Delen vinden we super lief

Sinds 2004 wordt ieder jaar op 4 juni de ‘Nationale Opa- en Omadag’ gevierd. De dag om grootouders én overgrootouders in het zonnetje te zetten. Bij ons krijgen ze het hele jaar de volledige aandacht, maar vandaag komt er ook een kleinigheid bij kijken! Op moederdag, vaderdag, of de dag van de ouders worden ze ook niet over het hoofd gezien, maar een eigen ‘opa en oma’ dag is toch wel heel erg leuk! Wij vieren in huize Olivette met liefde deze ‘Dag van de grootouders.’

Want laten we wel wezen, iedereen kan de titel opa, of oma dragen, maar er komt meer bij kijken om er echt eentje te zijn en de titel te verdienen! De Verenigde Staten kent overigens een soortgelijke dag met de naam ‘national grandparents day‘ dst in het 2e weekend van september wordt gevierd. De italianen eren opa en oma jaarlijks op 2 oktober tijdens Festa dei Nanni. Wereldwijd waarderen we deze grootheden zoals het hoort!

Grote rol van opa en oma

It takes a village to raise a kid‘ en de opa en oma spelen hier ook vaak een belangrijke rol. Met mijn eigen oma gingen we in mijn jeugd veel op stap, we logeerden er maandelijks en gaandeweg had ze ook invloed op onze jeugd en op mijn ontwikkeling als vrouw. Oma stond me bij met examens, was erbij met diploma uitreikingen en zat vooraan bij ons huwelijk. We belden elkaar om de week en leerde me veel, waaronder haar vele wijze levenslessen. Wat ben ik dankbaar om haar als oma te hebben gehad.

Opa zijn wijze levenslessen… “Op 1 ijsje functioneer je niet… en laat mama maar even werken, dan kunnen we haar straks weer ontvoeren” Op de tennisbaan gloeit hij van trots wanneer zijn kleinkind voorbij rent.: “Dat heb ik van opa geleerd, lacht Lucas trots als hij op z’n rug klimt”. Alle grootouders zijn het er ongetwijfeld over eens: het is het mooiste wat er is.

Ik heb helaas nooit echt een opa gekend, des te meer schuif ik mijn vader en (bonus)opa Mark naar voren bij mijn eigen kinderen. Onze kinderen prijzen zich rijk met zoveel dierbare opa en oma’s. Ze pakken hun rol als een opa en doen de naam groot eer aan. Wat zijn de kinderen dol op hen en wat prijs ik me rijk met hen in hun en ons leven.

Trots op mijn paps, die zijn hele agenda omgooit om dochterlief te helpen! Met 1 belletje kan hij worden ingevlogen omdat ik een buitenland trip heb voor m’n werk, een beurs moet draaien, of als de juffen staken! En ook als Olivier dolgraag met opa naar Nemo wil, of als Lucas bootjes wil spotten in het Rijksmuseum. Ze tellen samen gewoon het aantal bemanningen die overboord vallen

De kinderen gaan vaak en graag samen op stap met opa en oma, beleven grootse avonturen en geven hun volledige aandacht in voor én tegenspoed. Hun liefdevol luisterend oor doet me altijd zo goed. En wat betreft opvoeden daar zijn wij voor als ouders. Bij opa en oma mag er meer en vallen er regels weg, gewoon omdat het kan!

En ook spelen opa’s en oma’s een belangrijke rol in het leven van veel ouders en in hun BV Family. Met regelmaat staan ze voor ons klaar om op te passen, een weekend opvang te verzorgen, of ons als ouders te helpen in het drukke bestaan van de ouders anno nu. Het is dan een heel mooi gebaar en een must om een keer per jaar stil te staan bij deze rol en alle opa’s en oma’s in het zonnetje te zetten. Wat moeten we toch zonder hen aan onze zijde.

4 JUNI Nationale Opa- en Oma dag
“Het leuke aan opa zijn is het meemaken van de vele bijzondere momenten met de kleinkinderen” ~ mijn vader is m’n trots en rots in de branding. Hij draait zijn hand er niet voor om, om in te vliegen vanuit het oosten van het land om me bij te staan tijdens de woensdag hectiek…

Blijk van waardering

Bij vaderdag en moederdag draait het om de waardering en de zelfgemaakte knutsels. Het draait niet zozeer om dure cadeaus al was het wel heel leuk dat manlief een doos met Olivette wijn had geregeld omdat hij me zo’n goede meoder vindt. Dat was tof, maar stiekem draait het niet om het cadeau, maar om de boodschap.

“Ik ben een gezegend mens” Oma van 4 kinderen, 9 kleinkinderen en 13 kleinkinderen Wat was oma altijd trots als een pauw.

Opa en Oma dag is er om stil te staan bij de bijzondere band die grootouders met hun kleinkind(eren) hebben en als blijk van waardering. Dus laten we dan ook wegblijven bij de commercie en deze nationale Opa- en Oma dag, ook wel grootoudersdag met een knuffel en een proost vieren en onze dankbaarheid tonen.

opa
De Opa heeft oren die echt luisteren”, luidt de spreuk.. Opa is ietwat doof, maar het luisterend oor is er altijd Hij heeft armen die je omarmen als je pijn, of verdrietig hebt en de liefde eindigt nooit. Zijn hart is gemaakt van goud en het hartje van mijn meisje maakt iedere keer een sprongetje als opa als verrassing er is!

Vaker zien

En bij het schrijven van m’n epistel realiseer ik dat de kinderen opa en oma vaker zouden kunnen zien. Wat zou ik graag dagelijks opa en oma dag vieren. In veel gezinnen is de band minder sterk, of is er soms nauwelijks contact. Onbegrijpelijk en verdrietig, maar zie het veel om me heen. En als de kleinkinderen ouder worden, zullen de bezoekjes ook afnemen.

R.I.P Opa Peter

Toch zal de liefde er niet minder om zijn, we blijven in de sterke band investeren. Zelf ervaarde ik dit ook bij mijn eigen oma. We belden regelmatig en haar levenslessen blijven me altijd bij. Dat gun ik mijn kinderen ook! Opa en oma dag is een mooie gelegenheid om grootouders in het zonnetje te zetten. En als we ze vandaag niet zien, komt dat heel snel!

Love rules

Het is dus tijd om een knutsel in elkaar te frutselen, een uitje te plannen, of een lief verhaal te schrijven voor onze helden. Het gaat vandaag om het samenzijn, lachen en een dikke knuffel.

Bonus oma Judith & Bonusopa Mark

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram|Twitter| Facebook| Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief