van de fijne keuken. Met de reisgids in de hand weet ik weer waarom een citytrip België zo’n goed idee is. Plan een datum, boek een leuk hotel en ontdek samen met Time to Momo Kortrijk op z’n best. Wij zetten alvast onze must-do’s op een rijtje…..

1. Stadsgids ‘Kortrijk ontdekken

Voor de ultieme highlights is een stadsgids aan te raden. Een stadswandeling laat je kennismaken met de belangrijkste monumenten uit de Kortrijkse geschiedenis waar je normaal langsloopt zonder het verhaal ervan te kennen. We bezochten de historische zalen van het stadhuis, met zijn prachtige schouwen en muurschilderijen. Er ging hier een wereld voor me open en nam alles in me op! In de schepenzaal en de raadzaal vind je prachtige glasramen, muurschilderijen, merkwaardige topografische kaarten en 16-eeuwse schouwen.

De historische zalen van het stadhuis maakte indruk op me

Op de Grote Markt stopten we bij het Belfort, waar Manten en Kalle de uren slaan. Het Belfort is een overblijfsel van de middeleeuwse lakenhalle dat gaandeweg verloren is gegaan. Het heeft 4 puntige torentjes, een beiaard van 48 klokken en behoort tot de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Vervolgens ontdekten we midden in het stadscentrum het befaamde en unieke Begijnhof Sint-Elisabeth. We liepen over de bochtige kasseistraatjes en stapten terug in de tijd tussen de witgekalkte huisjes. Het Oud Begijnhof is een oase van rust dat ook wel bekend staat als ‘holy corner’, een oord van verdraagzaamheid. Want wist je dat er maar liefst drie verschillende kerken gevestigd zijn: een anglicaanse, een orthodoxe en een protestantse!

De wandeling vervolgde langs de majestueuze Broeltorens langs de Broelkaai en Verzetskaai. De beide torens met een brug over de rivier de Leie dateren uit de middeleeuwen en zijn een beschermd monument. Door de rondleiding begint een stad echt te leven, dus mocht je Kortijk willen bezoeken, een rondleiding is een aanrader!

Een oase van rust in het Begijnhof Sint-Elisabeth

De wandeling met een stadsgids is mogelijk in het Nederlands, Frans, Engels en Duits waarbij je er ook voor kunt kiezen om andere delen van Kortrijk te ontdekken met een gids! Nadat we afscheid namen van onze gids, dook ik mijn eigen stadsgids in om andere onontdekte pareltjes te ontdekken in Kortrijk!

2. Lunch Vesper

Na een educatieve rondleiding streken we neer bij Vesper, een gezellige eetkroeg in het centrum van Kortrijk voor een fijne lunch. De gerechten op het menu hebben grappige namen zoals ‘Shrimply the best, Popped Salmon, Oh My Goat!, Geronimo, Big Peppa en Mr. Beef’. Een citytrip is nooit compleet zonder een goede lunch op een fijne plek, dat hier absoluut een succes is! Voorstraat 34, 8500 Kortrijk

3. Varen over de Leie

De Leie is ook wel de blauwe ader die door Kortrijk heen loopt. Romeinen, Vikingen en ook de Graven van Vlaanderen reisden over het water en resideerden in Kortrijk. De haven achter de broeltorens was een bruisende plek vol bier en vertier, waar destijds laken en linnen werd verhandeld. Inmiddels is de Leie met zijn kades, naast handelsroute ook weer een aantrekkingspool voor bewoners en bezoekers. Een rondvaart op de Leie (Met de Keper) is een aanrader om Kortrijk vanuit een ander perspectief te bewonderen.

Onderweg zagen we de zeven nieuwe bruggen en groenaanleg van de Leieboorden. Paradepaardjes zijn ook wel de de Diksmuidekaai, de Collegebrug, het hertekende Koning Albertpark en de skatebowl. Kortrijk vanuit het water is leuk en we zagen met eigen ogen dat Kortrijk de Leie wederom op een trendy manier heeft ontdekt. Het was een moment van bezinning waar we ook relaxt in het zonnetje door de stadsgist konden bladeren voor alle ins & outs van deze fijne stad.

KORTRIJK, stad aan het water

4. Street Global Food Kitchen

Na een actieve, inspirerende dag konden we ons opfrissen en mooi maken voor het avond programma. We schoven aan bij Streat Global Food Kitchen waar we genoten van wereldse hapjes, ook wel ‘streatizers’ met invloeden uit onder meer Mexico, Vietnam, Indonesië en Spanje. De wereldse inrichting is uniek met meubels die van oude Aziatische bootwrakken gemaakt zijn. | Handboogstraat 16, gelegen aan de verlaagde Leieboorden)

5. Museum 1302 – Guldensporenstad

Na het ontbijt gingen we richting het belevingsmuseum 1302 (o.l.v.-kerk). Op 11 juli 1302 werd op de Groeningekouter de Guldensporenslag uitgevochten dat voor Kortrijk een belangrijk moment in de geschiedenis is. Belevingsmuseum Kortrijk 1302 is gewijd aan die slag zodat je het verhaal van de Guldensporenslag zelf kunt beleven. In de sfeervolle Onze-Lieve-Vrouwekerk waan je jezelf middenin de slag en kom je te weten wat eraan vooraf ging. Ook bekeken we het adembenemend klank- en lichtspel en uitgekiende animaties die ons over het ontstaan van het graafschap Vlaanderen vertelden. Dit hadden mijn kinderen ook fantastisch gevonden, echt een aanrader.

Bezoekers krijgen een state of the art immersieve beleving in het het Belevingsmuseum Kortrijk 1302

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd onze kennis over de geschiedenis goed bijgespijkerd met beeld en geluid. Bijzonder is ook dat de beroemde kist van Oxford, met de oudste bekende afbeelding van de Guldensporenslag, te zien is. En de oplettende bezoeker ziet aan het plafond van de kapel ook gulden sporen hangen. Na de Guldensporenslag in 1302 hingen de Vlamingen vijfhonderd gulden sporen van gedode Franse ridders in het koor op, als dank aan Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge. Bretoense huursoldaten namen ze in 1382 mee na de slag bij Westrozebeke. De sporen werden later door kopieën vervangen, die nog altijd in de kerk aanwezig zijn.

6. Beklimming St. Maartenstoren

De brandglasramen accentueren het grafelijke karakter van de kerk: de graven van Vlaanderen, geharnaste ridders tijdens de Guldensporenslag

De Sint-Maartenskerk is een echte eye catcher pal aan de Grote Markt. Na een educatieve ochtend beklommen we de hoge toren dat de perfecte plek is om de skyline van Kortrijk te bewonderen. De beklimming van 246 treden bracht ons tot op 65 meter hoogte dat absoluut een must-do is als je in Kortrijk bent. Een beetje beweging is immers ook niet verkeerd!

Bovenaan de St. Maartenstoren geniet je rondom van een prachtig vergezicht en kan je ook de machtige beiaard bewonderen net als het historisch centrum van de stad en de wijde omgeving. Mocht je het uitkijkpunt in de Sint-Maartenskerk willen bezoeken, kun je gratis tickets afhalen bij de toeristische dienst of online bestellen via toerisme Kortrijk.

In Kortrijk kun je overal neerploffen op één van de gezellige cafeetjes met terrasjes en genieten van een heerlijk kop koffie, glas wijn in de zon of een warm drankje in de winter.

7. De KleinKeuken

We struinden na de beklimming nog wat door de stad, kochten Belgische chocolade en bezochten enkele fijne winkeltjes waar we in de stadsgist op werden getipt. Bij restaurant Kleinkeuken aan de Budastraat 8, troffen we elkaar rond lunchtijd waar we konden smullen van het beste wat de natuur je te bieden heeft. Alle gerechten op de kaart zijn veganistisch en het zag er op het bord nog beter uit dan dat we ons konden inbeelden.

We genoten nog even van de laatste zonnestralen alvorens we richting hotel Damier zouden gaan om uit te checken. We waren het er unaniem over eens dat Kortrijk een fijne bestemming is voor zowel jong en oud. Het heeft alles te bieden wat je van een citytrip verwacht, zowel op cultureel, culinair en persoonlijke vlak.

8. Hotel Damier

We verbleven tijdens deze Kortijk citytrip in Hotel Damier, een zeer charmant viersterrenhotel, met een geschiedenis die tot 1398 teruggaat. Het is gelegen op de Grote Markt in Kortrijk, met een geklasseerde gevel uit 1769. Er logeerden tal van legendarische personen waaronder keizer Jozef II, koningin Paola, president George Bush, voormalig Brits premier Margaret Thatcher en wielericonen Eddy Merckx en Lance Armstrong. Ook leuk om te weten dat de hal richting de receptie vroeger doorgang gaf aan paard en koets. Een leuk weetje dat een hotel zoveel charme geeft…

Dit luxueuze Boutique hotel is dan ook een stijlvolle uitvalsbasis om de stad te verkennen. Al bij binnenkomst ademt het klasse en kijk je je ogen uit. Hotel Damier is een gastvrije pplaats waar geschiedenis wordt gecombineerd met hedendaagse charme. Onderstaande foto’s geven een eerste indruk, al zul je er zelf een nog betere indruk van krijgen als je er zult verblijven.

Hotel Damier biedt gasten een uitzonder­lij­ke service gecombi­neerd met een perfecte mix van rijke geschiede­nis en eclectisch design. Hier waande ik me een echte prinses!

9. Time to Momo

Kortrijk bezochten we met de stadgids van Time to Momo in de ene hand en een camera in de andere. Het zijn ideale stadsgidsen waarin lokale auteurs enkel de echte highlights met je delen uit liefde voor hún stad. De drukke, dertien-in-een-dozijn-winkelstraten, werden overgeslagen en wandelden, terwijl we onderweg diverse bezienswaardigheid meepikten, naar de leukste adressen van de locals. Via de verschillende, 6 verrassende. routes kun je de steden in je eigen tempo ontdekken én de lokale lifestyle beleven.

Met een stadsgids op zak weet je dat je niets over het hoofd zult zien en lees je over alle belangrijke bezienswaardigheden. Het biedt ook meer dan 250 adressen om te eten, drinken en shoppen en heeft een handige uitneembare stadsplattegrond én gratis kaart-app. Voor al meer dan 20 jaar zijn deze stadsgidsen een inspiratiebron voor reizigers en gaat dan ook altijd in de bagage mee. Of je nu naar Parijs, Marrakech, of Londen gaat, kijk zeker of ze een stadsgist in hun collectie hebben. Je citytrip wordt er zoveel leuker van!

Op het gebied van Shoppen kun je ook je hart ophalen in Kortrijk. In de verschillende verkeersvrije straten in het centrum vind je alle mogelijke winkels van grote ketens tot gezellige boetieks. Ook leuk om te weten: de Korte Steenstraat werd in 1962 de eerste verkeersvrije winkelstraat in België ! 

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen genoten we van Kortrijk. Deze stad is na Brugge de grootste stad van de Belgische provincie West-Vlaanderen en zal je absoluut blij verrassen! Het is een historische stad dat een perfecte plek is voor een citytrip. De geschiedenis, de horecagelegenheden, de musea, maar ook de verkeersvrije winkelstraten en winkelcentra lokken heel wat mensen naar deze stad. We verbleven er deze keer 2 dagen en komen absoluut terug om het te combineren met Lille (ook bekend als Rijsel) dat ook wel het Parijs van het Noorden wordt genoemd. Dus mocht je naar Kortijk gaan en extra tips voor ons hebben, stuur me zeker een berichtje!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief