Koken is een van mijn hobby’s. Nou ja misschien meer bakken dan koken. Het enige probleem aan deze hobby is dat het ook allemaal opgegeten moet worden dat niet altijd een goed idee is. Maar zeg nou zelf, er gaat niets boven een vers gebakken brood, taart of cupcake. Ondanks dat het niet altijd verstandig is ben ik ook altijd op zoek naar lekkere nieuwe recepten. Laat ik daar nou een leuk boek voor hebben gevonden: ‘Het grote Kookmutjes kook- en bakboek’, van Najat & Nadia.
Makkelijk geschreven en heldere uitleg van de recepten
Sinds 20215 hebben de meiden een online Kook- en bakgroep op Facebook. Najat is de kok en Nadia de social goeroe. Ik ben zelf wat van de oude stempel en vind het heerlijk om ouderwetse hardcopy boeken door te bladeren. Fantaserend over wat ik nou weer ga maken. Dus gewapend met een kop thee en een dekentje ben ik heerlijk gaan bladeren. Het boek begint met tips over je voorraadkast en keukentools. Daarna komen de tips en tricks. Makkelijk geschreven en echt handig. Bijvoorbeeld, ‘open bij het bakken van een cheesecake nooit de oven want dan kan hij inzakken’, tot ‘mooie ronde deegbolletje maak je met je handpalmen’. Veel is wel bekend maar toch handig. Verreweg het grootste pluspunt aan het boek wat mij betreft, is de zeer duidelijke, stap voor stap uitleg met foto’s.
De recepten zijn verdeeld in Broodjes, Burgers en Bites, Salades en Soepen, hoofdgerechten, Taarten en andere zoetigheid, desserts en drankjes, feestrecepten en bonusrecepten. In totaal zijn het 84 recepten. Mijn gezin, man en kind, mocht kiezen wat we gingen maken. Miss O koos in eerste instantie voor de unicorn traktatie. Spekjes in een zakje in een unicorn beker is een top tip, maar nou niet echt een culinaire uitdaging.
De keuze viel op de Stroopwafel cheesecake. Niet het meeste gezonde gerecht, maar als je een health kick kookboek zoekt is dit boek überhaupt niet geschikt! De boter, room en koolhydraten zijn goed vertegenwoordigd.
Epic fail
Mijn eigen opvoeding was culinair gezien redelijk afwisselend. Van Hollandse pot tot oesters op de camping in Frankrijk en alles ertussenin. Met als gevolg dat ik bijna alles lust (behalve warme witlof ) en ook veel lekker vind. Het bezoek aan het Kinderkookcafe is één van mijn leukste jeugdherinneringen en het kookboek wat we daar hebben gekocht destijds, heeft mij en mijn broer jarenlang voorzien van recepten die we zelf (met hulp van ouders uiteraard) mochten, of eigenlijk moesten koken. Toen ik mijn man Paul leerde kennen, was al snel duidelijk dat we een hele andere opvoeding hebben gehad op vele vlakken. Hij is opgevoed door zijn Oma en Opa in Canada.
Een hele traditionele setting waar Oma in de keuken stond terwijl Opa in de tuin, schuur of zijn studeerkamer aan het werk was. Oma schotelde veel ‘casseroles’ en ‘aardappel, vlees, groente’ maaltijden voor. Het ‘uit eten’ gaan gebeurde eigenlijk nooit en op vakantie naar exotische oorden waar je in aanraking komt met eten uit andere culturen al helemaal niet. Ik had mij dus helemaal voorgenomen om de culinaire opvoeding van onze eigen ‘spruit’ helemaal anders aan te pakken…… epic fail.
Culinaire opvoeding
Ik durf na 6,5 jaar te zeggen dat we redelijk wat goed doen in de opvoeding, okay, soms is het meer geluk dan wijsheid, maar op het gebied van eten zijn we totaal de mist in gegaan. We hebben een moeilijke eenzijdige eter, die niet geïnteresseerd is in nieuwe dingen proberen. Sterker nog, die in de afgelopen jaren liever niet at dan dat ze nieuwe dingen probeerde. Eten werd een strijd, en dat is eigenlijk nog steeds niet goed gekomen. Ik ben daar veel te veel in meegegaan en kook tegenwoordig vooral datgene waarvan ik weet dat manlief en kindlief het lekker vinden. En trust me, dat zijn niet de meest interessante gerechten. Maar hey, ‘you win some… you loose some’.
Succes gegarandeerd met de Kookmutsjes
Anyway, terug waar het om ging. Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek. Bij het doorbladeren liep het water mij in de mond. Het ene na het andere heerlijke recept. Maar, het is wel een vrij exotisch gerechtenboek. Van tonijngriesmeel koekjes tot aardappels met gamba’s in kokosmelk. Stuk voor stuk lijken ze mij heerlijk, maar bij veel recepten moet ik helaas toegeven dan mijn gezin het waarschijnlijk niet lekker gaat vinden. Dat is heel anders als het gaat om de zoete sectie, de taarten, koekjes en desserts zullen allemaal enorm in de smaak vallen en ook in het broodjes burgers en bites staan veel leuke en lekkere recepten.
Terug naar de stroopwafel cheesecake. We volgden de instructies nauwgezet op en ik kan niet anders zeggen dan dat er een heerlijke, bijkans perfecte cheesecake uit kwam. Vooral het versieren was natuurlijk een feest voor Olivia. Uit zelfbescherming hebben we de helft aan de buren gegeven, anders weet ik zeker dat we hem anders helemaal zelf hadden verorberd.
Ben je dus op zoek naar inspiratie in de keuken, zeker ook als je geen volleerde keukenprins of prinses ben, dan is dit boek echt een aanrader. Afwisselend, een breed scala aan recepten, ingrediënten die over het algemeen prima te vinden zijn in de supermarkt en een hele duidelijke stap voor stap uitleg van het kook of bakproces. Ik zou zeggen, succes gegarandeerd!
Liefs Mariken
Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat