Delen vinden we super lief

Woensdag 6 november heeft Chazia Mourali in het Nemo Science Museum in Amsterdam de winnaars bekend gemaakt van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019. Meer dan 9.000 stemmers kozen verrassende winnaars in zeven leeftijdscategorieën.

Winnaars

De winnaars in de verschillende categorieën zijn:
• 0 t/m 3 jaar : ZoomiZooz Klim Verken Boomhuis (VTech)
• 4 en 5 jaar : Smart Farmer (Smart)
• 6 en 7 jaar : Lynx (Identity Games)
• 8 en 9 jaar : De Newbury Spookschool (Lego)
• 10 en 11 jaar : De Kwakzalvers van Kakelenburg (999 Games)
• 12 t/m 17 jaar : Rolit (Goliath)
• 18 plus : Escape Room The Game: 2 Players (Identity Games)

Geluid en speelgoed

Met Ger Ramakers werd er gesproken over geluid in speelgoed. Iets waar niet alle ouders fan van zijn, maar vaak is het heel goed voor de ontwikkeling van het kinderbrein! Geluid kan het spelen spannender maken, helpt bij “oorzaak en gevolg” ontdekken en vrolijke liedjes en deuntjes maken kids blij tijdens het spelen. Dat zie je ook als de kids met speelgoed spelen vol geluid!

De conclusie van Ger Ramakers is vooral dat het gebruik van geluiden en spraak in speelgoed allerlei aspecten van de ontwikkeling van kinderen kan bevorderen. Belangrijkste blijft dat geluid het speelplezier verhoogt.

Over Verkiezing Speelgoed van het Jaar

In meerdere leeftijdscategorieën wordt er ieder jaar speelgoed en spellen genomineerd door een vakjury. De vakjury bestaat uit specials uit verschillende vakgebieden, waaronder journalisten, speelgoedinkopers en –detaillisten, spellendeskundigen, bloggers, een pedagoog en een ontwikkelingspsycholoog. In de winkel herken je de genomineerde speelgoedproducten aan de sticker met het logo: “Genomineerd Speelgoed van het Jaar 2019”.

De winnende artikelen – uit het juryrapport 2019

In onderstaand overzicht vind je alle informatie van de speelgoeditems die als winnaars uit de bus zijn gekomen.

De winnaars

• Vtech ZoomiZooz Klim Verken Boomhuis (0 t/m 3 jaar)

Het Klim Verken Boomhuis laat de diertjes rollen, tollen en dollen waardoor het de fijne motoriek van kinderen tussen de 1 en 5 jaar stimuleert. Zoomizooz zijn kleine tuimeldiertjes die verkrijgbaar zijn in 24 verschillende varianten.

Als je de ZoomiZooz op de Magische Zoomizone plaatst, hoor je hoe het diertje zijn naam roept en grappige zinnetjes en melodietjes brengt. Mijn zoontje is zo happy met dit speelgoed!

• Smart Farmer (4 en 5 jaar)

Het doel bij Smart Farmer is om de dieren uit elkaar te houden om een beestenboel op de boerderij te voorkomen. De dieren maken er een bende van en moeten van elkaar gescheiden worden. De boer heeft echter maar drie eenvoudige hekken om zijn land te verdelen in aparte weides. Het is leuk om ermee te puzzelen en om de boer te helpen door de hekken op de juiste plaats te zetten, zodat de paarden, koeien, schapen en varkens hun eigen plek krijgen. Wij vinden het een terechte winnaar!

• Lynx (6 en 7 jaar)

Lynx is een origineel zoekspel waar je niet op uitgekeken raakt! Je moet hiermee z.s.m. jouw plaatjes vinden op het speelbord. Alle afbeeldingen worden in het bakje gestopt en de spelleider geeft elke speler 3 kaartjes. Vervolgens gaat iedereen zo snel mogelijk op zoek naar zijn/haar plaatjes en legt hier een gekleurde fiche op. Het spel stopt wanneer een speler alle drie zijn/haar afbeeldingen heeft gevonden, de gevonden plaatjes mag je houden. Het ultieme doel is om zoveel mogelijk kaartjes te verzamelen.

• De Newbury Spookschool (8 en 9 jaar)

Lego Hidden Side is speelgoed 3.0! Het biedt een speelervaring die ondersteund wordt door een gratis app en een verhaallijn rond twee youtubers; Jack en Parker. Beiden lossen mysteries op in het stadje Newbury en jagen op geesten via hun smartphone.

Al zoekend doe je zelf hetzelfde! Ze brengen virtuele spoken tevoorschijn doordat ze hun telefoon bij de fysieke Lego modellen houden en in interactie gaan met de verschillende elementen of “behekste plaatsen”.

• De Kwakzalvers van Kakelenburg (10 en 11 jaar)

Iedere speler trekt ingrediënten uit zijn eigen, in de loop van het spel zelf samengestelde, voorraadbuidel, totdat hij denkt dat zijn drank perfect is. Maar pas op: een paar knalerwten en de hele drank ontploft. Het is dus beter om op tijd te stoppen om zo met de opbrengst ervan kostbare ingrediënten aan te schaffen. Zo vult de voorraadbuidel zich met steeds meer nuttige ingrediënten, waardoor de volgende drank meer punten oplevert.

Rolit (12 t/m 17 jaar)

Rolit is bij velen al bekend en heeft een nieuw jasje gekregen. Het is een 4-kleurig ballenspel waarbij je moet zorgen dat jouw kleur aan het einde van het spel het meest zichtbaar is! Het gaat er om dat je de ballen vangt van de tegenstander tussen jouw ballen. Roll it! Draai ze naar je kleur, maar denk alvast verder, omdat ze door een tegenstander teruggedraaid kunnen worden! Makkelijk te leren, leerzaam, veel tactische mogelijkheden en plezier voor iedereen!

• Escape Room The Game (18 plus)

Bij de 2 Players editie van Escape Room The Game werk je samen met 1 teamgenoot om puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Het spel bevat 1 introductieavontuur van 15 minuten en 2 complete avonturen van 1 uur. Hierbij heb je dus een uur de tijd om te ‘ontsnappen’. Samen ga je op zoek naar codes, die kunnen bestaan uit getallen, vormen of andere tekens.

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief