Delen vinden we super lief

Bekend als de “Toegangspoort tot de Dolomieten” en inmiddels geassocieerd met het beroemde beeld van de klokkentoren die oprijst tegen de Rosengarten-groep, is Bolzano een levendige en vriendelijke stad.
Het ligt op 265 meter boven zeeniveau, niet ver van de Brennerpas en midden in het Alpengebied van Alto Adige. Wij bezochten het enkele dagen tijdens onze familievakantie met Roter Hahn.

Roter hahn,

Perfect gelegen

Bolzano dankt zijn unieke sfeer en gastvrijheid aan de ligging, het weer en met name ook aan de levendige straten en pleinen en de vredige en rustige omgeving. En of je nu van wandelen houdt, of liever de hoogte in gaat met de drie kabelbanen, Bolzano heeft het allemaal.

Bolzano, Bozen, Süd Tirol, Italië, citytrip, op vakantie, Otzi, de ijsman

De geografische ligging van Bolzano is dan ook ideaal, met de Dolomieten direct voor de deur en de rivieren Talvera en Isarco die samenvloeien. Bovendien komen ze enkele kilometers stroomafwaarts samen met de rivier de Adige. Deze vallei is beschut tegen de wind en is het grootste deel van het jaar zonnig. (lees, ook heel warm in de zomer & vrieskoude in de winter) Je leest het al; een ideale vakantiebestemming! Wij verbleven in een accommodatie van Roter Hahn; Hof am Schloss dat een perfecte uitvalsbasis was.

Bolzano, de stad van de wijn

Bolzano ligt in een brede vallei, omringd door bergen bedekt met weelderige bossen en met name wijngaarden, zoals de Santa Maddalena en Santa Giustina, bekend als de “magische” heuvels. Ze bieden het meest kostbare geschenk dat Bolzano de “wijnstad” heeft gemaakt. Een overvloed aan schiava-druiven produceert de klassieke “Magdalener” (Santa Maddalena), waarvan de faam pas de laatste jaren geëvenaard is door een ander meesterwerk van wijnbouw: de Lagrein.

Bolzano, Bozen, Süd Tirol, Italië, citytrip, op vakantie, Otzi, de ijsman, wijvelden

Er bestaat geen twijfel over de lange traditie van wijnbouw in Bolzano, zonder te verwijzen naar Goethe en zijn “Reis naar Italië“, of naar Michel de Montagne of naar de notities van tientallen dichters, kunstenaars en intellectuelen.

Meer dan 500 hectare wijngaarden (ongeveer een derde van het grondgebied) plus 27 wijnhuizen verspreid over de hele stad

Kastelen en Musea

1. Castel Roncolo (Schloss Runkelstein), dat nu op de lijst staat van toplocaties in Bolzano, is het meest magnifieke van bijna 400 kastelen verspreid over heel Alto Adige. Dit landhuis, hoog op een heuvel van stollingsgesteente, herbergt een van de grootste en best bewaarde seculiere fresco’s al 600 jaar.

De fresco’s vertellen verhalen van ridderlijkheid en toernooien, minstrelen, dames en ridders die dansen, maar vooral het verhaal gewijd aan de liefde van Tristan en Isolde, en scènes op de muren uit de middeleeuwse literatuur. De prachtige binnenplaats waar Pasolini enkele scènes filmde voor zijn beroemde film “Il Decameron” is ook het bekijken waard.

2. Castel Mareccio (Schloss Maretsch) heeft ook prachtige fresco’s. Dit is een uniek voorbeeld van een vesting aan de onderkant van de vallei, die de afgelopen jaren is gerenoveerd en omgevormd tot een prestigieus congrescentrum. Alle bergen die uitkijken over de stad zijn beschermd door strenge regels voor stedelijke ontwikkeling en zijn bezaaid met middeleeuwse landhuizen, zoals het majestueuze Castel Firmiano (Schloss Sigmundskron), dat nu het Mountain Museum van topbergbeklimmer Reinhold Messner herbergt.

Bolzano, Bozen, Süd Tirol, Italië, citytrip, op vakantie, Otzi, de ijsman, treintje

3. Reinhold Messner; in zuidelijke richting Castel Flavon (Haselburg), Castel Novale (Ried), Castel Sarentino (Rafenstein), en nog veel meer kastelen zijn het bezoeken waard voor echte kasteel liefhebbers.
Naast het Ötzi Museum en het oudere Museo Civico (Stadsmuseum) is ook het Museum van de Natuur van Zuid-Tirol een bezoek waard. Het herbergt een grote historische reconstructie van de oorsprong van de Dolomieten, en een collectie van plastic en natuurlijke modellen van flora en fauna.

Niet te missen:

1. Ötzi – de ijsman

Miljoenen mensen hebben het Archeologisch Museum Alto Adige bezocht sinds de opening op 28 maart 1998. Het museum en zijn beroemde Similaun-mummie (de ijsman, of Ötzi) behoren tot de meest populaire bezienswaardigheden voor bezoekers. Ötzi is een van de meest buitengewone archeologische vondsten van de afgelopen decennia en werd toevallig ontdekt, 20 jaar geleden, dankzij een smeltende gletsjer (Similaun).

2. MMM Firmian

Dit museum is gevestigd in de omgeving van Kasteel Firmiano en is gewijd aan de alpiene bergbeklimming. Het ligt op een rotsachtig gebied ten zuiden van Bolzano en herbergt het nieuwe bergmuseum dat is ontworpen door de beroemde bergbeklimmer Reinhold Messner. Het Messner Mountain Museum Firmian en zijn belangrijkste thema, de “betoverde berg”, vormen het centrum van vier musea van Messner in de regio. www.messner-mountain-museum.it

3. Lente in Bolzano

Bolzano viert het nieuwe seizoen met een zeer originele markt “Lente in de Stad” gehouden op het Piazza Walther. Traditionele kraampjes bieden Zuid-Tiroolse lekkernijen, evenals lokale producten gemaakt door ambachtslieden en kunstenaars, met een rijk programma met muziek en entertainment voor het hele gezin. In de voorgaande week organiseert Bolzano het internationale evenement “Bolzano Film Festival” en de traditionele bloemenmarkt (van 30 april tot 1 mei) op Piazza Walther.

Voor de gelegenheid wordt het belangrijkste plein Piazza Walther omgetoverd tot een kleurrijke ontmoetingsplaats voor iedereen die van bloemen en kruiden houdt.

Begin juni vindt Castelronda plaats, een initiatief van 3 dagen, met verschillende evenementen en happenings om enkele van de kastelen in en rond Bolzano te ontdekken. Elk kasteel biedt bijzondere thematische evenementen: middeleeuwse shows, rondetafelgesprekken en ontmoetingen met internationale beroemdheden, muziek, middeleeuws eten en nog veel meer achter hun oude muren.

4. Zomer in Bolzano

Een authentiek muziekfestival met symfonische optredens door het European Youth Orchestra, Gustav Mahler, opgericht door Claudio Abbado en gedirigeerd door enkele van de meest beroemde dirigenten ter wereld. Andere optredens zijn onder andere concerten van jeugdorkesten verbonden aan het Jazz Festival, het festival “Bolzano Dance-Tanz Bozen” met exclusieve internationale premières, plus interessante cursussen voor dansliefhebbers van alle stijlen en het Internationale Pianocompetitie en Festival “F. Busoni”. Dit zijn slechts enkele van de vele interessante Italiaanse culturele evenementen die in Bolzano worden aangeboden.

5. Kasteel Roncolo – Een geïllustreerd landhuis

Kasteel Roncolo is een juweeltje onder de kastelen van Bolzano. Het ligt boven op een rots aan het begin van Val Sarentino. Het herbergt het oudste seculiere fresco uit de middeleeuwen en herbergt veel belangrijke tentoonstellingen.

6. Sportevenementen

Naast hockey, veruit de meest populaire sport in Bolzano, zijn de internationale duiktoernooien in juni de moeite waard. Rotsklimmen is een populaire sport in de regio, en het “Avanguardia” klimcentrum is de thuisbasis van veel lokale klimmers.

7. Talen en cultuur

Bolzano is beroemd vanwege zijn tweetaligheid en dit aspect wordt gepromoot door EURAC, die het hele jaar door een breed scala aan taalcursussen en stages biedt. Bovendien worden in het aangrenzende Duitse district Schwaz enkele dagen per maand gratis tweetalige cursussen aangeboden.

Daarnaast is de Zelig-school van cinematografie gevestigd in Bolzano, en veel films en documentaires worden hier geproduceerd in zowel het Italiaans als het Duits.

De stad organiseert ook het Internationaal Filmfestival van Bolzano, dat de Italiaanse film in het Duitstalige gebied promoot en vertegenwoordigt en internationale premières van films presenteert.

Al deze activiteiten hebben Bolzano tot een van de meest opvallende culturele centra van de Alpen gemaakt.

Vakantie op de boerderij

Trekken en ontspannen tussen San Genesio en Renon (met de kabelbaan bereikbaar vanuit het centrum) en over de Bozner huttenweg. Of vanuit Bolzano via Kaiserau en Flitz naar de Vilpiano hut. Wat kun je beter doen dan het landschap van de oostelijke Dolomieten bewonderen terwijl je uitrust op de boerderijen van het Renon-plateau?

Zelfs het landschap van de boerderijen in Bolzano is prachtig, hoog boven de stad. Uitzicht op de Zuid-Tiroolse hoofdstad met de natuur en tradities van de bergboerderijen. U kunt genieten van uw vakantie in het zonnige en aangename klimaat, een ideale plek om te ontspannen en nieuwe energie op te doen.

1. De Vilpiano hut

Vilpiano hut ligt op een zonnige plek en biedt uitzicht op de gehele Zuid-Tiroolse Adige-vallei en is een ideale bestemming voor een wandeling of mountainbike tocht in de bergen van Bozen.

Vanuit het centrum van Bozen kunt u wandelen naar de hutten van het Renon-plateau via de kabelbaan, de “Bozner huttenweg”. Na een wandeling kunt u heerlijk ontspannen op een van de boerderijen en genieten van traditionele gerechten.

2. San Genesio hutten

De San Genesio hutten zijn te bereiken vanuit het centrum van Bozen met de kabelbaan. U vindt er verschillende berghutten, waaronder de Moserhütte en de Meranerhütte, die uitnodigen tot ontspanning en culinair genot.

Stad van de evenementen

Naast al deze schoonheden en de fascinerende architectuur, is Bolzano ook een stad van evenementen en festivals. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke:

1. Bolzano Danst – Tanz Bozen

Een internationaal dansfestival dat elk jaar in de zomer wordt gehouden en dansgezelschappen uit de hele wereld verwelkomt voor optredens en workshops.

2. Bozner Stadtfest – Bolzano Summer Festival

Een zomerfestival dat het stadscentrum van Bolzano tot leven brengt met muziek, entertainment, en culinaire evenementen. Het hoogtepunt is het vuurwerkspektakel dat de lucht boven de stad verlicht.

3. Bolzano Film Festival

Een jaarlijks filmfestival dat zich richt op de Italiaanse en Duitse cinema en internationale filmfestivals. Het biedt filmliefhebbers de kans om nieuwe en opkomende filmmakers te ontdekken.

4. Bolzano Boogschuttersfeest

Een traditioneel evenement dat teruggaat tot de Middeleeuwen en waarbij boogschutters van over de hele wereld samenkomen om hun vaardigheden te tonen. Het is een spektakel van precisie en traditie.

De Smaak van Bolzano

De culinaire scene in Bolzano is een weerspiegeling van de stad zelf: een mix van Italiaanse en Duitse invloeden. Hier zijn enkele gerechten en culinaire ervaringen die je niet mag missen:

1. Speck en Schüttelbrot

Speck is een traditionele gerookte ham uit Zuid-Tirol en is een must-try. Het wordt vaak geserveerd met Schüttelbrot, een knapperig brood met venkelzaad. De combinatie van de zoute, smaakvolle speck en het krokante brood is heerlijk.

2. Canederli

Canederli zijn grote, zware broodknödels die in verschillende soorten bouillon of saus worden geserveerd. Ze zijn hartig en vullend, ideaal voor degenen die van stevig eten houden.

3. Schlutzkrapfen

Deze gevulde pasta’s lijken op ravioli en zijn meestal gevuld met spinazie en ricotta. Ze worden vaak geserveerd met boter en salie en zijn een heerlijke optie voor pasta liefhebbers.

4. Apfelstrudel

De invloed van de Oostenrijkse keuken is duidelijk te zien in het aanbod van Apfelstrudel, een heerlijk appeltaartje vaak geserveerd met vanillesaus of slagroom.

Een Vleugje Wijn

Deze Zuid-Tirol regio staat vooral bekend om zijn witte wijnen, waaronder Pinot Grigio, Gewürztraminer en Chardonnay. Er zijn verschillende wijnroutes en wijngaarden in de omgeving die je kunt verkennen, en proeverijen zijn vaak beschikbaar. je begrijpt dat dit op onze bucket-list stond! We hebben zelfs onze dakkoffer geinstalleerd om zeker te zijn van plek voor fijne wijnen.

Winkelen in Bolzano

Bolzano biedt een scala aan mogelijkheden om te winkelen, van boetieks met lokale ambachtelijke producten tot moderne winkelcentra. Hier zijn enkele van de meest populaire winkelgebieden:

1. Laubengasse: Dit is de belangrijkste winkelstraat van Bolzano en staat bekend om zijn arcades met winkels. Je vindt hier talloze boetieks, kledingwinkels en cafés.

2. Portici: Deze straat is bekleed met historische gebouwen en biedt een scala aan winkels, van kleding tot boeken.

3. Centrum van Bolzano: Hier vind je allerlei soorten winkels, van grote warenhuizen tot kleine speciaalzaken. Het is een geweldige plek om souvenirs en lokale producten te kopen.

4. Winkelcentra: Bolzano heeft ook verschillende moderne winkelcentra, zoals het “Twenty” winkelcentrum, waar je kunt winkelen voor kleding, elektronica en nog veel meer.

Of je nu op zoek bent naar modieuze kleding, lokale ambachtelijke producten, antiek of gewoon een ontspannen dagje winkelen, Bolzano heeft voor elk wat wils.

Recreatie en Natuur

Bolzano en de omliggende regio bieden tal van mogelijkheden voor recreatie en het verkennen van de natuur. Hier zijn enkele activiteiten die je kunt ondernemen:

1. Wandelen en fietsen: De regio Zuid-Tirol staat bekend om zijn prachtige wandel- en fietspaden. Of je nu kiest voor een ontspannen wandeling door de wijngaarden of een stevige bergwandeling, er zijn routes voor alle niveaus. Kies wel voor goede wandelschoenen!

2. Kabelbanen en stoeltjesliften: Om de bergen en panoramische uitzichten te verkennen, kun je gebruik maken van de kabelbanen en stoeltjesliften die in de regio te vinden zijn. Ze brengen je naar hoger gelegen gebieden waar de uitzichten fantastisch zijn.

3. Wijnproeverijen: Als je van wijn houdt, is Zuid-Tirol de place to be zoals we al eerder beschreven.

4. Kasteelbezoeken: Verken de vele kastelen in en rond Bolzano, elk met zijn eigen unieke geschiedenis en architectuur.

5. Golfen: Bolzano heeft ook een golfbaan voor degenen die graag een partijtje golf spelen in een prachtige omgeving.

Wat je recreatievoorkeur ook is, Bolzano en de omliggende regio biedt voldoende mogelijkheden om van de natuur te genieten en actief te zijn in de buitenlucht.

Conclusie

Bolzano heeft een rijke geschiedenis, culturele diversiteit en adembenemende natuurlijke schoonheid die bezoekers veel te bieden heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, gastronomie, of gewoon wilt genieten van de prachtige bergomgeving, Bolzano heeft voor elk wat wils. De stad en haar omgeving zijn het hele jaar door aantrekkelijk en bieden talloze activiteiten en evenementen voor zowel inwoners als toeristen.

Extra Insider Tips

1. Dagtocht naar San Genesio: Bezoek de Haflinger-paarden, de Men of Stone en de aardpiramides in Montoppio/Nobls.

2. Autorit naar het prachtige Lago di Carezza (Karersee): Ontdek dit prachtige meer.

3. Wandelingen in en rond Bolzano: Verken de architectuur van Bolzano, maak een wandeling op de Guncina/Guntschna-promenade, of verken de oude handelsstad Bolzano.

4. Wandelen en wijn proeven bij een van de vele wijngaarden van de stad.

5. Bewonder het uitzicht vanuit de kerk van Santa Maria Maddalena, Untermagdalena, Bolzano.

6. Bezoek de Duomo van Bolzano (Dom Maria Himmelfahrt).

7. Bekijk de dagelijkse markt op Piazza delle Erbe.

8. Geniet van een drankje in Campofranco (META, Campo Franz, Corte – Bar & Bistro).

9. Geniet van traditioneel eten bij een van deze restaurants: Wirtshaus Vögele, Batzen Brau, Gasthaus Fink, Löwengrube.

10. Pizzatijd! – Il Corso, Forneria 38, Ristorante/Pizzeria Nussbaumer.

11. BMX-baan in Talvera Meadows, springkasteel.

12. Geniet van “Törggelen” tijd: Van begin oktober tot eind november openen boeren taveernes hun deuren om Zuid-Tiroolse lekkernijen te proeven.

13. Ontdek Speck Alto Adige PGI: Elke vrijdag tot het einde van oktober kun je verschillende soorten Speck proeven bij een lokale producent.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief