Delen vinden we super lief

Onze peuter kun je gerust een culinair drama noemen. Ze lust echt niks! Oké, niet niks. Fruit, boterhammen en snoep gaan er prima in. Maar ze is geen liefhebber van de warme maaltijd. Daarom ben ik erg blij met het nieuwste nijntje boekje; ‘Eten met nijntje’. Hopelijk schuift ze met haar vriendinnetje nijntje wel aan achter een bord spaghetti. Spaghetti met saus, wel te verstaan.

Het is maar een fase

Ze is niet altijd een moeilijke eter geweest. Vanaf het moment dat ze door had hoe je vast voedsel naar binnen kan werken, totdat ze 1,5 jaar oud was, at ze alles. Citroen, zalm, witlof. Moeiteloos ging haar hele bord leeg. In een week tijd was het gedaan met mijn alleseter. Ze lustte niks meer. Ja, een melkmonster, dat is ze nog steeds. Behalve pannenkoeken, frietjes of pasta zonder saus, vindt ze het allemaal niks.

Gelukkig eet ze regelmatig een rauwe rode paprika en als het mee zit worteltjes en snoeptomaatjes. Zo krijgt ze tenminste wat groente binnen. ‘Het is maar een fase’, hoor ik regelmatig. Deze fase duurt alleen al meer dan haar halve leven. Tijd voor verandering!

Nijntje gaat eten

In het boek staan vier verhalen waarin nijntje laat zien waar eten vandaan komt. Ze neemt ons mee naar een moestuin en een boomgaard. Ook laat ze zien waar melk vandaan komt en hoe je daar kaas van kunt maken. Anders dan ons eigen meisje, is nijntje gek op eten. Het wordt allemaal een stuk interessanter, als je weet waar je eten vandaan komt. Voor mijn dochter werkt het soms heel goed als een favoriet figuurtje groente eet.

Zo gooide ze laatst een zak wortels in de boodschappenwagen omdat ‘Bing’ altijd wortels eet. Als Bing dat kan, kan nijntje het zeker ook! Ze is namelijk helemaal gek op dit schattige konijntje en de leuke versjes. Haar boekje ‘nijntje naar de speeltuin’ “leest” ze letterlijk mee. Zo schattig!

Niemand minder dan Samuel Levie

In het boek zijn 40 recepten opgenomen. Allemaal bedacht door Samuel Levie. Waar kennen we hem ook alweer van? Van die heerlijke worsten! De worsten van Brandt en Levie wel te verstaan. Deze vader en chef-kok doet meer dan dat. Onder andere bedenkt hij de lekkerste gerechten voor de allerkleinsten onder ons. Voor ons meisje is nijntje natuurlijk vele malen interessanter dan deze beroemde worstenmaker. Mama en papa zijn echte bourgondiërs en weten een beetje culinaire inbreng wel te waarderen. Zelfs als het gaat om peuterrecepten.

Wat goed, ze eet een bitterbal!

Fotografie van Jeroen van der Spek

Wij proberen onze dochter op allerlei manieren toch aan het eten te krijgen. Het eten in de vorm van een gezichtje op het bord leggen, alles in het geel (haar lievelingskleur), meehelpen met koken. Helaas tot nu toe zonder veel succes. Wij zijn waarschijnlijk één van weinigen die een gat in de lucht sprongen toen onze dochter een hele(!) bitterbal op at. Ik geloof wel in de kracht van een boek als dit.

Het wordt niet alleen verteld door één van haar favoriete boekvriendinnetjes. Het heeft ook hele leuke recepten. Er wordt gespeeld met kleuren en vormen. Het is toch veel leuker eten, als er een regenboog op je bord ligt? De recepten zijn perfect voor dreumesen, peuters en kleuters maar het hele gezin kan mee-eten. Er worden nieuwe smaken ontdekt. Voor je het weet is groente je lievelingseten.

Fotografie van Jeroen van der Spek

Vandaag heb ik een ovenmaaltijd gemaakt met aardappeltjes, gehakt en groenten. De meisjes hebben een zoutloze variant van onze maaltijd. In hun eigen, kleine ovenschaaltje. Haar baby zus van nog geen acht maanden oud, at haar bordje keurig leeg. Amelie daarentegen kreeg met moeite drie happen weg. Dat is al een hele vooruitgang, want voorheen at ze helemaal niks. Hopelijk helpt nijntje om haar smakenpalet iets uit te breiden. Nu eerst spelen met nijntje

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief