Delen vinden we super lief

Zweden is voor velen een droomland. Van de indrukwekkende natuur tot de rust en ruimte die het land biedt: het is een plek waar je de hectiek van het dagelijkse leven achter je kunt laten. Maar het kopen van een huis in Zweden is anders dan in Nederland, en het proces kent unieke regels, uitdagingen en verrassingen. In deze gids help ik je stap voor stap door het proces, zodat jij goed voorbereid aan je avontuur kunt beginnen.

1. Overweeg je Locatie Zorgvuldig

Zweden is enorm, zelfs bijna 11 keer zo groot als Nederland. Het land kent verschillende regio’s met eigen kenmerken en eigenschappen. Stel jezelf als allereerste de vraag: waar ben je naar op zoek? Rust, ruimte, natuur, een fijne plek als 2e (familie)vakantiehuis? Een bruisende stad? Of iets daartussenin?

Noord-Zweden (Norrland)
Droom je van een afgelegen leven in de natuur? Dan is het noorden perfect. Hier vind je bossen, bergen en een overvloed aan sneeuw in de winter. De huizenprijzen zijn hier vaak verrassend laag, maar wees voorbereid op kou en met name isolatie.
Persoonlijk advies: Kijk goed naar de toegankelijkheid van voorzieningen. Een supermarkt kan zomaar een uur rijden zijn, en in sommige gebieden is er nauwelijks openbaar vervoer. Maar de stilte en schoonheid zijn absoluut uniek!

Centraal-Zweden
Wil je een mix van natuur en stedelijke voorzieningen? Dan is het midden van Zweden een goede keuze. Denk aan regio’s rond steden als Stockholm, Uppsala of Örebro. De prijzen zijn hoger dan in het noorden, maar je hebt wel meer voorzieningen binnen handbereik.
Persoonlijk advies: Vooral rondom Stockholm kunnen prijzen de pan uit rijzen, maar kijk eens net buiten de stad – je vindt hier vaak verborgen parels in charmante dorpen.

Zuid-Zweden (Skåne en Västra Götaland)
Dit deel van Zweden heeft een wat milder klimaat en veel culturele diversiteit. Hier vind je levendige steden zoals Malmö en Göteborg, maar ook rustige landelijke gebieden. De prijzen liggen hier gemiddeld wat hoger. Onlangs verbleven we bij Hestraviken in Smäland waar we de natuur omarmden.
Persoonlijk advies: Houd rekening met de invloed van bruggen en ferry’s naar Denemarken vooral als je vaak heen en weer reist naar Nederland.

Waar begin je je zoektocht?
De volgende platforms beiden je veel informatie. En geloof me, hier kun je uren ronddwalen en wegdromen.

1. Hemnet: dé website voor koopwoningen in Zweden.
2. Blocket Bostad: ook voor huurwoningen en minder traditionele huizen.
3. Booli: voor een overzicht van bijna alle beschikbare huizen in Zweden.

4. Huis in zweden, huis kopen in zweden,

Daarnaast zijn er Facebook-groepen waar je lid van kunt worden zoals Secrets of Cheap Rural Property in Sweden Hier vind je interessante tips van anderen die hun droomhuis in Zweden al hebben gevonden, of ook zoeken. Voor mij een ideal manier om te leren van de vragen die gesteld worden en om me te orienteren in welk gebied in Zweden we iets zouden willen kopen.

2. Financiële Planning: Wat kost een huis in Zweden?

Een huis kopen in Zweden is niet alleen een kwestie van de vraagprijs betalen. Er komen meer financiële zaken bij kijken dan je wellicht gewend bent. het is dan ook handig dat je een groot deel van je budget reserveert voor bijkomende, latere kosten. Onderstaand lijstje is wat ik voorbij heb zien komen en dat ik gaande weg zal aanvullen.

1. Hypotheek: Banken in Zweden financieren maximaal 85% van de woningwaarde. Dit betekent dat je zelf 15% van de koopsom moet inleggen. Zorg dus voor voldoende eigen geld.
Persoonlijk advies: Banken in Zweden kijken kritisch naar je financiële situatie, vooral als je nog geen vaste baan in Zweden hebt. Sommige banken vereisen zelfs dat je een Zweeds personnummer hebt, wat het proces ingewikkelder kan maken.

2. Belastingen en administratieve kosten: Naast de koopprijs moet je rekening houden met:

3. Overdrachtsbelasting (Lagfart): 1,5% van de aankoopprijs.

4. Hypotheekregistratie (Pantbrev): 2% van het geleende bedrag.

5. Administratiekosten: ongeveer 825 SEK (€70-80).

6. Gemeentelijke belastingen: Deze variëren enorm per regio en dekken bijvoorbeeld afvalverwerking en onderhoud van lokale voorzieningen.

7. Verwarmingskosten
Zweedse winters zijn streng. Controleer welke verwarmingssystemen het huis heeft en of het goed geïsoleerd is. Geothermische verwarming is populair, maar oudere huizen hebben vaak houtkachels of elektrische radiatoren. Persoonlijk advies: Gebruik tools zoals Elskling om de energiekosten in jouw regio te vergelijken.

En vergeet naast bovenstaande kosten ook zeker niet de reiskosten om naar Zweden te reizen!

3. Bezichtigingen en Inspecties: wees Kritisch

In Zweden is het de verantwoordelijkheid van de koper om te controleren of de woning in goede staat is. Dit betekent dat je alert moet zijn tijdens een bezichtiging.

Zelf inspecteren
Controleer de fundering, het dak, de isolatie en de staat van de septic tank (vooral bij landelijke woningen). Septic tanks moeten vaak aan strenge regels voldoen en kunnen duur zijn om te vervangen.
Persoonlijk advies: Neem een onafhankelijke bouwinspecteur mee. Dit kost geld, maar kan je duizenden euro’s besparen op verborgen gebreken.

Vraag naar details
In Zweden is het normaal dat de verkoper geen garantie biedt op de staat van het huis. Vraag daarom expliciet naar gebreken en wat inbegrepen is bij de koopprijs. De term ‘ friskrivningsklausul’ zul je dan ook veel tegekomen dat ze zich overal van vrijwaren.
Persoonlijk advies: In Zweden worden keukens soms kaal opgeleverd. Vraag of apparatuur zoals ovens, koelkasten en houtkachels inbegrepen zijn.

4. Het Biedproces: anders dan in Nederland

Bieden op een huis in Zweden werkt anders dan je misschien gewend bent. Hier zijn een paar zaken die je moet weten:

1. Flexibele biedingen
Biedingen beginnen meestal onder de vraagprijs en lopen op. Let op: een bod is niet bindend totdat het koopcontract is ondertekend. Tot dat moment kunnen beide partijen zich terugtrekken.
Persoonlijk advies: Als je zeker bent van je bod, geef dit duidelijk aan de makelaar waarbij snelheid enorm belangrijk is. je zult neit de eerste zijn die door het te lang wachten, overboden wordt, of dat je droomhuis door een andere kaper op de kust gekocht wordt.

2. Transparantie
In Zweden worden biedingen en de uiteindelijke verkoopprijs op de huizen vaak openbaar gemaakt. Je kunt zien wat andere geïnteresseerden bieden, maar dit kan ook de prijs opdrijven.

5. Valkuilen: beter voorkomen dan genezen.

1. Slechte isolatie

Veel oudere huizen zijn slecht geïsoleerd. Dit betekent hoge stookkosten in de winter. Kijk dan ook specifiek naar dubbele beglazing en geïsoleerde daken of muren. En wellciht heb je ruitme in je budget om zelf aan de slag te gaan!

2. Gemeentelijke kosten over het hoofd zien

Elke gemeente heeft eigen belastingen en kosten, bijvoorbeeld voor afvalverwerking of onderhoud van waterwegen. Persoonlijk advies: Vraag bij de makelaar naar een overzicht van de jaarlijkse kosten voor de woning. Hier helpen ze je graag bij.

3. Problemen met septic tanks

Bij landelijke woningen moeten septic tanks vaak worden vervangen of voldoen aan nieuwe eisen. Dit kan duizenden euro’s kosten. Laat de septic tank dan ook zeker controleren vóór aankoop.

4. Gebrek aan juridisch advies

In Zweden vervult de makelaar vaak ook de rol van notaris, maar deze vertegenwoordigt in principe de verkoper. Overweeg dan ook zeker om een advocaat of een eigen adviseur in te schakelen om je belangen te beschermen. Better safe than sorry!

Afbeelding van brightfreak via Pixabay

Conclusie: voorbereiding is alles

Het kopen van een huis in Zweden is een avontuur vol mogelijkheden, maar het vereist ook een goede voorbereiding. Of je nu droomt van een gezellig houten huisje aan een meer, of een modern appartement in een stad, het succes van je aankoop hangt af van je grondige onderzoek en planning. Neem de tijd, wees kritisch, en vergeet niet te genieten van het proces, want uiteindelijk is je nieuwe Zweedse thuis de moeite meer dan waard.

Veel succes met je zoektocht!

Marjolein

Volg je ons als op Facebook | Tiktok |Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief