Delen vinden we super lief

Waar ligt jouw Lions club pin…? Zit het standaard op een blazer in je kast, ligt het in een dressoir te verstoffen, of ben je het speldje wellicht al een tijdje kwijt? Tijdens clubbezoeken en (district)conventies werd me duidelijk dat de Lions-pin voor elke Lion een andere betekenis heeft. Bij de ene club is het een gewoonte om het standaard te dragen, bij de ander wordt het enkel tijdens officiële momenten ingezet.

lions club Amsterdam het ij Lion, lions club pin, Lions Appelthorn, apeldoorn

Zelf droeg ik de pin in mijn begin jaren als Lion buiten vergaderingen om, waar er op mijn eerste werkdag een spontaan gesprek ontstond met de CEO van het bedrijf. Hij merkte mijn Lions- pin op en we bespraken de initiatieven van onze eigen Lions-club. Het is bijzonder hoe Lions, verenigd als ze zijn, geen hiërarchie kennen. Het dragen van dit kleine embleem gaat dan ook verder dan louter esthetiek. Het zorgt voor herkenning en is daarnaast, een sleutel tot gesprekken en connecties.

De Lions club pin fungeert dan ook al sinds de oprichting in 1917 als een symbool van eenheid en verbondenheid dat wereldwijd met trots wordt gedragen. Bovendien is het ook nog eens een krachtig promotiemiddel voor de Lions-organisatie zelf. Naast de club-pin zijn er namelijk ook eigen ontworpen pinnen. Van kristallen ingelegde, kitscher dan kitsch- pinnen, tot aan gouden pins in businesscardformaat. De diversiteit aan ontwerpen weerspiegelt de rijke cultuur en individualiteit binnen de wereldwijde Lions-organisatie.

International Lions convention, lions club pin
Pin trade pin trade… tijdens een Lionsconventie kun je dit zelf ervaren!

Gerelateerde blog: Lions, een sterk merk, of een elitair tafereeltje?

Tijdens de Internationale Lionsconventies is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat ‘pins’ onderling worden geruild met Lions uit andere landen, de zogenaamde ‘pin trading’. Het ruilen draagt bij aan het wereldwijde gevoel van eenheid waardoor de pin ook wel een ‘token van vriendschap’ wordt genoemd. ‘Pin trade, pin trade’ roepen enthousiastelingen bij iedere ingang van de conventie.

Voor de verzameling Lions-pins die je gaandeweg ruilt, is het bekende, gele Lions hesje overigens een uitkomst. Deze nuchtere Hollander zal het niet snel dragen, in tegenstelling tot veel overzeese Lions die zelfs het Lions “Rockin the vest” Rap nummer hebben opgenomen. Geniaal, al houd ik het graag bij mijn eigen club-pin die ik overigens wel wat vaker tijdens de acteis van Lions club Appelthorn mag dragen.

Gerelateerde blog: Crisis in de Lions club: zo pakten wij dit aan – Column Lionsmagazine

lions club Amsterdam het ij Lion, lions club pin

Wat me gaandeweg wel is duidelijk geworden, is dat het Lions-speldje meer is dan een symbool; het is een middel om anderen te betrekken bij de missie van de Lions. Het nodigt uit tot vragen, wordt ingezet als waardering, en zet aan tot dialoog over de initiatieven van de club. Het kan zelfs nieuwe leden, sponsoren, of partners aantrekken.

Het dragen van een speldje heeft dan ook een sterke symbolische en praktische waarde binnen de Lions-organisatie en draagt bij aan de identiteit, bekendheid en verbondenheid van de leden. Dus oppoetsen maar die pin en ook ik zal het weer met trots gaan dragen! En wellicht trek ik mijn vest vol glimmende pins wel aan naar de volgende bijeenkomst, kan ik mijn clubgenoten gelijk enthousiasmeren om ook hun club-pin weer op te spelden.

Gerelateerde blog: Ieder zijn kracht binnen de Lionsclub – Column in het Lions Magazine

International Lions convention, lions club pin

Liefs Olivette

Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief