Delen vinden we super lief

De meeste Nederlanders (67%) reizen het liefst met de auto maar welke route is het beste om richting jouw favoriete zomerbestemming te trekken en op welke plekjes kan je een tussenstop inplannen? Vakantiewoningspecialist Interhome zocht een antwoord op deze vraag. Het onderzoek naar de snelste én goedkoopste route is gedaan op basis van de bestemmingen die tijdens het hoogseizoen het vaakst geboekt worden door hun Nederlandse klanten. Interhome vergeleek de snelste met de meest voordelige route.

Wie naar de Spaanse Costa’s rijdt, kan op die manier al gauw enkele honderden euro’s uitsparen. De andere kant van dit verhaal is dan wel dat de reistijd met uren langer kan worden. Ook voor de Alpenlanden zijn er verschillende opties, al zijn de verschillen in tijd en geld daar minder groot. Vergelijk onderstaande routes met elkaar en bereid je voor op een zorgeloos vertrek richting jouw vakantiebestemming deze zomervakantie.

1. Empuriabrava: het Spaanse Venetië aan de Costa Brava

Staat deze luxueuze stad deze zomer op jouw verlanglijstje en wil je liefst zo snel mogelijk onder de Spaanse zon liggen? Vertrek dan richting België (€1,683/l) en volg de A71-A75 door Frankrijk (€1,824/l). Met deze route leg je zo’n 1382 kilometer af in minder dan 14 uur. Kies je voor deze optie, dan bedraagt de gemiddelde brandstofprijs €1,72/l en betaal je in totaal €230,78 inclusief €87,60 tol. Na de aansluiting op de A71 zorgt een bezoek aan de Franse stad Orléans voor een perfecte pauze, of tussenstop.

Vakantiegangers die zo goedkoop mogelijk willen reizen kunnen het beste de Nederlandse snelweg A2 (€1,79/l) nemen. Vervolgens rijd je via de E19 naar de Belgische grens en volg je de A75 door Frankrijk. Je betaalt slechts €156,59 (inclusief €14,60 tol) maar bent wel vier uur langer onderweg naar Spanje (€1,57/l).

Voor een eerste tussenstop kan je een bezoekje brengen aan het bruisende Brussel. Ook bij de Puy-de-Dôme, een grote lavakoepel, is het de moeite om je auto even aan de kant te zetten. Wie nog wat langer in Frankrijk wil blijven kan het beste een kleine omweg maken naar de historische vestingstad Carcassonne ten zuidoosten van Toulouse, of de strek de benen op de stranden van Argeles sur mer. Het Dali Museum in Figueres is in deze hoek ook zeker een aanrader.

2. Calpe in de Spaanse provincie Alicante

Ook de Spaanse gemeente Calpe aan de Costa Blanca valt bij menig Nederlander in de smaak. Zowel voor de snelste als goedkoopste route volg je in Frankrijk de A75 en nadien de Spaanse autosnelweg AP-7. Bij de financieel aantrekkelijkste route moet je nog een stukje op de V-31 rijden en kom je na zo’n 24 uur aan op je eindbestemming. Gaat jouw voorkeur uit naar de snelste route? Dan doe je er slechts 19 uur over. Als je voor deze route kiest, dan betaal je wel €75,00 meer (€289,72) door de vele tolwegen (tol: €87,60 versus €14,60).

Tijdens je reis door Frankrijk en Spanje valt er heel wat te beleven. Van een spectaculair stukje architectuur aan het Viaduct van Millau, het Gala kasteel, tot een bezoek aan het museum voor schone kunsten in Montpellier en een wandeling door de Historische Spaanse stad Girona. Je kunt diverse interessante tussenstops maken.

3. Nendaz in Zwitserse regio Wallis

Niet alleen het Zuid-Spanje hoort bij de topfavorieten; ook het Zwitserse dorpje Nendaz ontvangt elke zomerheel wat Nederlandse toeristen. Zit je graag zo snel mogelijk in de bergen? Volg dan de A5 in Nederland en de Duitse autostrade A61 (€1,76/l) om in Zwitserland (€1,82/l) te komen. Je legt zo’n 942 km af in 9 uur en 30 minuten en moet hiervoor een prijskaartje van €145,04 betalen. Neem onderweg zeker de tijd om de Dom van Keulen eens te bezoeken, één van de meest bezochte monumenten van Duitsland. 

Ligt €145,04 boven je budget, dan bestaat er een goedkoper alternatief (€103,83) waarbij de gemiddelde brandstofprijs €1,78/l bedraagt. Je bent dan natuurlijk wel veel langer onderweg (14 uur en 16 minuten). In tegenstelling tot de eerste optie, stuurt deze route jou door België en Frankrijk (A2-E313-E25). In beide landen zijn er fijne tussenstops om je heenreis even te breken. Zo kan je de Belgische stad Luik alvast op je lijstje zetten, een vurige stad met een rijke geschiedenis. Daarnaast kan je in Frankrijk naar de Place Stanislas trekken, één van de mooiste pleinen van Europa in de Noord-Franse stad Nancy.

4. Mayrhofen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol

Ook Oostenrijk, in het bijzonder het bekende skioord Mayrhofen, wist een plaatsje te veroveren in de top vijf. Bij de snelste route doorkruis je Duitsland (je volgt de A3 die van Keulen naar Passau loopt) om nadien nog even tussen de Oostenrijkse (€1,56/l) landschappen te rijden. Je legt 947 km af, bent zo’n €109,15 kwijt en komt na een dikke 9 uur aan op je eindbestemming. Als je niet in één keer doorrijdt, is Frankfurt zeker aan te raden. Dit is het financiële hart van Duitsland, de thuisbasis van futuristische wolkenkrabbers en biedt verder ook historische bezienswaardigheden, zoals de St. Bartholomeuskathedraal. 

Vind je het niet erg om er een uurtje langer over te doen (10 uur en 32 minuten) als je weet dat dit iets goedkoper uitkomt (€97,35)? Dan kan je voor de voordeligste weg kiezen (A2-A61-A8). Ook hier reis je enkel Duitsland helemaal door en zijn de steden Stuttgart, München en Heidelberg drie perfecte pauze plekjes. Van kunstcollecties en historische gebouwen tot een koninklijk paleis en beroemde winkelstraten: er is voor ieder wat wils.

CO2-uitstoot per type transport

Door de CO2-uitstoot van verschillende vervoersmiddelen in kaart te brengen en te delen helpt Interhome Group haar klanten slimme keuzes te maken.

Reis je met de wagen naar Empuriabrava, dan bedraagt de CO2 uitstoot 923 kg voor vier personen. Kies je voor het vliegtuig, dan bedraagt dit zo’n 1900 kg. De beste optie blijft natuurlijk de trein (152 kg). Voor een reisje naar Calpe zijn de resultaten voor een gezin van vier redelijk vergelijkbaar, alleen liggen ze overal iets hoger.

Met de auto heb je in totaal een uitstoot van 1300 kg, bij een vliegreis 2400 kg en als je op de trein springt 221 kg. Van Utrecht naar Nendaz liggen de cijfers veel dichter bij elkaar. Als je met vier vanuit Utrecht naar dit Zwitserse dorpje rijdt, bedraagt de CO2 uitstoot 629 kg. Je kan natuurlijk ook voor het vliegtuig kiezen (1400 kg voor vier personen) of de trein nemen (75 kg). Bij een tripje naar Mayrhofen kom je op een uitstoot van 632 kg terwijl dit bij een vliegreis 1400 kg bedraagt. Geef je de voorkeur aan de trein, bedraagt dit 81 kg. Indien er geen gebruik gemaakt wordt van een elektrisch voertuig ligt dit natuurlijk een pakje hoger.

De bovenstaande resultaten die door Interhome zijn gevonden zijn gebaseerd op de ‘Via Michelin’-website. Hier worden gegevens over routes en reisspecificaties voor elke bestemming verzameld met Utrecht als startpunt. De gemiddelde brandstofprijzen zijn gevonden op de website cargopedia.net. Er is een gemiddelde genomen voor een gezinswagen die op E10-brandstof rijdt als referentie. De gegevens van de CO2-uitstoot bij auto- en vliegtuigreizen zijn afkomstig van de website myclimate.org. Voor de trein is het Inernationaal Energieagentschap (IEA) als referentie geraadpleegd. De geschatte CO2-uitstoot wordt hier per persoon per kilometer bepaald in een elektrische trein.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief