Delen vinden we super lief

Baby’s zijn super schattig en als ouder doe je er alles aan om ze zo comfortabel en veilig mogelijk te laten voelen. Helaas hebben veel kleintjes in het prille begin aardig last van buikkrampjes. Dit ontstaat doordat de darmwand samentrekt waardoor er pijnlijke krampjes ontstaan. De kleine heeft het er niet makkelijk mee als dit gebeurd en zal het snel op het huilen zetten. Je wilt natuurlijk het beste voor de kleine meid of jongen. Daarom is het ook heel fijn als je weet waardoor jouw baby buikkrampjes krijgt en hoe je deze het beste kunt oplossen. Wij zetten tien tips om darmkrampjes te voorkomen voor je op een rij, maar we sluiten eerst uit of het wel buikkrampjes zijn….

Zijn het wel buikkrampjes…

Buikkrampen, ook wel vaak darmkrampjes genoemd, zijn onder andere te herkennen doordat je baby zich helemaal in de ronde schopt. Ook trekken kindjes er een zuur gezicht bij, maken ze vuistjes en tonen ze hun ongenoegen. De kleine is gespannen, bewegelijk, huilt veel en kan last hebben van winderigheid. In het laatste geval weet je sowieso dat je kind last heeft van darmkrampjes. Naast dat het niet zo lekker ruikt, is het ook wel zo fijn voor je kleintje dat de darmen tot rust kunnen komen. Je hart breekt als je kleintje ontroostbaar is door de buikkrampjes.

Oorzaken darmkrampjes

De oorzaken zijn onder andere rijping van het spijsverteringskanaal, verkeerde voeding, lucht, prikkels uit de omgeving, niet goed hebben kunnen boeren, een allergie voor bijvoorbeeld melk, of borstvoeding waar bepaalde ondraaglijke stoffen inzitten voor sommige kinderen. Met de volgende tien tips worden de darmen van de kleine weer rustig, hebben ze minder last van buikkrampjes en voelt je baby zich weer helemaal fit!

Flesvoeding of borstvoeding 6 Feiten & 6 Fabels op een rij

Tien tips om darmkrampjes te verhelpen

1.Anti-colic babyfles tegen darmkrampjes

De Anti-colic babyfles zorgt ervoor dat er niet teveel lucht in de darmen van de kleine komt. Voorkomen is immers beter dan genezen. Lucht is namelijk een van de hoofdoorzaken van buikkrampjes. Tegenwoordig staat er op elke verpakking dat het een anti-colic babyfles is, maar er zijn grote verschillen. Philips Avent heeft bijvoorbeeld babyflessen die zijn voorzien van een Anti-colic flessenspeen, maar houd er rekening mee dat het lucht nog steeds door de melk trekt met verlies van voedingswaarden. Daarnaast wil je niet dat een babyfles vacuüm kan trekken. Als dit gebeurt haal je de fles uit het mondje en zie je de lucht door de melk trekken en borrelen! Dit is een no-go!

Lucht mengt nooit met de melk waarmee buikkrampjes worden voorkomen

Ook zijn er babyflessen met losse onderdelen, of rietjes waarbij de lucht achterin de fles wordt vervoerd. De lucht blijft daardoor nog wel steeds in de fles. Deze flessen begrijpen overigens wel dat lucht niet door de melk vervoert moet worden om voedingswaarden te verliezen. Let er ook op dat de speen altijd gevuld is met melk om melksappen te voorkomen. Het is eigenlijk het beste als de lucht de fles verlaat, zodat je kleintje of geen enkele wijze lucht binnen kan krijgen, of dat het in aanraking komt met melk.

2.Buikmassage en ontspanning

Wat is nou fijner dan heerlijk door papa of mama te worden gemasseerd. Leg je kindje vooral in de watten met een buikmassage. Dit stimuleert namelijk de doorgang van de darmen en de spijsvertering. Zachte bewegingen met de klok mee, zorgen voor een prettig gevoel en minder krampen. Daarnaast is ontspanning zeer belangrijk en voelt je kleintje zich comfortabel bij je. Mijn neefje had ook veel last van buikkrampjes en het hielp bij hem om hem op onze arm te leggen met zijn gezichtje naar de grond. Al wiegend en wandelend konden we de pijn verlichten.

3.Warm badje om buikkrampjes te verlichten

Een warm badje voor de kleine zorgt dat het zich kan vermaken in een mini-spa. Door het kindje voorzichtig in een warm badje te leggen nemen krampen af en dit zorgt tevens voor ontspanning. Wat bij mij ook enorm hielp is samen douchen. Door de warme straal over het rugje voelden ze zich weer snel comfortabel en stopten ze snel met huilen.

Stokke Flexi Bath

4.Infacol druppels

darmkrampjes, infacol

Deze infacol druppels zorgen ervoor dat gasbellen in de buik van de kleine zich vormen tot grotere gasbellen van lucht en samen voegen zodat de lucht uit het maag darmkanaal van het kindje verdwijnt. Het medicijn is een hulpmiddel dat zich richt op de afvoering van lucht uit de darmen van het kind.

5.Houding en beweging

Je kunt zorgen dat het kindje met zijn benen in de lucht fietst om darmkrampjes te voorkomen. Door de kleine fietsbewegingen wordt de buik soepel en minder gespannen. Ook vinden kleintjes het fijn om in een prettige houding te worden gelegd.

Voorkom bubbels in de melk zodat je kleintje lucht hapt. Een correcte 100% anti-colic babyfles helpt hierbij!

6.Wandelen met de kleine

Wandelen met de kleine in de natuur in een draagzak tegen je lichaam aan is ook een aanrader om krampjes tegen te gaan. Jouw lichaamswarmte zorgt ervoor dat de krampjes verminderen en beweging is uiteraard altijd goed.

7.Rustig drinken en goede speen vorm

Probeer je kindje rustig te laten drinken. Zo komt er minder lucht in de darmen. De vorm van de speen is ook bepalend voor het binnen krijgen van lucht. Spenen zijn in verschillende maten en vormen verkrijgbaar. een tepelvorm met soft coating werkte voor ons, maar andere kindjes kunnen een voorkeur hebben voor gladde spenen, of een brede aanhap!

8.Juiste hoeveelheid flesvoeding

Buikkrampen kunnen ook eventueel ontstaan door teveel gedoseerde flesvoeding. Let goed op de aanbevolen dosis voor de kleine om de kans op krampjes te verkleinen. Wij gingen bij alle drie kindjes van start met borstvoeding en gingen al na 4 maanden over naar flesvoeding omdat ik weer ging werken. Wij hadden het geluk dat onze kindje heel weinig last had van darmkrampjes. En dan kom ik ook bij mijn 9e tip die bij ons echt werkte!

borstvoeding, kolf

9. Orthica orthiflor Start (non spon!)

Ik ben geen arts en schrijf deze laatste tips puur vanuit mijn eigen ervaring met Orthica, het bekende voedinsgsupplement merk waar ik regelmatig gebruik van maak. Denk aan multivitamines, vitamine D, etc. Ik stuitte op orthiflor start bij mijn eerste zwangerschap en gebruikte het om darmkrampjes te voorkomen. Bij alle drie heb ik het gebruikt en bij geen van de kindjes heb ik langdurig last gehad van darmkrampjes. Ik ben er dan ook lyrisch over en deel graag mijn ervaring.

buikkrampjes, babyflessen, de beste babyfles

Orthica Orthiflor Start is als het ware een een probiotica speciaal ontwikkeld om tijdens de laatste 6 weken van de zwangerschap te gebruiken en bij baby’s vanaf de geboorte tot 1 jaar. Orthica Orthiflor Start is een poeder dat een probioticamix met 3 verschillende bacteriestammen bevat. rond week 34 van mijn zwangerschap begon ik me het nemen van de poeder, dat zo’n 3 gram per dag was (twee maatschepjes).

Eenvoudig te gebruiken

Je voegt het poeder toe aan een half glas lauw water en laat dat 15 minuten staan, na het doorroeren drink je het op, op een lege maag, bij voorkeur voor het slapen gaan. Voor meer product informatie kun je terecht bij Orthica zelf aangezien het een hele uitleg geeft. Het heeft bij mij geholpen en wilde ik jullie niet ontnemen. Het is dan ook niet gesponsord, maar echt uit eigen ervaring en op aanraden van mijn schoonheidsspecialsite die veel workshops van Orthica volgt! Vooral als je eerste kindje heel erg last heeft gehad van buikkrampjes kan dit een uitkomst bieden.

10. Tot slot

Hopelijk heb je veel aan de tips en tricks en weet je de buikkrampjes op een effectieve manier te verhelpen of verlichten. Een huilende baby is vreselijk en dat gun je geen enkele ouder! Mijn tiende tip is dan ook echt; er komt echt een einde aan en geef zoveel liefde, knuffels als kan en laat je vooral niet gek maken. Zorg dat je hulp inschakelt als je het even niet meer red. Een huilende baby kan namelijk echt in je hoofd zitten waardoor je niet meer kunt nadenken. Het komt echt goed! Hang in there!

Liefs olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief