Vanwege het COVID-19 virus gaan we met zijn allen over tot paniek aankopen en hamsteren we alles wat los en vast zit. De WC rollen gaan als zoete broodjes over de toonbank en groente en fruit is niet aan te slepen. De bevoorrading is voor supermarktketens een gigantische operatie en kunnen ze haast niet meer bijbenen. Normaliter wordt een winkel twee tot drie keer per dag bevoorraad dat nu zelfs naar vier tot vijf keer is opgeschroefd. Onze lokale supermarkt gaat nu zelfs pas om 10:00 open en sluit overdag zelfs een uur om te kunnen bevoorraden. Hamsteren is een vreemd fenomeen, maar wist je dat we er eigenlijk niets aan kunnen doen….
Irritatie alom, maar is dat wel fair?
We irriteren ons er massaal aan dat de schappen leeg worden gehamsterd, Of zoals Jinek het ook wel noemt: het gedrag dat mensen graag hun mandje vol hebben. Maar eigenlijk kunnen de hamsteraars er weinig aan doen. Het is namelijk een natuurlijke reactie lees ik in essays en blogs! Onze overlevingsmodus neemt het over van elke vorm van rationele besluitvorming. We willen gewoon allen graag onze keukenkastjes gevuld hebben in slechtere tijden. En we zien dat het niet enkel in tijden van het coronavirus voorkomt. Het hamster gedrag is van alle tijden als we de geschiedenisboeken in duiken.
Hamsteren
Er komt nooit een beter gifje.
— Korneel Evers (@Korneel_Evers) March 15, 2020
Kappen met hamsteren. pic.twitter.com/PRtzi8N4bX
Onze overlevingsmodus
Je kunt de geschiedenisboeken er op naslaan en lezen dat we tijdens bedreigende situaties terugvallen op ons overlevingsinstinct. We hebben in tijden van crisis niets zelf in de hand en acteren hierop! De overheid kan roepen wat ze wilden dat hamsteren niet nodig is, toch doen we het tegenovergestelde. Ook toeleveranciers gaven aan dat de distributie centra overvol liggen, toch treffen velen lege schappen aan na een dag hard werken. En ik kan je vertellen dat dat vervelend is na een dag hard werken.
Frustrerend en om je boos over te maken, maar de mensheid raakt in paniek. De overheid heeft ook niet bepaald een reputatie waardoor velen risico’s vermijden en de kasten volproppen.
Het schaarste-effect
Wanneer producten schaars worden, zijn mensen snel bereid om het product te kopen. Ook vinden ze het o.k. om er meer voor te betalen. Door schaarste wordt het koopgedrag juist gestimuleerd. We kopen dan uit impuls meer dan dat we daadwerkelijk nodig hebben. Wij thuis hebben ook volle kastjes, maar gelukkig niet in extreme vorm.
Manlief geeft aan niet gehamsterd te hebben en lacht luidkeels om de vele grappen die er over gemaakt worden. Maar in zijn natuurlijke gedrag kocht hij van alles wel ‘per ongeluk’, of onbewust dubbele porties. Laat ik zeggen dat we eten hebben voor een weeshuis..,
Kuddegedrag
‘Zien hamsteren doet hamsteren.‘ We zijn van nature kuddedieren en doen wat anderen doen. Je wilt immers zelf niet misgrijpen. Je hebt je vast afgevraagd waarom iedereen toch zoveel WC papier koopt. Geef maar toe dat je je eigen voorraad ook even hebt gecheckt, of het in ieder geval hebt overwogen! De neiging tot hamsteren, zit in ons allemaal! Zelf heb ik mijn wijnvoorraad gecheckt, dat geef ik wel schoorvoetend toe.. met de dichte grenzen naar Frankrijk maak ik me uiteraard zorgen … 😉
Gevoel van controle
We leven in onzekere tijden en we worden er allen unheimisch van. Het zorgt voor onzekerheid en we hebben geen idee waar het op af stevent! Ik houd de overzichten nauwlettend in de gaten en dat zijn geen rooskleurige taferelen.
De lockdowns, maatregelingen en gesloten grenzen maken iedereen onrustig, hoe zo’n positieve mindset je ook hebt! Het is dan logisch dat je controle wilt houden op je eigen leven en de situatie waarin je je begeeft. Ons gezin wil ik veiligheid bieden en vooral veel rust, reinheid, vrede en regelmaat. En daar hoort een goed gevulde koelkast ook zeker bij! Vroeger gingen de mannen op jacht en vandaag de dag vechten ze om de laatste WC rollen!
Tot slot
Het hamsteren van mensen in tijden dat het eigenlijk niet nodig is, zorgt voor irritaties en onwerkelijke situaties. Zoals hierboven omschreven is het dus echt een natuurlijke reactie van mensen die door de verschillende psychologische en omgevingsfactoren niet meer rationeel kunnen denken. Het zit nu eenmaal in de menselijke aard waardoor we het met zijn allen misschien wat lichter kunnen opnemen.
Door de onzekerheid over wat komen gaat, raken we gewoon lichtelijk in paniek! Ook door de angstaanjagende berichten van over de hele wereld. Deze begrijpelijke emoties leiden ons richting de supermarkt om samen te hamsteren. En nu moet iedereen nog alles zien op te krijgen uit al die kastjes… mij credo is dan ook; koop wat je nodig hebt. Het hamsteren is van alle tijden, maar er is echt, echt, echt genoeg voor iedereen! De distributiecentra liggen echt overvol!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat