Delen vinden we super lief

Buurman en buurman expositie museum van de twintigste eeuwDe twee klunzende buurmannen zijn weer terug op het witte scherm voor hun tweede bioscoopavontuur!  Deze 2 sympathieke doe-het-zelf vrienden schitteren met gloednieuwe avonturen in hun eigen film: ‘Buurman & Buurman Hebben een nieuw Huis’. In het pittoreske ‘Cinema Oostereiland’ te Hoorn is de film in premiére gegaan, waar we met de hele familie bij waren en daarna… richting het museum…

Over de inhoud van de film schreven we al eerder en ook de trailer wekte onze nieuwsgierigheid. De film heeft ons verblijd, wat was het leuk! En dat vonden wij niet alleen. Om ons heen hoorden we giechelende en grinnikende kindjes. En extra leuk, we konden de film met een bezoek aan het Museum van de Twintigste Eeuw combineren.

Lees ook: ‘Buurman & Buurman Hebben een nieuw Huis’ – De twee handige harrie’s vanaf april in de bioscoop

Buurman en buurman expositie museum van de twintigste eeuwNostalgie

Buurman en Buurman zijn al jaren op de Nederlandse televisie te zien en is voor velen een feest van herkenning. Je begrijpt dat onze kindjes stonden te stuiteren om naar de premiére te mogen. Vanmorgen al om 7 uur, nondedju…

Wat ze toen nog niet wisten, is dat we erna gingen spelen in ‘Het museum van de twintigste eeuw’. Ook dat vonden ze ge-wel-dig

Na de lunch vertrokken we richting Hoorn, waar we naar een pittoreske plek gingen. De premiére was namelijk bij Cinema Oostereiland, waar we met een watertaxi vanaf parking ABC naar toe werden gebracht. Wat een luxe! De kinderen vonden het maar wat spannend om over het water te varen. Dat zie je ook in de video terug. Wat is Hoorn overigens mooi vanaf het water met het prachtige weer. We waren voor even toerist in eigen land.

Videoimpressie Premiere & Museum van de 20e eeuw

Expositie A Je To

Na de bioscoopfilm werd er geknutseld en nagepraat over de film ‘Buurman en buurman hebben een nieuw huis‘. Superleuk, en vooral omdat we vervolgens naar de expositie “A JE TO!” konden. In deze bijzondere expositie waren er veel plekken waar kinderen konden bouwen, spelen en knutselen. Zowel Olivier als Yvette werden er timmerman, metselaar en ook klusjesman! Mijn interesse ging uit naar de manier waarop Pat en Mat, zoals de Buurmannen in hun moedertaal heten, zijn ontstaan. En ook zie je hoe ze woonden en door de jaren heen zijn veranderd. Want hoe hebben ze de films gemaakt? Dat kom je hier allemaal te weten.

Buurman en buurman expositie museum van de twintigste eeuw

  • Veel te doen

Yvette dook gelijk in het keukentje en Olivier ging in de weer met het gereedschap. Ook zagen we prachtige diorama’s, talloze filmpjes en konden ze met een ballon boven Hoorn zweven. Ook is er een speciale tekentafel en kun je je eigen B&B stopmotion filmpje maken.

  • Weetjes

Wist je dat je voor een filmpje van 8 minuten maar liefst 11.500 beeldjes nodig hebt!? Het was ook nog eens een leerzame middag. En om de allereerste film van de knutselaars te zien van toen ze nog geen hoofddeksel ophadden, is ook fun. Er gaat een hele geschiedenis aan vooraf. Ze zijn immers al 40 jaar de beste klussende vrienden.Buurman en buurman expositie museum van de twintigste eeuw

De kinderen hebben samen met Buurman & Buurman de lift proberen te repareren. Lucas had een complete take-over in hun kluskeet en kon op geen enkele manier meegnomen worden. Ook kun je er met allerlei stenen je eigen huis of werkplaats bouwen. Vooral de skateboard met de Buurmannen was grappig. Door het drukken op de knop kwamen ze in beweging.

De expositie is leuk voor kinderen vanaf 4 jaar. maar heel eerlijk hebben wij als volwassenen ook onze ogen uitgekeken en was het een feest der herkenning. De MuseumKaart is geldig en geeft gratis entree.Buurman en buurman expositie museum van de twintigste eeuw

Museum van de Twintigste Eeuw

Voor heel even was ik terug bij onze grootouders. De gootsteen, het servies, de woonkamer, accessoires. In dit museum in de stad Hoorn, worden interieurs en (gebruiks)voorwerpen uit de periode 1900 tot circa 1980 getoond, variërend van speelgoed, keukeninrichtingen, huiskamers, een klaslokaal, kantoorapparatuur tot beeld- en geluidsapparatuur. Je waant je een tijdperk terug.

Mijn kinderen keken hun ogen uit, want wat is een fax, of een telefooncel! Niet eerder veranderde er in één eeuw zoveel als in de twintigste eeuw! Onze overgrootoma Netty was geboren in 1919, moet je nagaan wat zij allemaal voorbij heeft zien komen.

  • Een eeuw van veranderingenBuurman en buurman expositie museum van de twintigste eeuw

De twintigste eeuw is een eeuw die iedereen meer vrije tijd bezorgde en ook mobieler maakte door o.a de auto & (brom)fiets. Het was een eeuw die ons over de hele wereld liet communiceren en onze samenleving drastisch veranderde. Fantastisch om in dit museum je ogen uit te kijken

Ook worden er gemiddeld vier wisseltentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen per jaar getoond. Wij waren bij de bijzondere expositie van Buurman en Buurman zoals je hierboven kunt lezen!! De expositie A JE TO blijft nog het hele jaar te zien. En voor de allerjongsten is er nu ook Dikkie Dik in het museum. Wij vinden het een absolute aanrader!

En ideaal om nu te combineren met de film, “Buurman & Buurman hebben een nieuw huis”.

A Je To!

Buurman en buurman expositie museum van de twintigste eeuw

Handig om te weten

ADRES: Krententuin 24 (Oostereiland), 1621 DG Hoorn
OPENINGSTIJDEN: Maandag t/m vrijdag 10-17 uur, zaterdag en zondag 12-17 uur. Gesloten op 1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koninginnedag. Op 2e Kerstdag, 1e en 2e Pinksterdag, 1e en 2e Paasdag en Hemelvaartsdag zijn ze vanaf 12:00 geopend.
ENTREEPRIJZEN: 8 € volwassen, 3,50 € kinderen van 4 tot 16 jaar, MuseumKaart: Gratis, Groepskorting: 20 %, (vanaf 20 personen, centraal af te rekenen), Schoolklassen: 2 € per leerling (begeleiders gratis)

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief