Delen vinden we super lief

Wat was mijn zoontje(10) zenuwachtig voor zijn blindtypen examen en wat wilde ik graag de stress bij hem wegnemen. Zijn onrust en machteloosheid voelde ik tot in mijn tenen en kon niets anders dan het met lede ogen aanschouwen. Uiteraard niet voordat ik hem alle tips, tricks en wijze mama adviezen had gegeven. Als ouder voel je je zo machteloos en met de kennis van nu en jaren levenservaring, weet ik: het is nergens voor nodig is om zo zenuwachtig te zijn! Door de zenuwen lukt veel niet en kunnen kinderen blokkeren. Zo ook bij mijn zoon die onverhoopt niets meer wist en in de paniek schoot!

Met onderstaande tips en tricks probeerde ik alles uit de kast te halen om onze tiener minder zenuwachtig te laten voelen… en of dat gelukt is…. je leest het in dit blog…

zenuwachtig, nerveus, stress, zenuwen

6 Tips om minder zenuwachtig te zijn

1. Heb controle over je lichaam

ballet sporten, zenuwachtig, leren, nevergive up day, opgeven, doorzetten

Als ik naar mijn eigen jongere Ik terug blik, gierden de zenuwen regelmatig door mijn lijf op momenten dat ik niet wist hoe dingen zouden lopen, of als ik ergens geen controle over had. Bij een toets kan het alle kant op gaan en voor een boekenbabbel, ballet optreden, of spreekbeurt evenzo. Aan het studeren en de voorbereidingen lag het niet, en toch was ik zenuwachtig.

Al snel wist ik dat het de ‘onmacht‘ was dat me zo zenuwachtig of nerveus maakte. Mijn eerste tip is dan ook; erken het gevoel en ga er in mee en probeer te wennen aan het gevoel dat je voelt als je jezelf in het diep gooit. Voor je het weet herken je dat je zenuwachtig bent, dat je hart sneller gaat kloppen, weet je dat die klamme handjes erbij horen en dat toch echt alles goed komt….als je meer controle over je lichaam hebt, ben jij aan zet…

zenuwachtig, nerveus, stress, zenuwen

2. De normaalste zaak van de wereld

Mijn zoon vertel ik regelmatig dat het erbij hoort om (een beetje) zenuwachtig te zijn en dat dat de normaalste zaak van de wereld is. “Zelfs Ronaldo en Messi zijn zenuwachtig bij belangrijke momenten”, “en ook papa en mama weten soms niet wat ze moeten doen”, herhaalde ik als een mantra. Het is goed om herkenning te kweken. Dus als je je wat rusteloos voelt, kriebels in je buik ervaart, of het lastig vindt om ergens aan te beginnen, kan dat door de zenuwen komen. En nu hij ervaart dat zijn gedachten alle kanten op kunnen vliegen en hij zich misselijk voelt, of zelfs draaierig kan worden, gaat hij dat als ‘normaal‘ zien.

3. Falen is ook o.k

Mijn zoon heb ik in geuren en kleuren vertelt over mijn presentatie op een groot podium en dat ik een genante spreekfout maakte. En ook gaf ik toe dat ik ook niet altijd alle toetsen heb gehaald en twee keer gezakt was voor mijn rij examen. En ook dat als het me wel lukt na veel oefenen, leren en trainen, het succes tig keer beter voelt. Falen is o.k en is echt geen wereld ramp.

passie om het verschil te maken
Wat was ik zenuwachtig op dit podium en ook weer zo trots om het verschil te durven maken, al kwam dat gevoel achteraf… bij het bekijken van de foto’s

4. Praat er over

Doordat ik hem mijn eigen zwakte durf te tonen, durft mijn zoontje ook uit zijn comfortzone te kruipen. Een kriebel aanval en heel hard lachen om mama’s domme acties helpt overigens ook heel goed. Door de gekkigheid en mijn raad en daad geef ik hem ruimte om zijn eigen gevoel te uiten en het erover te hebben. gekgenoeg helpt het de scherpe randjes er af te halen. En gedeelde smart is immers halve smart.

zenuwachtig, smartphone verslaafd werkplezier
Waar word jij zenuwachtig van?

5. Voorbereiding is het halve werk

En wat ook helpt om zijn zenuwen onder controle te houden, is een goede voorbereiding. Help met leren leren en laat kinderen inzien dat een goede voorbereiding het halve werk is. Vervolgens vraag ik altijd hoe het is gegaan, ben betrokken in wat mijn kinderen bezighoudt en biedt een luisterend oor. Een compliment biedt ook uitkomst en als het eens falikant fout gaat, is het ook o.k om een taart te eten en deze aanfluiting te vieren. Zonder fouten immers geen groei! Stapje voor stapje creëren kinderen daardoor meer zelfvertrouwen.

6. Relativeren

Om mijn zoon weer adem te geven en te kalmeren, probeerden we het allemaal te relativeren en geven we overal, zover dit lukt, een positieve draai aan met een sterke mantra. “Een paar fouten is ok, ik kan dit wel, de wereld vergaat niet en wat is het ergste dat er kan gebeuren….” En als dit niet werkt, vervolg je “papa en mama houden dan nog steeds even veel van je’.

En zijn het overigens niet vaak de ouders die een grote druk op kinderen leggen? Door gezonde spanning zulen kinderen veel zorgvuldiger en geconcentreerder te werk gaat, terwijl een te grote druk juist averechts werkt. Dit besef kwam bij mij al vroeg doordat mijn ouders onbewust een grote druk op mij legden door de hoge verwachtingen. Met de kennis van nu, druk die ik mezelf oplegde, maar toch….

blind typen, type cursus, leren typen, blindtypen, leren typen, basisschool

7. Leer ontspannen

En last but not least helpt het om te leren ontspannen. We leven in een snelle wereld waarin kinderen heel veel moeten en op de agenda hebben staan. Als je een blokje om loopt, een ademhalingsoefening doet, of een zen moment pakt, ziet de wereld er opeens heel anders uit.

En mijn zoontje is uiteindelijk met vlag en winpel voor zijn type examen geslaagd. Hij haalde opgelucht adem en nam de complimenten in ontvangst. Wel benadrukte ik nog eventjes dat het dus helemaal niet uitmaakt dat je zenuwachtig bent voor een toets. Door toewijding, voorbereiding en doorzettingsvermogen heeft hij het gehaald. En het zenuwachtige gevoel zal altijd blijven hoor, zelfs ik ben het nog regelmatig, het is echter hoe je ermee om gaat!

moederdag, werkende moeders, coronavirus, meoder, mama
Adem in, adem uit….

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |YoutubeInstagram | Pinterest We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief