Delen vinden we super lief

We waren in de achtertuin van Amsterdam, alias Volendam, het Noord-Hollandse vissersdorp. Het staat bovenaan het lijstje van menig toerist en is ook wel het beroemdste vissersdorp van de Lage Landen. We bezoeken het regelmatig als we internationale gasten hebben, voor een dagje uit en ook vanuit mijn werk. Deze keer wist ik mijn sidekick te verrassen met een citytrip naar Volendam. Waarom dit dorp? Nou eigenlijk om de gezelligheid, de sfeer, het fijne hotel en om er op een geinige manier samen, zonder kinderen uit te zijn! Benieuwd wat je allemaal kan doen tijdens een dagje Volendam? We delen met plezier onze avonturen en tips.

Volendam citytrip 15 tips

In Volendam is er altijd reuring, het is er gezellig en je gaat terug in de tijd met de oer-Hollandse huisjes en dobberende vissersboten. Het dorp kennen we uiteraard goed door de bekende inwoners als BZN, Jan Smit, de 3 J’s, Mona Keijzer en Nick & Simon. En samen met de oude huisjes, gezellige horecagelegenheden en natuurlijk de beroemde ‘Dijk’ heeft Volendam alles voor een fijne dag, of voor ons deze keer, een weekend trip.

Vooraf maakte ik een lijst met plekken die ik graag wilde bezoeken en actviteiten om te ondernemen. De authentieke visafslag, de haven, het beroemde Hotel Spaander aan de Dijk, de Stolphoevekerk en de kleine vissershuisjes in het Doolhof zijn no-brainers bij een bezoek aan Volendam. maar we ontdekten nog meer leuks…

We ontkwamen als toerist in eigen land niet aan het Palingsound museum, de sterrenspeurtocht en ook stond er een boottochtje op de planning. Ook wisten we enkele Volendamse artiesten te spotten dat het feest compleet maakte. Het hoogte punt was uiteraard de iconische foto in Volendamse Klederdracht. Wie heeft hem thuis niet op het dressoir staan? Als je onderstaande tips kunt afvinken heb je het goed gegaan tijdens de citytrip in Volendam!

1. Foto in Volendamse Klederdracht

Een dagje Volendam is niet compleet zonder een foto in originele Volendamse klederdracht. Er staan al een enkele varianten bij ons op het dressoir. Op de dijk zitten er verschillende winkels met een fotostudio. Het is een geoliede machine waarbij je in een half uur weet buiten staat. Je moet echter niet de pech hebben dat er een grote groep voor je aan de beurt is. Wij liepen daarom naar de volgende locatie enkele panden verder. Britney, Robbie Williams, vele grote namen zijn ons voor geweest zie ik aan de wand en etalage. 

Een foto is het ideale aandenken aan een dagje Volendam. De Volendamse klederdracht voor vrouwen zie je op de foto terug dat dankzij het klittenband snel aangetrokken wordt. De rode magneet ketting, het kanten mutsje en de klompen maken het af. En de mannen mogen er ook best wezen toch?

Wist je dat als je niet uit Volendam komt, je een jas wordt genoemd? Zelfs als je met een Volendammer trouwt. Dat is het Volendamse woord voor iemand van buitenaf.

Je hebt bij iedere studio keuze uit verschillende typisch Volendams decors. Wij kozen voor de huiskamer. Via een QR code kregen we naderhand 36 foto’s toegestuurd, van drie verschillende foto’s. We kregen 1 A4 foto mee naar huis. Kosten 12,50 p.p en veel pret.

2. Volendams museum

In het Volendams Museum leer je meer over de geschiedenis van het vissersdorp uit de tijd tussen 1850 en 1950. Het is een relatief klein museum, maar zeker interessant en de woonkamers spreken me aan. Er zijn een aantal Volendamse interieurs nagebouwd en de klederdracht en religie wordt uitgelicht. In de filmzaal neem je een stap terug in de tijd met de oude beelden uit Volendam en je kunt je met de schilderijen helemaal goed inbeelden hoe het er in Volendam vroeger aan toe ging. En vergeet uiteraard niet de kamer met de 11 miljoen sigarenbandjes, ook wel het Sigarenbandjesmuseum genoemd.

3. Haring of kibbeling

Op de dijk een visje eten is een must. Volendam is vanoudsher een vissersdrop dat vandaagdedag is ingeruild voor het toerisme en de vele vaklieden die hun vak goed verstaan. Een broodje paling is een echte Volendamse lekkernij, maar daar hoef je mij niet voor wakker te maken. Een kibbeling of Hollandse Nieuwe is altijd een goed idee en geheel in stijl. En als je echt op z’n Volendams wilt eten, bestel dan het visgerecht Volendammer zooitje dat op iedere kaart zal staan. Het bestaat uit gekookt paling in melk met zout, azijn, zwarte peper en gekookte aardappelen. Not my cup of tea, of ehhh vis, maar wellicht het proberen waard.

4. Cheese factory Volendam

De Volendamse Cheese factory op de dijk heb ik tig keer bezocht met buitenlandse vrienden, waar ze graag een stuk kaas kochten. Een kaasmuseum noem ik het niet echt, maar het is wel leuk om er gratis een stukje kaas te proeven, een eetbaar souvenier te kopen en om de korte demonstraties te bekijken. De winkel is prachtig, maar het is eigenlijk meer ingestoken voor de echte toerist.

Op de dijk vind je een gezellige mix van winkeltjes, terrassen, restaurants, fotowinkel, viskraampjes en een rits aan souvenirwinkels.

Voor de echte kaasliefhebbers die net iets meer te weten willen komen over de herkomst en historie, kunnen beter Kaasboerderij Jacobs Hoeve in Katswoude bezoeken. Deze boerderij ligt halverwege Volendam en Monnickendam en leert je meer over het productieproces. Het lag dichtbij ons hotel waardoor we er een flitsbezoekje aan brachten.

Wist je dat Volendam oorspronkelijk Folle(n)dam heette, de naam die veel Volendammers hun dorp nog steeds geven. De inwoners van het stadje Edam hebben in 1357een waterverbinding gegraven.

5. Het Volendamse ‘DOOLHOF’

Aan de Dijk in Volendam ontkom je niet en is ook wel dé toeristische trekpleister. Als je alles wel gezien hebt, is het toch leuk om de zijstraatjes in te duiken (het doolhof) en om je te verdwalen in de pittoreque Volendamse straten dat ook wel het historische hart is van dit vissersdorp. Op zaterdag is er een voedsel en warenmarkt dat ook leuk is om te bezoeken. Al is het om een praatje te maken met de lokale handelaren en om het accent op te vangen van de lokale inwoners. In veel delen van Nederland verdwijnt het dialect langzaamaan maar in Volendam wordt er nog volop in dialect gesproken.

6. Hotel Spaander

Hotel Spaander is een Volendams icoon dat je wellicht nog wel kent van Herrie in het hotel. Het ligt in het centrum van het levendige Volendam, direct aan het water op de Volendammer dijk. Een tijd geleden verraste ik een vriendin om hier te logeren waar we een kamer hadden met een prachtig uitzicht over het Markermeer.

Van oudsher trok het schilderachtige vissersdorp veel kunstenaars en artiesten aan die vaak op uitnodiging bleven slapen. Zij betaalden hun kamers regelmatig met kunstwerken in plaats van guldens, wat het hotel een bijzondere kunstcollectie opleverde. Binnen kijk je jouw ogen uit en word je omringd met een indrukwekkende verzameling schilderijen en kunstwerken. Door de authentieke stijl is het echt een bezoekje waard. 

Volendamse klederdracht, de zee en het landschap dienden als inspiratiebron voor vele van de schilders die hun kunstwerken schonken aan het hotel Spaander.

7. Tip: wees een ‘early bird

Ga vroeg, echt zo vroeg mogelijk op pad om de hordes toeristen voor te zijn. De meeste terrassen en cafe’s gaan al om 10 uur open en rond het middaguur is het op de Dijk zeer druk met toeristen. Wist je dat er in hoogtijdagen zelfs meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar kwamen? Mocht je er willen lunchen, is het reserveren van jouw favoriete tafel een goed idee en als je een foto in klederdracht wilt gaan maken, doe dit is allereerste.

8. RIB varen op het Markermeer

Een tocht op een RIB (Rigid Inflatable Boat) over het markermeer is echt avontuur! Voor een vrijgezellenfeest is het helemaal hét ideale uitje voor een enorme adrenalinekick. De reddingsbrigade gebruikt deze boten voor hun missies waarmee ze met hoge snelheden over het water vliegen. Je moet je dan ook heel goed vasthouden om niet overboord te vliegen. De adrenaline schiet door je lijf en is dan ook echt niet weggelegd voor watjes.

Bij de kringloopwinkel Noppes in Volendam hebben we allerlei snuisterijen meegenomen waaronder antieken kopjes. Met epoxy lijm hebben we er een étagere van gemaakt.

9. Kennis opdoen met de Gratis audiotour

Je kunt leuke wandelingen ondernemen door het pittoresuqe dorpje. We tippen graag op een gratis audiotour. Neem je oordopjes mee en een opgeladen telefoon en in ongeveer een uurtje wandel je langs alle highlights van Volendam. De Volendamse geschiedenis passert de revue dat wordt aangevuld met beelden van schilderijen om het leven van vroeger te illustreren. Scan hier de QR code en start je audiotour bij Hotel Spaander.

10. Edam, Marken, Monnickendam

Volendam heeft op ons een enorme aantrekkingskracht en is een magneet voor toeristen. De naastgelegen dorpen in de omgeving doen er echter niet aan onder. Zowel het naastgelegen Edam, Monnickendam en Marken zijn prachtige dorpen, minder toeristische en zeer karakteristiek. Met de veerdienst kun je snel en eenvoudig naar Marken, al is het huren van een e-scooter ook echt een aanrader. Wij waren er op een koude, grauwe dag waardoor we dit oversloegen. In de zomer is het zeker een aanrader!

11. Feestjes

Volendammers houden wel van een feestje waar de Volendamse kermis in ieder jaar weer een groots spektakel is. In september staat het dorp dan vier dagen lang volledig in het teken van attracties, drank en gezelligheid. Ieder jaar op een zondag in julie vieren ze de Volendammerdag. Mocht je de kans hebben om deze dag Volendam te bezoeken, ga daar voor! Het is een feestdag waarop de klederdracht weer wordt gedragen en de traditionele beroepen als palingroken worden tentoongesteld.

12. Voetbal

Wist je dat Volendam de kleinste Nederlandse plaats is met een professionele voetbalclub? FC Volendam speelt sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 afwisselend in de Eredivisie of Eerste Divisie dat zelfs 2 keer de Nederlandse bekerfinale behaalde. Een knappe prestatie!

13. De vuile was

Op maandag is het in Volendam nog old school wasdag. Dan zijn de smalle straatjes overspannen met ropen dat gedraaide touwen zijn. Hier hangt de schone was te drogen en wordt vervolgens ook weer eenvoudig binnen gehaald! Een leuke bezienswaardigheid als je er op een maandag bent.

14. Woltjes Stroopwafels & Museum

Het Woltjes stroopwafels bakkerij viel ons in het oog waar je allerlei soorten stroopwafels kunt kopen en zelfs aan een demonstratie stroopwafel bakken kunt meedoen. Je kunt ook nog overwegen om een bezoek te wagen aan het kleine stroopwafel muzeum boven de winkel. Ze hebben er een woonhuis van welheer nagebouwd, maar verder vond ik het niet echt van grote toegevoegde waarde.  

15. Volendam Experience

Tijdens de virtual reality experience ga je terug in de tijd naar het jaar 1916 en leer je Volendam van vroeger kennen. Met een VR bril zie je hoe mensen toen leefden hoe het dorp is ontstaan en hoe het er destijds uit zag. Een geinig uitje waarna we het dorp weer onveilig gingen maken op een terras.

Transport

Volendam ligt op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Amsterdam en is met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar. Vanaf Amsterdam CS is er ieder kwartier een directe bus richting Volendam en je in nog geen 40 minuten naar het dorp vervoert.

Op veel plekken kun je gratis parkeren in Volendam en des te dichter bij de Dijk, des te hoger de tarieven. Wij parkeerden gratis bij het Marinapark, een groot parkeerterrein waarvandaan je in ongeveer 10 minuten lopen de haven bereikt. Wij namen overigens de fiets mee met een fietsendrager waardoor het iets sneller ging.

Logies

Er is een grote keuze aan hotels, B&B en accommodaties in Volendam. Landal Volendam, Van der Valk hotel Volendam, hotel Spaander, je kunt er modern, of zelfs geheel in Volendamse stijl overnachten. We verbleven zelf in het Van der Valk, maar eigenlijk is er veel meer reuring aan de Dijk. De oude haven wordt omringd door de Dijk waar veel goede restaurants en gezellige café’s zitten. Het weer was dat weekend guur waardoor wij in het hotel bleven. Als je aan de dijk zit, zul je dan ook sneller het dorp in gaan.

Conclusie 

Een bezoek aan Volendam is toch wel een te gekke ervaring als toerist in eigen land. Naast het vissersdorp heeft de omgeving ook veel toeristische trekpleisters die iedere Nederlander zou moeten hebben bezocht. 

Als je er wat langer bent, raden we dan ook zeker een bezoek aan richting Monnickendam, Marken en ga gezellig lunchen bij het pannenkoekenhuis De Witte Swean in Broek in Waterland. Bezoek ook eens het buitengebied bij de Zaanse Schans, of combineer het met Hoorn. En Amsterdam ligt op een steenworpafstand waar ook veel te beleven is: Het Nemo science museum, het Tropenmuseum, het Scheepsvaartmuseum, de Hermitageje komt nog tijd tekort! Zelf pak ik het boek 1000 dingen doen in Nederland er ook vaak bij, je hoeft je echt geen moment te vervelen in ons eigen kikkerlandje.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief