Delen vinden we super lief

Rijd jij motor, of rijdt je partner motor? Dan is er niets leuker dan een uitje met de motor. De verleiding is dan groot om je kind een keer achter op de motor mee te laten liften, dat natuurlijk een bijzondere ervaring is. Maar mag dat eigenlijk wel, een kind meenemen als passagier op de motor? Als klein meisje zat ik ook veel achterop bij mijn vader waarbij de bochten spannend waren. Maar wat zijn precies de regels en adviezen rondom het meenemen van een kind achter op de motor?

Hoe neem je je kind veilig mee achterop de motor?

1. Voeten op de voetsteunen

Opmerkelijk genoeg werpt de wet werpt weinig obstakels wat betreft het meenemen van je kind achter op de motor. Er is geen minimumleeftijd vanaf wanneer dit is toegestaan. Toch zit er wel een klein, maar zéér terecht, addertje onder het gras: de wet schrijft wél voor dat een passagier achter op de motor moet zitten en met de voeten bij de voetsteunen moet kunnen. Je mag je kind mag dus niet op schoot of tussen de benen meenemen op de motor, en hij of zij moet dus lang genoeg zijn om de voeten op de voetsteunen te kunnen zetten. Langs deze weg zijn jonge kinderen dus alsnog uitgesloten. Kinderen met een groeiachterstand vallen dan wel buiten de boot, maar als ze niet met de voeten op de voetsteunen kunnen, is het ook niet veilig om met een kind achterop rond te rijden.

2. Verplicht een motorhelm op

Iedereen die op een motor zit, moet een passende en goedgekeurde motorhelm dragen. Ook jouw kind dus als deze meegaat op de motor. De nek van je kind moet voldoende ontwikkeld zijn om überhaupt het gewicht van een helm te kunnen dragen. Wil je dus je kind mee kunnen nemen, dan moet je gaan zoeken naar goed passende motorhelmen die niet al te zwaar zijn. Een nieuwe helm dient strak te zitten rondom het hoofd, vooral op de wangen.

Dat klinkt oncomfortabel, maar de binnenkant van de helm gaat zich na verloop van tijd vormen naar het hoofd van je kind. Bij het voorhoofd is wél al meteen een beetje extra ruimte nodig. Dit controleer je door de helm aan de achterkant met kracht naar voren te duwen. Past er dan nog nét een vingerkootje van je pink tussen de binnenkant van de helm en het voorhoofd van je kind, dan is dit in orde.

3. Beschermende kleding?

In de wet staat opvallend genoeg niets over speciale kledingvoorschriften voor op de motor. Laat dat geen uitnodiging zijn om je kind zomaar even onbeschermd achterop te zetten. Beschermende kleding zorgt ervoor dat je kind het niet koud krijgt en bij een eventuele val beschermd is, onder andere door de versterkte delen op de knieën en ellebogen die motorkleding heeft. Zorg dat de motorkleding goed passend zit, want de versterkte onderdelen moeten op de juiste plek zitten. Een spijkerbroek is dus echt een no-go. Mocht je een val maken voorkom je heel veel ellende!

Tot slot

Het valt dus bijzonder mee met de hoeveelheid regels rondom het meenemen van je kind achter op de motor. Je kind moet lang genoeg zijn en moet een motorhelm (kunnen) dragen. Het is echter aan jou als ouder en bestuurder om op een veilige manier om te gaan met het meenemen van je kind op de motor. Een passagier achterop meenemen is een hele verantwoordelijkheid, al helemaal als het om een kind gaat. Je kunt zelf wellicht nog zo goed motor rijden, maar je weet nooit hoe het verkeer om je heen reageert!

Ik wens je dan een hele fijne motor rit! En als je rekening houdt met bovenstaande adviezen en je hoofd er bij houdt, is er niks mooier dan je passie voor het motorrijden te delen met je kind

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief