Met eSIM hebben we weer een nieuwe stap in het digitale tijdperk gezet. Je hebt er vast al eens iets over gehoord. Maar weet je ook wat het precies is? En belangrijker nog: wat je hier precies aan hebt? Nee? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen.
eSIM wordt namelijk als dé opvolger van de traditionele simkaart gezien. Waar de meeste mensen nu nog het welbekende plastic kaartje gebruiken, zal dit over pakweg vijf tot tien jaar toch heel anders zijn. Naar verwachting zal het overgrote deel dan de digitale simkaart gebruiken. Maar wat betekent dit voor ons als smartphonegebruikers?
Wat is eSIM?
eSIM betekent embedded sim. In andere woorden: een ingebouwde simkaart. Hierbij zit de simkaart dus eigenlijk al standaard verwerkt in het toestel. Dit is een algemene kaart die het mogelijk maakt om een digitale verbinding te leggen met de provider. Dit maakt het dus niet meer noodzakelijk om een plastic kaartje te produceren. Handig, want dit is een stuk duurzamer. Bovendien biedt het ook andere voordelen. Zo is het bij toestellen die eSIM ondersteunen ook mogelijk om voor dual sim te kiezen. Hierbij gebruik je dus zowel de digitale simkaart als een plastic simkaart en wissel je eenvoudig tussen nummers. Handig als je zowel zakelijk als privé met je telefoon belt.
Heb je een interessante sim only aanbieding gezien en wil je graag van eSIM gebruikmaken? Houd er dan rekening mee dat dit nog zeker niet bij elke provider mogelijk is. Bovendien ondersteunen nog niet alle telefoons deze optie. Alleen de meest recente toestellen maken eSIM mogelijk. Hoewel eSIM dus nog in de kinderschoenen staat, zal de populariteit naar verwachting alleen maar toenemen. De kans is groot dat we over enkele jaren nog maar nauwelijks plastic simkaarten gebruiken.
Andere voordelen
We hadden het al even kort over de mogelijkheid om twee verschillende nummers op één telefoon te gebruiken. Maar er zijn ook andere voordelen. Allereerst als we kijken naar de duurzaamheid. Maar ook als we kijken naar de wijze waarop de nieuwere smartphones worden geproduceerd. Er hoeft bijvoorbeeld geen ruimte meer overgehouden te worden voor een plastic simkaart. Hierdoor is er extra ruimte voor bijvoorbeeld een grotere accu of zal er meer gewerkt kunnen worden aan de stof- en waterdichtheid van de telefoon.
Ook is een eSIM natuurlijk stukken veiliger. Er is niemand die de simkaart kan stelen. Hij is verwerkt in de smartphone en daar komt dus geen mens meer bij.
Tot slot
Als de verwachting klopt en de ontwikkeling van eSIM doorzet, dan is de kans bovendien groot dat dit bij meerdere producten mogelijk zal zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan Internet of Things toepassingen. Hierbij zijn losse kaarten niet meer nodig, maar kan er gewoon digitaal verbinding worden gemaakt. Een revolutie binnen de technische wereld en hoogstwaarschijnlijk ook één die blijvend zal zijn.
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat