Delen vinden we super lief

Als je het babyflessen winkelschap bekijkt, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. De keuze is reuze en op elke verpakking prijkt de claim ‘anti-colic’ en ‘beste babyfles’! Toch slaagt niet elke fles er 100% in om buikkrampjes te voorkomen. Er zitten grote verschillen in de systemen en de één werkt anders dan de ander. Tijdens de negenmaandenbeurs was er ook een vakdag voor kraamverzorgenden, verloskundigen en specialisten waar ik in de wondere wereld van anti-colic ben gedoken, ook wel anti-darmkrampjes. In deze blog proberen we je wegwijs te maken in het doolhof dat anti-colic babyflessen heet. Met de kennis van experts en mijn moeder expertise vertel ik alles voor de beste anti-colic babyfles.

Anti-colic babyfles, anti koliek , flessen, darmkrampjes, babyflessen

Een rietje of buisje als anti-colic systeem

Bij de Dr Brown’s babyfles en andere merk babyflessen zoals o.a. Tommee Tippee , wordt tijdens het drinken lucht via de speen ring aangezogen om een vacuüm te voorkomen. Het rietje voert die lucht naar de achterkant van de fles waar de lucht boven de voeding blijft. Dat wil zeggen dat de lucht de fles niet verlaat.

fles, anti koliek , flessen, darmkrampjes, babyflessen

Aandachtspunten:

  • Het rietje mag niet in de voeding komen tijdens het drinken anders werkt het systeem niet meer. het is daardoor best een gepuzzel hoe je je kindje voed. Het beperkt je in voedingshoydingen.
  • Als je ingedikte voeding wil gaan gebruiken, is dit ventiel systeem niet meer geschikt. De voordelen dat de voedingswaarde blijven behouden en het ‘lucht vrij’ voeden, vallen dan weg. Je gaat dan gebruik maken van het regulieren ventiel systeem via de flessenspeen (zie uitleg anti-colic ventiel in flessenspeen)
  • Om de flessenspeen gevuld te houden met melk moet de fles steeds in een rechte positie gehouden worden tijdens het voeden. Dit zorgt voor een ongunstige houding voor ouder en kind.
  • Het ventiel systeem is gemaakt van kwetsbaarder materiaal waardoor deze gevoelig is voor vervorming bij langdurig gebruik en steriliseren.
  • Bij een rietjes systeem heb je een ragertje nodig om goed te kunnen reinigen. Een ragertje kan tevens kleine krasjes veroorzaken aan de binnenkant van het rietje. Waardoor bacteriën juist goed kunnen nestelen. Dit systeem is dus minder hygiënisch.

Ventiel in de flessenspeen:

Veel andere merk babyflessen hebben een ventiel in de flessenspeen zelf zitten. Tijdens het drinken wordt er lucht aangezogen via de flessenspeen dat het vacuüm trekken voorkomt.

De lucht die via de flessenspeen de fles in getrokken wordt, kan alleen via de voeding de fles in komen. Dit komt omdat de flessenspeen gevuld moet blijven met lucht en er geen systeem is die deze lucht buiten de voeding om naar de achterkant van de fles brengt. Dit zorgt er voor dat er wel vermenging van lucht met voeding plaats vind. (zie onderstaande afbeelding) Dit soort systemen zijn dus wel vacuüm vrij, maar niet lucht vrij.

fles, anti koliek , flessen, darmkrampjes, babyflessen
Met drie kindjes heb ik diverse flessen met anti-colic systemen geprobeerd

Het Avent air free ventiel: voeden vanuit de flessenspeen:

De flessenspeen vult zich met voeding en het lepel vormige onderdeel dat in de fles wordt gestoken voorkomt het terug lopen van de melk. Hierdoor kan het kindje in horizontale stand gevoed worden. Dit type ventiel moet voorkomen dat er lucht in de flessenspeen komt.

Aandachtspunten:

  • Past niet op de natural lijn van Avent
  • Als voeding minder wordt, moet je de fles steeds verder omhoog gehouden worden om de flessenspeen weer te vullen met voeding. Dit kan oncomfortabel voeden zijn.
  • De flessenspeen loopt in de praktijk toch snel leeg waardoor er wel lucht in de flessenspeen komt en je geen voordelen van het ventiel ervaart.
  • Je moet de fles zeer nauwkeurig in één positie houden om de flessenspeen gevuld te houden. Dit is ook niet gunstig wanneer een kindje zelf gaat drinken.
  • We hebben het ventiel nog niet getest met dikkere voeding om te ervaren hoe het air free voeden geschied.

Ventiel in de bodem :

Bij de Difrax anti colic s-fles zit er een ventiel in de bodem van de fles. De speciale bodem heeft gaatjes. Tijdens het drinken wordt er lucht via die gaatjes en het ventiel de fles in gezogen om het vacuüm trekken te voorkomen. Omdat de lucht al vanuit de achterkant de fles in komt, hoeft er geen rietje of ander systeem gebruikt te worden om deze lucht naar achteren te brengen. De lucht blijft tijdens het drinken boven de voeding en gaat zich niet mengen. Hierdoor blijven alle voedingswaarden optimaal behouden en vormen er geen bubbels. De lucht blijft in de fles en komt daardoor niet in de buik van de baby.

Daarnaast blijft de flessenspeen van de Difrax Anti- Colic S-fles door de s- vorm altijd gevuld met voeding zodat hier geen lucht bij komt. De vorm van de s-fles maakt dus óók onderdeel uit van het anti-colic systeem. Een extra voordeel is dat de s-vorm ergonomisch is tijdens het voeden voor zowel de baby als de persoon die de voeding geeft. Wanneer de baby oud genoeg is om de fles zelf vast te houden kan het kindje drinken zonder nek belasting.

Aandachtspunten: anti-colic systeem onder in de fles:

  • Het anti-colic ventiel van de S-vorige fles zit in de bodem en blijft functioneren als het in de voeding komt. Andere type ventiel systemen moeten uit de voeding blijven om te kunnen functioneren. Hierdoor moet je op de positie van de fles letten tijdens het voeden.
  • Het Difrax ventiel systeem blijft werken bij dunne én dikke voeding. Andere ventiel systemen werken alleen bij dunne voeding.
  • Het ventiel systeem is bestand tegen steriliseren ( uit koken of magnetron sterilisatie) en de vaatwasser zonder te vervormen, door het gebruik van hoge kwaliteit siliconen. Daarmee heeft de s- fles een duurzaam ventiel systeem. De fles zelf is gemaakt van polypropyleen dat inhoudt dat het apart gerecycled kan worden.
  • Het S vormige ontwerp van de Anti-Colic babyfles zorgt er voor dat de flessenspeen in elke houding gevuld blijft met voeding zonder hulp van extra onderdelen.
  • De Difrax Anti-Colic S-fles is een hygiënische fles doordat de fles volledig uit elkaar gedraaid kan worden. Ook heeft het geen lastige hoekjes waar je niet bij kunt, of hebben de flessen slecht schoon te maken kleine onderdelen. Dit kan ook als een nadeel ervaren worden. Je hebt immers verschillende losse elementen schoon te maken. En als als je de fles niet goed dichtdraait zou het kunnen lekken aan de onderkant. Let hier dan ook op.

Conclusie

De een zweert bij de Dr Browns babyfles, de ander kiest graag voor Medela omdat het bij de Borstkolf geleverd wordt. De keuze is reuze en het anti-koliek systeem is bij vele babyflessen een belangrijke asset. Of je kiest voor een systeem in de flessenspeen, via een rietje, of het anti-comic systeem achter in de fles, we hopen dat je door deze blog het verschil in het vizier hebt. Onze voorkeur is toch wel de laatste beschreven babyfles aangezien de Difrax Anti-Colic S-fles alle gunstige eigenschappen van verschillende type ventiel systemen in één fles heeft met één systeem. Daarnaast ben ik dol op Woezel en Pip, nijntje en een strak design. Het oog wil immers ook wat. Medisch en stijl gaan hand in hand, maar dat is persoonlijk.

Heel veel succes met jullie keuze voor de beste Anti-colic babyfles. Dat jullie kleintje ver weg zal blijven van die nare darmkrampjes! En als jullie aandachtspunten hebben, hoor ik dat graag. In deze blog heb ik enkele de top 3 best verkochte babyflessen uitgelicht die ik gekozen heb op basis van de Nielsen cijfers P3 2019.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief