We waren aanwezig bij de zesde editie van de Kids Climate Conference en verbleven het gehele weekend op het park. “Centerparks De Heere Peel here we come!” riepen we begin dit weekend in volle borst!
Het Wereld Natuur Fonds en Center Parcs organiseerden samen deze Kids Climate Conference die van 20 t/m 22 september plaats vond op een bijzondere plek! Dit jaarlijkse evenement begon zes jaar geleden als een klimaattop voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Dit jaar stond het evenement in het teken van een voedingsbodem voor een betere aarde.
Kids Climate Conference
De Heere Peel, Limburg (NL)
Zaterdag 21 en/of zondag 22 september
Kids Climate Conference
Het succesvolle initiatief groeide al snel uit tot het grootste duurzaamheidsevent voor kinderen. Tijdens de kinderklimaattop buigen ruim 150 Nederlandse en Belgische kinderen zich ieder jaar over belangrijke duurzaamheidsvraagstukken. In ‘De Heere Peel’ bedachten zij tijdens workshops creatieve oplossingen die bijdragen aan een betere wereld. Zo inspirerend om hierbij aanwezig te zijn geweest!
Duurzame thema’s
De kinderen bogen zich onder meer over thema’s als bijvoorbeeld ‘Krachtvoer, ‘De oorsprong van ons eten, ‘Klimaat tot in de bodem’ en ‘Duurzame groei.‘ Hun creatieve oplossingen werden door een vakjury beoordeeld waarbij de beste ideeën door de kinderen wordt aangeboden aan de Tweede Kamer in Nederland en aan het Vlaamse parlement in België. We nemen je mee met onze belevenissen van dit weekend!
Workshops
De groepjes kinderen werden hier op de foto begeleid met mensen van de groen voorziening van Centerparcs. De 1e workshop van de ‘kastanje’ groep werd verzorgd door Kokkerelli. Zij hebben kookprogramma’s rond het thema gezond eten voor de bovenbouw van de basisschool. Vandaag stond het in het teken van ‘de champignon’.
Suzanne en Puck gaven de kinderen op een leuke manier uitleg over champignons en namen ze mee in de wereld van champignons en hoe je op een gezonde manier gerechten kunt maken. Hier gingen de kinderen champburgers maken. Mmmm…
Er werd goed samen gewerkt en het team van Kokkerelli deed het onwijs leuk. Er werden ideeën uitgewisseld over het bewaren van eten en het tegengaan van verspilling. Bij een standaard les programma gaan de kinderen naar de kweker en daarna met hun oogst koken. Hierdoor ervaren kinderen smaken en verschillende ingrediënten zodat ze bewust omgaan met eten en een gezonde leefstijl.
Rabobank
Hierboven waren we actief bij een brainstorm workshop met Geert van het business innovatie team van de Rabobank. De kinderen dachten na over waar we geld aan uitgeven en waar we mee moeten stoppen. De quotes van de kinderen worden op plankjes geschreven waar een mooie bank van werd getimmerd.
Plastic
Bij het WWF, brainstormden de kinderen over het terugbrengen van plastic gebruik in de supermarkt. De ideeën werden op een idee ei geschreven.
Marion promoveert aan de universiteit van Maastricht op het lesprogramma Krachtvoer! Samen met Conny van het Citaverde college namen ze de kinderen mee door middel van een filmpje over de circulaire economie in de wereld van ‘cradle to cradle’. Met een filmpje en quiz over voedsel en een gezonde leefstijl als bagage gingen de kinderen samen posters maken over het verleiden van mensen om te kiezen voor gezonde dingen.
Conny houdt zich bezig met het ontwikkelen van lesprogramma’s voor het vmbo.
Bodemprofessoren
En vervolgens waren we bij de bodemproffessoren Judith, Martijn en Annette van de HAS. Er wordt enthousiast onderzoek gedaan in de bos en gras sleuven. Op zoek naar bodemschatten en bodemmonsters van het bodemleven. Ook werd de bodem structuur en samenstelling onderzocht.
Bij het waterschap Limburg legde Charlotte op een wervelende enthousiast manier de kinderen uit hoe ons riool met waterzuivering werkt. Met een quiz daagde ze de kinderen uit om na te denken over de plek waar je je spullen weggooit. Professor Rob vulde haar aan.
In de tent bekeken ze vervolgens een filmpje over plastic in de oceaan. Samen met professor Theo gingen ze het gesprek aan over micro plastic en medicijn resten in water.
Als intermezzo van het drukke workshopprogramma presenteert Niek Roozen, acteur en ambassadeur van het WWF zijn film Stik, die hier in première ging. Met het plastic thema als uitgangspunt.
Niek is ambassadeur van de plastic bende die zich inzet voor het redden van de zeeschildpadden. Een jongen Niels heeft zijn eigen escape room gemaakt om geld op te halen voor de zeeschildpadden. De kinderen moeten lang wachten voordat ze erin kunnen. Niek Roozen komt het initiatief aanmoedigen. Echt stoer en knap dat deze mannen zich zo inzetten.
Tussendoor nog even afval hengelen…
In het drukke programma toch even ontspannen tussen de boerderijdieren. Hoe relaxt is het om even met een kip te relaxen 🤗
Lisanne en Freek van Light4Food namen ons mee in het telen van groente en planten. Het is een gesloten systeem met stroom water zaden. In de donkere kas konden we experimenten welke kleuren het beste werken als groeistof.
We kregen uitleg van Basf over het doen ontwikkelen en oogsten van goede zaden. De kinderen maken een quiz met welke zaadjes bij welke plant horen.
Als afsluiter mocht iedereen sla zaaien.
De beste manier om de dag af te sluiten is toch echt wel even ’n panda-tje knuffelen! Het was een fantastische eerste dag!
Liefs Olivette,
Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
4 comments