Delen vinden we super lief

Hej zomerliefhebbers! Ben je klaar om de zonnewende te vieren en de langste dag van het jaar feestelijk te omarmen? Midzomer nacht, ook bekend als de zomerzonnewende, is een betoverend moment waar ze in Zweden naar uit kijken en je zelf ook echt een keer wil meemaken. Aangezien ik met veel Zweedse collega’s werk, Maar hoe vier je het op de beste manier, vooral hier in Nederland? Geen zorgen, wij hebben tien geweldige tips om jou en je dierbaren te helpen om bij deze speciale tijd van het jaar stil te staan. Want mocht je op zoek zijn naar een leuk thema voor een feestje dan ben je hier aan het juiste adres!

Midsummer, midzomer, midzomernacht, of midzomerfeest
Cocktail time met mijn kleine Dushi

Midzomer nacht

Midsummer, midzomer, midzomernacht, of midzomerfeest. Er worden verschillende namen aan gegeven, maar de essentie is hetzelfde. Op 21 juni bereikt de zon haar hoogste punt aan de hemel, waardoor het de langste dag van het jaar wordt. Dit markeert het begin van de zomer en wordt wereldwijd gevierd als een tijd van overvloed, vreugde en verbondenheid met de natuur. In de daaropvolgende nacht blijft het op de noordelijkste plekken van de aarde, als in Zweden, Finland en Noorwegen zelfs de hele nacht licht, waardoor een magische sfeer ontstaat die perfect is voor nachtenlange feesten. Het is in Zweden één van de meest geliefde feestdagen waarbij er overdag een meiboom wordt versierd en gehesen en waar mensen zich rond verzamelen om te dansen en te zingen.

Midsummer, midzomer, midzomernacht, of midzomerfeest

Hoe vier je midzomernacht

Aangezien ik veel affiniteit met Zweden heb, leek het ons leuk om midzomer nacht zelf eens te vieren. Er moest uiteraard wel eerst even onderzoek gedaan worden naar de activiteiten en tradities om niet voor gek te staan!

geld tellen, aansprakelijksverzekering, Midsummer, midzomer, midzomernacht, of midzomerfeest
De langste dag van het jaar is bijna hier 

Tien tips

Van dansen tot eten en zelfs het zingen van traditionele liederen zoals Små Grodorna, er is voor elk wat wils. Veel mensen kleden zich in traditionele klederdracht en brengen de dag door met het spelen van viool, accordeon en het genieten van oude spelletjes zoals zaklopen, koekhappen en touwtrekken. Het draait allemaal om het vieren van het leven en het eren van de natuur om ons heen.

Maar hoe kun je midzomer nacht in Nederland vieren op een manier die echt bij jou past? Hier zijn tien tips om je op weg te helpen:

1. Organiseer een tuinfeest

Nodig vrienden en familie uit voor een gezellig feestje in je achtertuin. Versier de locatie vooral met bloemen en kleurrijke linten om de zomerse sfeer te benadrukken. Zorg er wel voor dat de je voldoende ruimte hebt voor een buitenkook-zone en feestgedeelte en dat je ook toestemming hebt om een vuurtje aan te steken. Tip: in Gelderland zijn locaties van Leisurelands ook ideaal om een feest te organiseren.

Midsummer, midzomer, midzomernacht, of midzomerfeest

2. Bereid traditionele gerechten

Probeer recepten uit de Scandinavische keuken, zoals gehaktballetjes, haring en aardappelgerechten. Vergeet ook zeker niet om aardbeien met slagroom te serveren, een klassiek midzomer gerecht.

Midsummer, midzomer, midzomernacht, of midzomerfeest

3. Tradities

Als je een tuin hebt, kun je volgens de traditie een meiboom opzetten en er met je gasten omheen dansen. Het is een oude traditie die geluk en voorspoed zou brengen voor het komende jaar. Dit zie ik mezelf niet zo snel doen, maar de traditie om gasten wensen, of doelen op te laten schrijven op kleine papiertjes en die vervolgens in het vuur te verbranden is wel iets dat me aanspreekt. Hiermee laat je de oude energie los en maak je ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

4. Organiseer een picknick in het park

Breng een mand vol lekkernijen mee en geniet van een ontspannen middag in de buitenlucht. Vergeet niet om een kleed mee te nemen om op te zitten en wat buitenspellen om de sfeer te verlevendigen.

Midsummer, midzomer, midzomernacht, of midzomerfeest

5. Maak een vuur

Als het weer het toelaat en je de ruimte hebt, steek dan zeker een vuur aan waar je omheen kunt gaan zitten. Geen midzomer zonder een vuurtje uiteraard! Het is een geweldige manier om de zomerse avond door te brengen en herinneringen te maken. NB: Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te treffen door een emmer water en/of brandblusser in de buurt te zetten.

Midsummer, midzomer, midzomernacht, of midzomerfeest

6. Versier met bloemen

Kleurrijke bloemen, zomerse slingers, lichtsnoeren en lampionnen kleden jouw feest helemaal aan! Van wilde bloemen kun je kransen maken en deze in je haar dragen ter ere van de zonnewende. Het is een mooie en symbolische manier om deel te nemen aan de vieringen.

momshaming, Frida, frida Kahlo, mexico, fiesta, wat zou Frida doen, kleurrijk, powervrouw, Midsummer, midzomer, midzomernacht, of midzomerfeest

7. Ga naar een midzomerfestival

Veel steden en dorpen organiseren speciale evenementen om midzomer te vieren. Zoek uit wat er bij jou in de buurt gaande is en doe mee aan de festiviteiten.

8. Maak een wandeling in de natuur

Breng de dag door in de natuur en geniet van de lange zomerdagen. Of het nu een boswandeling of een wandeling langs het strand is, de frisse lucht en het groen zullen je goed doen. Dat is precies wat ze in Zweden ook zouden doen.

Midsummer, midzomer, midzomernacht, of midzomerfeest

9. Kijk naar de zonsondergang

Zoek een mooi plekje om van de zonsondergang te genieten en reflecteer op het afgelopen jaar. Het is een rustgevende en inspirerende manier om midzomer nacht door te brengen. In onze tuin is dat lastiger, maar aan het Bussloo meer zeker een aanrader.

deltas, wetenschapper

10. Dankbaarheid

Neem zeker een moment om dankbaar te zijn voor de zegeningen in je leven en de schoonheid van de natuur om je heen. Midzomer nacht is een tijd van overvloed en dankbaarheid, dus sta zeker stil bij wat echt belangrijk is voor jullie. Midzomer is dan ook net even anders ingestoken dan ieder ander feest en leent zich hier goed voor.

Hele fijne midzomernacht en laat je het ons weten hoe jullie het hebben ingestoken?

Tot slot

Of je nu kiest voor een intieme bijeenkomst met vrienden of liever deelneemt aan een grootschalig festival, midzomer nacht is een kans om de vreugde van de zomer te vieren en verbinding te maken met de mensen om je heen. Dus pak je bloemenkrans en dans de nacht weg onder de heldere hemel. De zomer wacht op jou!

Midsummer, midzomer, midzomernacht, of midzomerfeest

Liefs Olivette

Volg je Olivette al op Facebook |YoutubeInstagram, of Pinterest? We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief