In verband met de verspreiding van het coronavirus is een zwangerschap en de onvermijdelijke bevalling minder romantisch als dat je je misschien had voorgesteld. Praktijken, ziekenhuizen en verloskundigen zijn genoodzaakt om verregaande maatregelen te nemen en staan allen op scherp. Het is niet altijd even makkelijk, laat staan als de hormonen door je lichaam gieren. In deze blog nemen we je mee met de impact dat het coronavirus op je heeft als je in deze gekke tijd zwanger bent.
Zwanger en het coronavirus
Op alle vlakken heeft het virus een grote impact op alle fases tijdens je zwangerschap. Als je partner verkouden is mag hij wellicht niet eens bij de bevalling zijn en dat geldt deze maand alleen al voor meer dan 13.000 bevallingen. Het is niet anders dat er maatregelen getroffen worden, zodat de professie zolang mogelijk de medisch noodzakelijke zorg kunnen leveren. Samen zorgen ze er voor dat dat besmetting met het coronavirus voorkomen wordt.
Social distancing
Veel zwangeren krijgen minder controles en echo’s nu het coronavirus in rap tempo aan het verspreiden is. En daar waar vroeger je partner mee kon naar een consult, ben je nu op jezelf aangewezen. Voor verloskundigen is het momenteel ook echt wel heel lastig om hun werk te verrichten. Ze kunnen er haast niet omheen om fysiek contact met je te hebben. Bij het checken van de bloeddruk, het gewicht, of de ligging van het kindje is aanraking nodig. Verloskundigen hebben een heel sociaal en fysiek beroep waarbij social distancing echt een uitdaging is. (nb, eigenlijk kunnen we beter spreken over fysieke afstand, want laten we op sociaal vlak nog wel met elkaar verbonden blijven!)
Veranderingen in deze Corona tijdperk
Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en het kraambed verantwoord te kunnen blijven geven zijn de volgende aanpassingen van kracht:
Zwangerschap:
- Op het spreekuur zijn alleen zwangeren welkom. Partners, kinderen en andere familieleden hebben voor nu geen toegang tot de praktijk. Als je meer kindjes hebt, kan dit een uitdaging zijn! De rol van je partner valt hier weg, maar hij is er ongetwijfeld voor je op andere momenten!
- Voorafgaand aan het bezoek kun je worden gebeld om de prangende vragen beantwoord te krijgen. Dit gebeurt vaak niet meer tijdens het consult.
- Als je (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid ervaart, vindt het consult telefonisch plaats om contact te vermijden.
- Tussen de 16 -27 weken zwangerschap zijn, medisch gezien, geen controles noodzakelijk en worden ze überhaupt niet gedaan tenzij nodig.
- De controles zijn zo kort mogelijk. het blijft bij het checken van de bloeddruk, het gewicht en de groei van je kindje.
- Medisch noodzakelijke echo’s, (o.a 20-weken echo), of versiesblijven staan. Pretecho’s vervallen allemaal.
- Centering pregnancy bijeenkomsten, informatieavonden en NIPT-bijeenkomsten worden afgelast.
Bevalling:
Bevallen doe je het liefst in een stabiele situatie, waarbij je weet waar je aan toe bent. De huidige situatie gooit echt roet in het eten! Door het coronavirus verandert er het volgde voor je bevalling:
- Je kunt ervoor kiezen om thuis- of in het een ziekenhuis te bevallen.
In Nederland bevalt gemiddeld 15% thuis en het zou maar goed kunnen dat dit gemiddelde dit jaar door de corona-epidemie stijgt. Als het medisch noodzakelijk is (geplande keizersnede), beval je standaard in het ziekenhuis. Met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel is thuisbevallen een grotere optie geworden, houd hier rekening mee. Zelf was ik team thuisbevallen, maar ik begrijp de voorstanders van het ziekenhuis ook zeer zeker! - Bij een ziekenhuisbevalling mag er 1 begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis. Dit kan wel even slikken zijn. Vooral voor families waar crowdbirthing gangbaar is.
- De bevalling geschied steriel waarbij de verloskundige een mondkapje op heeft, een bril op het hoofd, handschoenen aan en in een steriele jas aan je bed staat. Het is minder persoonlijk en niet zoals je zelf voor ogen had, maar noodzakelijk.
- Wees terughoudend in het ontvangen van kraambezoek. In het ziekenhuis is dit niet gewenst, maar reduceer het thuis ook om verspreiden te voorkomen. Het is verdrietig en minder romantisch, maar je gezondheid is een groot goed! Je kraamverzorgster kan je hier zeker in adviseren. Bij langere opname in het ziekenhuis, gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd. Dit kan per ziekenhuis verschillen
- Door de zorg voor corona patiënten op de intensive care is de anesthesist beperkt in te zetten voor ruggenprikken. Er bestaat daardoor de kans dat je langer zult moeten wachten op een ruggenprik, of dat deze niet beschikbaar is. Wees hier op voorbereid.
Kraambed: geen kraambezoek, wel raambezoek
- Veiligheid gaat ten alle tijden boven nieuwsgierigheid. Kraamvisites worden nu ook heel anders georganiseerd. Dit kan met facetime, skype, zoom, of andere vormen van videobellen. De hielprik wordt overigens wel gewoon uitgevoerd! Het voorstellen van de baby aan mijn familie vond ik één van het mooiste momenten in mijn leven, maar doe het echt niet! Ook met oog op de kraamverzorgers die een kwetsbaar beroep uitoefenen. Met een hele kamer vol visite, is er een grotere kans op besmetting. Je wil niet dat de kraamverzorgster die besmetting misschien mee neemt naar een ander gezin.
- De 6 weken nacontrole wordt via de telefoon gedaan.
Veranderingen in de praktijkruimte
En voor de enkele keren dat je toch in de praktijk moet zijn zie je ook veranderingen. De tijdschriften en het speelgoed is opgeborgen en overal wordt er goed schoongemaakt. We zijn in een hele andere wereld terecht gekomen en hopelijk kun je nog enorm van je zwangerschap genieten! Er groeit iets magisch in je buik en veiligheid gaat boven alles!
Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op. Met zijn allen doet de zorg hun best om de kans op besmetting en verspreiding zo klein mogelijk te houden.
Antwoord op vragen over het virus en zwangerschap
Ik kan me voorstellen dat het zeer onzeker tijden zijn en dat je je wel betere tijden kon bedenken om zwanger te zijn. Nog niet lang geleden liep ik onbezorgd over de negenmaandenbeurs temidden vele bolle buiken. De wereld ziet er vandaagdedag toch heel anders uit! Samen staan we sterk en ooit komt er licht aan het einde van de tunnel! Stay safe, stay healthy
Hygiënische maatregelen op een rij
- Was regelmatig je handen (minimaal 20 seconden)
- Hoest én nies in je elleboog
- Gooi papieren zakdoekjes direct weg na gebruik
- Was je handen regelmatig minimaal 20 sec met zeep
- Vermeid handen schudden en begroet mensen niet met kussen
- Houd minimaal 1,5 meter sociale afstand
We hopen dat je ondanks alle omstandigheden weer snel onbezorgd zwanger kan zijn! En dat het achteraf toch een fantastische zwangerschap is!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
3 comments