Delen vinden we super lief

Als er iemand is met een unieke en bijzondere stijl, is het wel regisseur Quentin Tarantino. Zijn negende film, ‘Once Upon a Time… In Hollywood‘, heeft weer veel mensen doen verbazen. Omdat dit blijkbaar zijn voorlaatste film is (hij heeft altijd gezegd dat hij er 10 zou maken en dan met pensioen zou gaan), wordt het eens tijd dat we nadenken over waarom hij één van de beste en meest originele regisseurs van onze generatie is.

Once Upon a time…in Hollywood

Dit bericht bekijken op Instagram

 Once upon a time in Hollywood….. Almost nailed the pose  Wat een film… #onceuponatimeinhollywoodnl #onceuponatime #epic #pathe #redcarpet #amsterdam #hollywood #fun #memories #rodeloper #olivette #pers #friends #backinthetime #tarantino #bradpitt #leonardodicaprio #la #thehills

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Kenmerken van Tarantino

Transgressief, controversieel en origineel. Dit zijn ware kenmerken van deze regisseur. Zijn vermogen om de norm te veranderen en niet geïnteresseerd te zijn in wat anderen er allemaal van vinden, stelt hem in staat om nog steeds DE inspiratie te zijn voor aankomende onafhankelijke filmmakers.

Transgressive filmmaking

Om even terug te komen op het woord transgressief; “Transgressive filmmaking” werd bedacht door experimentele filmmaker Nick Zedd. Hij wilde de status-quo bedreigen door iets verrassends te doen en door alle grenzen te overschrijden. Vooral de normen bwegen die zijn vastgesteld door smaak, moraliteit of een ander traditioneel waardesysteem dat de geest belemmert. Kort samengevat is dit Tarantino. Ook bij ‘Once upon a time in Hollywood’ heeft Tarantino dit waar gemaakt. Tot het einde van de film weet hij te verrassen, verbazen en ook choqueren…. zelfs nog na de aftiteling!

Tradities verbreken

Tarantino wilde het “traditionele” Hollywood-bioscoopsysteem afbreken en iets cinematografisch innovatiefs doen. De film Pulp Fiction, die in 1995 in première ging in het Verenigd Koninkrijk, is een prachtig voorbeeld. Hier zie je de kracht die een film kan hebben om tradities en clichés op hun kop te zetten. Hiermee wordt er iets unieks, persoonlijks en origineels gecreëerd. Het traditionele misdaadverhaal wordt niet-lineair, waarbij de traditionele slechterik wordt omgekeerd en iets geheel verfrissends wordt gecreëerd. Je word zo nu en dan meegezogen in de film en het karakter van de slechterik.

Transformatie

Tarantino heeft zijn naam gemaakt en veiliggesteld door een groot aantal genres op een gevaarlijke en gewaagde manier te transformeren. John Walsh (een Tv-persoonlijkheid) zegt: “Quentin Tarantino, de herrieschopper, de kenner van stoer zijn, de “Billy the Kid” van moderne filmproductie.” En als je ‘Once upon a Time‘ gaat kijken, weet je weer wat hij hiermee bedoeld! Er zitten zeer gewaagde en ook verrassende scenes in de film.

Personages

In Pulp Fiction wordt een iconisch portret gegeven door Samuel L. Jackson’s van Jules Winffield die een huurmoordenaar kan zijn die niet misplaatst is in de misdaadthriller-genre. Tarantino heeft zijn personage net even iets meer geven. Een moreel dilemma, een gevoel van begrip dat de persoonlijkheid een nieuw niveau van diepte geeft. Kijkers worden tijdens de film onzeker over waar de lijn nou precies ligt tussen goed en kwaad.

Quentin Tarrantino, Pulp Fiction

In een bijzonder gewelddadige scène moet Jules twee mannen vermoorden die lelijke dingen hebben gezegd over hun misdaadbaas Marcellus Wallace. De schurk houdt krachtig een lange religieuze preek over het vinden van de juiste weg (Ezechiël 25:17). Deze scenes maken de films van Tarantino uniek. En wat zit er nu precies in het koffertje? Is het goud, geld, of zijn het sieraden? Hij laat het in het midden en naar mijn inziens is het nog steeds zijn ziel: sell your soul to the devil

Bijbelse passage

Quentin Tarrantino, pulp ficiton

De beslissing van Tarantino om het personage een Bijbelse passage te geven om te reciteren geeft het traditionele ‘kwaad’ een diepte die uniek is. Het hoogtepunt van religie en moord, het kwaad en filosofische overpeinzingen wordt weergegeven. Tarantino weet daarmee een film te maken in zijn puurste vorm door het breken van de normen, de voorschriften en de verwachtingen. De arrogantie van Tarantino als filmmaker om zich niet te schamen bij het combineren van God en moord, maakt deze regisseur zowel schokkend als inspirerend. Zijn films dagen taboes in onze samenleving uit op de meest directe manier. Daarnaast voegt het een element toe van parodie of satire.

Quentin Tarrantino

Tarantino’s stijl

Een unieke film komt in verschillende vormen, maar voor Tarantino gaan zijn eigen stijl en controversie hand in hand. Zijn eigen kijk op geweld door tot het uiterste te gaan en misschien zelfs overdrijft, heeft geresulteerd in talloze discussies over het doel om zulke grove en gruwelijke scènes te tonen in zijn films. Bij ‘Once Upon A time”… in Hollywood heb ik zelfs een ‘paar keer weggekeken.

Reservoir Dogs

En dat is juist hetgeen wat hem aan de top houdt. Grenzen verleggen tot het uiterste en de lat hoger leggen. Tarantino zegt: “Hoe ver is te ver? Kijkend naar ‘Reservoir Dogs‘; de eerste helft van de film is opbouwend en dan ontstaat er een explosie in het midden. Hierna wordt het een compleet andere film met een ander tempo en een andere vorm van spanning.” Dat is nou geweldig film maken; het vermogen hebben als auteur om met het publiek te spelen, ze te choqueren en dan een compleet andere richting in te duwen. Dit is wat ervoor zorgt dat de kijker op het puntje van zijn of haar stoel blijft zitten, en het zit altijd op de uiterste lijn van controversie.

Inglourious Basterds

En als je mij vraagt welke Tarantino film het meest is bijgebleven en ook één van mijn favoriete filmsis, is dat zeker “Inglourious Basterds” . Mijn inziens is dat de beste Tarantino-film is, of misschien wel de beste film van de eeuw. De cast is fantastisch en het is een verhaal dat je altijd bij blijft. Al is het om de lange, geduldige, hartverscheurend en wrede openingsscène. Er wordt een psychotische uitbarsting van geweld getoond dat eindigt in de meest bevredigende wraakbioscoop scene aan het einde van de film. Inglourious Basterds is een film vol extremen, komedie, drama, terreur, goorheid en een verhaal waar iedereen zich in kan verplaatsen.

Quentin Tarrantino

Conclusie

Veel mensen erkennen dat Tarantino een van de beste Hollywood filmmakers is die op dit moment actief is. Hij regisseert met passie voor zijn kunst en hij geeft zijn films een ongekende stijl. Zijn ware genialiteit ligt echter in zijn schrijfvaardigheid. Zijn personages, plotten, dialogen en monologen zijn allemaal zo onvergetelijk vanwege hun vindingrijkheid en individualiteit. Niemand maakt films zoals Tarantino dat doet. “You love it or you hate it”

Wat zijn films zo bijzonder maakt, zijn alle bovengenoemde factoren. Het geweld, de dialoog, de personages en natuurlijk de humor ervan. Tarantino wijdt zich toe aan zijn films en geeft hier zijn ziel en zaligheid aan. En door zijn unieke persoonlijke ‘touch‘ maakt hij films die voor altijd zullen worden herinnerd.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief