Pokemon kaartjes, wie kent ze niet. Kaartjes van ongeveer 6 bij 8 centimeter, met op elk kaartje een pokemon en een beschrijving van de aanvalskracht. Net zoals met l.O.l verzamelkaartjes, of voetbalplaatjes worden ze in pakjes van 10 verkocht en is een belangrijk doel van deze kaartjes het verzamelen ervan. En omdat er ook zeldzame kaartjes bij zitten, is het natuurlijk extra spannend of er ook zo’n zeldzaam kaartje in je pakje zit. Hiernaast kan je met de kaarten ook een spel spelen, hier kom ik later op terug.
Mijn twee jongens zijn grote fan van pokemon, en verzamelen al een tijdje pokemon kaartjes. Het laatste half jaar was het een beetje weggeebt, maar toen we het setje van de nieuwe pokemon serie sword and shield kregen, waren ze gelijk weer blij ! Het setje bestond uit de drie sword en shield decks (Water/Intellion, Vuur/Cinderace en Gras/Rillaboom) en 6 boosterpacks met elk 10 kaarten. Vol enthousiasme werden de boosterpacks uitgepakt en de kaarten uit de decks eerlijk verdeeld. Groot was de blijdschap van de jongste, toen hij een redelijk zeldzame Victini in zijn boosterpack aantrof.
Game on
Zoals al eerder aangegeven kan er ook een spel met deze kaarten gespeeld worden, de spelregels hiervan zijn best wel ingewikkeld en ik had al eerder geprobeerd om deze op internet op te zoeken, maar ik kwam er niet uit. Vandaar dat we onze eigen spelregels hadden bedacht, heel simpel. Bij veel pokemon sets zit een muntje. Als je het opgooit, en het komt neer met de pokemon boven, is de aanval geslaagd, anders niet.
Bij de sword en shield decks zat naast speelfiches en een speelveld, deze keer ook een heel handig boekje met een heel heldere en duidelijke uitleg over het spel en de stappen die je moet en kan nemen. En deze keer kon ik het volgen. Mijn complimenten ! Het heeft even tijd gekost, en wat geduld (vooral voor een zeven-jarige) maar we hebben het spel min of meer volgens de regels gespeeld. En dan zijn die decks opeens heel handig : je hebt de goede energie types , je hebt basis pokemon en hun evoluties. Een kleine opmerking : er zaten geen fiches in om kaarten te merken als verlamd, verward of vergiftigd.
Al met al, zijn de decks zeker een aanrader, vooral als je het spel echt wilt leren spelen.
Pokemon spel – simpele “Lasse en Evan” variant.
1. Er wordt alleen met pokemon kaartjes gespeeld.
2. Ieder kiest 10 pokemon kaartjes blind uit en stapelt deze op elkaar.
3. De bovenste 2 kaarten worden opengelegd. Dit zijn de twee eerste pokemon die tegen elkaar vechten.
4. Met een pokemon met (of welke munt dan ook) wordt kop munt gedaan om te bepalen wie mag beginnen.
5. Degene die mag beginnen gooit de pokemon munt op. Als de pokemon boven komt is zijn aanval geslaagd en wordt het puntenaantal van de aanval afgetrokken van de HP van de pokemon van tegenstander.
6. Wanneer deze 0 of lager is, moet de pokemon kaart afgelegd worden en wordt de volgende pokemonkaart van de stapel omgedraaid. De beurt van de aanvaller is voorbij.
7. Hierna mag de andere speler “aanvallen” door het muntje op te gooien.
8. Degene die het eerst al de kaartjes van de tegenstander heeft weggespeeld heeft gewonnen.
Een iets uitgebreidere variant is om de resistance en weaknesses mee te nemen in de effectiviteit van de aanval (bij strength aanval door de helft bij weakness aanval keer 2) en eventueel abilities mee te nemen (verlamming, verwarring, vergiftiging – dit duurt 1 beurt)
Pokemon spel – officiele variant
Het draait om het gevecht met Pokémon om als eerste alle zes de ‘prijzen’ op te pikken. Die zogenaamde prijzen zijn zes kaarten die face down (voorkant naar onder) neergelegd worden aan het begin van het spel. De speler die als eerste alle zes prijzen heeft opgepikt wint. Een andere manier om te winnen is door als laatste speler over te blijven met kaarten in je deck. Als een speler geen kaart kan trekken aan het begin van zijn/haar beurt (de ‘Draw Fase’) dan verliest die speler het spel. De laatste manier om te winnen is als de tegenstander geen kaarten meer op zijn “bench” heeft en ook niet als “active Pokemon” heeft staan.
Er zijn drie soorten kaarten: Pokémon, Energy en Trainer.
1. De Pokémon zijn natuurlijk waar het spel om draait: zij bevechten elkaar en laten je prijzen nemen.
2. De Trainers zijn kaarten die je Pokémon helpen te winnen of die je helpen de juiste kaarten te trekken.
3. Energy zijn de kaarten die je nodig hebt om je Pokémon te laten aanvallen of om ze zich terug te doen trekken.
Er zijn daarnaast nog onderverdelingen in ieder van deze drie types: je hebt geëvolueerde Pokémon en basis Pokémon, je hebt Stadium, Supporter en Item Trainers, je hebt basis Energy en speciale Energy. In formele Pokémonduels mag je slechts vier van dezelfde soort kaarten in je deck hebben, behalve basis Energy. Er zijn negen verschillende typen basis pokemon met elk ook eigen energie kaarten : Water, Vuur, Gras, Electrisch, Vecht, Psychisch, Metaal, Duister en Fee.
Hiernaast zijn er nog twee types : Draak en Normaal die ofwel normale energie ofwel een van de bovenstaande energytypes gebruiken. Iedere soort heeft haar eigen sterkten en zwakten tegenover andere soorten (“Weakness” en “Resistance”).
Voor een uitgebreide toelichting op de spelregels, probeer deze website. Hier wordt het stap voor stap uitgelegd : https://www.pokemonkaarten.nl/spelregels-pokemon-tcg/
Veel speelplezier!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat