Delen vinden we super lief

Wereldlichtjesdag

Al meer dan honderden jaren is het branden van een kaars een manier om onze dierbare overledenen te herdenken. Dit mooie gebaar laat zien dat een dierbare er niet meer is, maar dat zijn/haar herinnering voortleeft. Het licht van zijn/haar vlam zal anderen blijven inspireren en troost bieden. Dit kan zowel thuis, maar ook samen tijdens bijvoorbeeld allerzielen, of wereldlichtjesdag.

Op de 2e zondag van december is het Wereldlichtjesdag waarop mensen over de hele wereld samenkomen om rond 19:00, lokale tijd, kaarsen aan te steken voor kinderen die zijn overleden. Op deze manier is de wereld een etmaal lang letterlijk en figuurlijk verlicht voor iedereen die leeft met een groot gemis en mogen zij voelen dat zij niet alleen staan in hun verdriet. Een zeer hartverwarmende avond waar heel veel ouders troost bij elkaar vinden. In Nederland werden er in 2023 op meer dan 200 locaties avonden en bijeenkomsten georganiseerd, dat voor een golf van licht zorgt.

Wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag is een initiatief dat me zeer nauw aan het hart ligt. Toen ze vrijwilligers benaderden, twijfelde ik geen moment. Deze 2e zondag van december waren we al vroeg met veel vrijwilligers in het park Berg en Bos, Apeldoorn aanwezig om voorbereidingen te treffen. De kaarsjes en versieringen werden klaargezet en toen het donker begon te worden konden de honderden kaarsjes worden aangestoken. En terwijl we druk in de weer waren in het park in Apeldoorn werden er op zo’n 200 andere locaties in Nederland ook wereldlichtjesdag bijeenkomst georganiseerd dat jaarlijks voor een golf van licht zorgt.

Tijdens deze avond wordt er ook aan alle broertjes, zusjes en aanwezige kinderen gedacht en is er een speciaal programma samengesteld

Rond 18:00 uur druppelden de eerste bezoekers het park binnen waar ze bij de ingang een liefdevolle tekst, herinnering, of spreuk op een hartje, vlinder of engeltje konden schrijven. Een plastic zakje beschermt het papier tegen weer en wind zodat het tot 6 januari, (drie koningen) in de wereldlichtjesdag boom kan blijven hangen.

Wereldlichtjesdag

Een dag van begrip, steun en vriendschap.

Worldwide Candle Lighting Day, of Wereldlichtjesdag is een dag waarop over de hele wereld vrienden en familie samenkomen om kinderen te herdenken die deze wereld te vroeg hebben verlaten. Er is geen groter verlies dan dat van een kind, en deze dag brengt iedereen samen die het hartzeer van het verlies van een kind heeft meegemaakt.

Wereldlichtjesdag

Het pad van licht maakte indruk op velen waar ik ook zelf een traan bij moest wegpinken. Het verdriet bij groot en klein was voelbaar en ook de warmte en verbinding. Het programma was zeer mooi verzorgd dat met sprekers en muziek werd omlijst. Bij het vertrek ontving iedere bezoeker een kaarsje als herinnering. De dankbare woorden van iedereen die het park verliet die avond ontroerden me. Wereldlichtjesdag maakt zo’n verschil en ik ben dankbaar dat ik mijn steentje hier aan heb mogen bijdragen.

Hoop en liefde

Hoewel wereldlichtjesdag een droevige insteek heeft, is het ook een dag van hoop, die mensen helpt te beseffen dat er nog leven is na het te vroeg verliezen van een kind. Wereldlichtjesdag is dan ook een moment om samen dit verdriet te dragen. Daarnaast is het hartverwarmend om te weten dat er in de hele wereld kaarsjes worden opgestoken en dat je als ouder weet dat je niet alleen bent met je grote verdriet!

Wereldlichtjesdag
Het verdriet dat we voelen als we een geliefde verliezen, is de prijs die we betalen voor het feit dat we hen in ons leven hebben gehad.

De Geschiedenis van Wereldlichtjesdag

The Compassionate Friend’s Worldwide Candle Lighting Day begon in 1997 in de Verenigde Staten als een kleine internetbijeenkomst ter ere van kinderen die tragisch kort leefden om allerlei redenen. Door de jaren heen heeft dit initiatief zich over de hele wereld verspreid. Sinds 2006 is WereldLichtjesDag ook in Nederland geïntroduceerd dat begon in Apeldoorn in het Park berg en Bos.

Inmiddels zijn er op meer dan 100 locaties hartverwarmende bijeenkomsten. Zowel in Nederland en België worden er duizenden kaarsen aangestoken en komen families samen voor de herdenking van gestorven kinderen.

Wereldlichtjesdag
Samen creëren we een moment van troost en warmte met muziek, mooie woorden van ouders, hangen wij hartjes op in de WereldLichtjesDag-boom met daarop de namen van de kinderen die zo gemist worden en ontsteken wij het licht om 19.00 uur

Hoe neem je deel aan Wereldlichtjesdag?

Zoals gezegd wordt deze dag gevierd met een stille elegantie: om 19.00 uur plaatselijke tijd. Op dat moment steken mensen een uur lang kaarsen aan om hun dierbaren te gedenken. Het is een ontroerende gebeurtenis die geografische en culturele grenzen overschrijdt. Als iedereen om zeven uur ’s avonds plaatselijke tijd zijn kaarsen aansteekt, worden op hun beurt verre delen van de wereld verlicht, zodat het licht uiteindelijk over de hele wereld is verspreid.

Wereldlichtjesdag
De kinderen konden een troostzakdoek knutselen terwijl de lichtjes om hen heen fonkelden. Lichtjes voor alle ouders die een kind moesten afstaan op Wereldlichtjesdag.

Apeldoorn Park Berg en Bos

In Apeldoorn was het park geopend vanaf 18:15 uur waarbij de bezoekers via de grote poort het park kon betreden. De ruim 200 bezoekers ontvingen een kaarsje bij binnenkomst dat samen werd aangestoken. Er was een intiem programma met sprekers, een gedicht en muziek, waarna er samen een kaarsje werd aangestoken. Tijdens het intense lied van Blof werden de sterretjes aangestoken.

Het is een mooi moment om samen met je partner, gezin, of dierbaren de overleden kinderen te eren.

Samen sterk

Wereldlichtjesdag hoeft echter niet enkel een droevige gebeurtenis te zijn. Het leven van kinderen is meestal gevuld met plezier en lachen, dus herinneringen ophalen verlichtte de sfeer dan ook sterk. De boom hing dan ook vol mooie berichten, anekdotes en herinneringen. Om het voor de aanwezige kinderen ook wat luchtiger te maken kon er worden geknutseld terwijl ze zichtbaar onder de indruk rondkeken naar de hoeveelheid lichtjes in het prachtige verlichte park.

Wereldlichtjesdag
Ieder jaar op de 2e zondag in december is er sinds 1997 Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken.

Het feit dat het kind een goed leven heeft gehad, hoe kort ook, biedt troost, al kan niets het verlies van een kind ooit goedmaken! Of je nu thuis een kaarsje aansteekt of deelneemt aan een bijeenkomst, Wereldlichtjesdag is een manier om liefde en gemeenschap te tonen.

Wereldlichtjesdag

Waar komen mensen samen?

Online kun je vinden of er in jouw woonplaats ook een wereldlichtjesdag bijeenkomst wordt georganiseerd. Vaak is er een lokale Facebook-groep opgericht, of is er een wereldlichtjesdag evenement aangemaakt bij jou in de buurt. Als er geen evenementen zijn, kun je altijd overwegen om er ook zelf ééntje te organiseren.

Wereldlichtjesdag
Een hartverwarmend bezoek van deze stoere Iraanse die voor alle 58 Iraanse overleden kinderen een kaarsje brandde. Mijn hart brak toen ze haar verhaal deed. “mag ik een kaarsje branden.. dat is alles wat ik vanaf hier kan doen‘! vroeg ze in tranen’ Dat we de overledenen kinderen van over de hele wereld nooit zullen vergeten en eren!

Tot slot

Tot slot is het goed om een evenement onder de aandacht te brengen. Je weet nooit wie nog niet van de Wereldlichtjesdag heeft gehoord, en deze dag kan uiteindelijk hoop brengen in het leven van een heleboel mensen. Met deze insteek heb ik dit blog geschreven! Je kunt berichten plaatsen op sociale media met informatie over de dag in het algemeen, maar ook met informatie over kaarslicht evenementen die bij jullie in de buurt plaatsvinden. Klik hier voor meer info.

Wereldlichtjesdag
De wereldlichtjesdag boom die vol hangt met mooie berichten

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |YoutubeInstagram | Pinterest We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief