Delen vinden we super lief

Als je een beginner bent, net als ik, op het gebied van stand-up paddling (SUP), zijn er een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een geschikte SUP. Tijdens het recente Nivea event stond ik op een supbaord te paddelen over de amsterdamse grachten en werd het SUP virus overgedragen. Mijn kinderen huren ook regelmaitg een SUP bij Bussloo waar we regelmatig naartoe gaan met onze leisure pas. Deze zomer dus tijd om er zelf eentje te kopen, maar welke sup board is het beste en waar moet je op letten als beginner? Hier zijn enkele tips uit eigen ervaring om je alvast op weg te helpen…..

welke sup, suppen, gsm punt, telefoon accessoires, telefoonaccessoires, stand-up paddling,

1. Stabiliteit

Voor beginners is het belangrijk om een SUP te kiezen met een goede stabiliteit. Een bredere en langere SUP zal over het algemeen stabieler zijn dan een smallere en kortere SUP. Dit helpt je om je evenwicht te bewaren terwijl je op het water staat. De instructeur in Amsterdam gaf me dan ook als tip; kies niet voor het goedkope model zoals je ze wel eens bij Decathlon of grootgrutters ziet liggen. Deze zijn prijstechnisch interessant, maar minder stabiel. “Je kunt beter voor de 300,- – 400,- boarden kiezen, dan voor die van 199,-“zei hij stellig, “daar krijg je spijt van!” en hij kan het weten!

2. Gewichtscapaciteit

Controleer altijd de maximale gewichtscapaciteit van de SUP voordat je er eentje aanschaft. Zorg ervoor dat de SUP voldoende draagvermogen heeft om jouw gewicht en eventueel extra uitrusting, zoals een waterdichte tas, te kunnen dragen. En kinderen versus volwassenen verschillen ook sterk in gewicht.

leisure pas ,leisure lands, suppen, bussloo, leisure pas ,leisure lands, suppen, bussloo,  welke sup, supboard, de beste supboard, suppen, waar moet ik op letten

3. Type SUP

Er zijn verschillende soorten SUP’s, zoals all-around SUP’s, touring SUP’s en surf-SUP’s. Voor beginners is een all-around SUP meestal de beste keuze, omdat deze geschikt is voor verschillende omstandigheden en activiteiten. Ze zijn over het algemeen stabiel en bieden goede manoeuvreerbaarheid. En ik zag de surfers op Ameland en Texel al in de weer gaan met hun board, op dat niveau zit ik nog echt niet…

leisure pas ,leisure lands, suppen, bussloo,  welke sup, supboard, de beste supboard, suppen, waar moet ik op letten

4. Materiaal

SUP’s kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals opblaasbaar (inflatable) of hardboard (rigid). Opblaasbare SUP’s zijn over het algemeen populair bij beginners vanwege hun draagbaarheid en duurzaamheid. Hardboard SUP’s zijn steviger, maar ook duurder en minder draagbaar. Je keuze kan uiteraard ook afhangen van de opbergruimte die je thuis hebt. Ik heb zelf dakdragers en vervoer een sup met gemak naast mijn dakdrager. Een opblaasbare variant is dan wel weer makkelijker op te bergen… Wat is wijsheid….

5. Prijs

De prijs kan sterk variëren, afhankelijk van het merk, het type en de kwaliteit. Over het algemeen geldt dat goedkopere SUP’s vaak van mindere kwaliteit zijn en mogelijk sneller slijten (rond de 100-250 Euro). Het kan de moeite waard zijn om iets meer te investeren in een kwalitatief betere SUP die langer meegaat en betere prestaties biedt. De instructeur adviseerde me om een supboard van rond de 400 euro te kopen. De professionele supboards van duizende euro’s zijn nog niet nodig als beginner.

Een gemiddelde SUP kan dus zeer variëren in prijs, maar als je rekent op een prijsklasse tussen €400 en €1000, afhankelijk van de kenmerken en kwaliteit, zit je goed. Goedkoop kan uiteindelijk duurkoop zijn als de SUP niet aan je behoeften voldoet, snel slijt of niet comfortabel is om op te staan. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen prijs en kwaliteit, en te investeren in een SUP die geschikt is voor jouw niveau en behoeften.

Tot slot

Het is altijd een goed idee om advies in te winnen bij een gespecialiseerde winkel of bij andere SUP-enthousiastelingen om aanbevelingen te krijgen en verschillende modellen uit te proberen voordat je een definitieve keuze maakt.

gsm punt, telefoon accessoires, telefoonaccessoires, welke sup, supboard, de beste supboard, suppen, waar moet ik op letten

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief