Dinsdagmiddag half 4. Mijn dochter komt verdrietig thuis van school. ‘Tim heeft het uitgemaakt!’ ‘ Liefdesverdriet, ‘wat moet ik hier nu weer mee?!’ vraag je je af. Je weet nog goed hoe ze enkele weken geleden vol trots vertelde dat Tim, een jongen uit haar klas, haar verkering had gevraagd en dat ze ‘ja‘ had gezegd. Ze waren zó verliefd en gingen volgend jaar al trouwen. Ja, jij wist wel beter. Deze kalverliefde is waarschijnlijk van korte duur. Nu zit ze voor je neus, al snikkend en snotterend, omdat ene Tim haar ex het heeft uitgemaakt….
Kinderverliefdheid
En nu…? Wat zeker helpt is om afleiding te bieden. Dus ga leuke dingen doen en laat haar dit even vergeten. De verliefdheid zakt vanzelf wel weg. En wanneer dat het geval is, is het tijd om het gesprek aan te gaan met je kind. Dit is namelijk wel iets wat je serieus moet nemen en wat de uiteindelijke basis vormt voor het verdere liefdesleven van je kind. Zorg voor een veilige en open sfeer, zodat je kindje altijd naar je toe durft te komen met vragen of voor advies.
Kalverliefde
Kinderverliefdheid is eigenlijk niks anders dan ‘wie vind ik lief en wie is mijn beste vriend‘. Kinderen vormen een voorkeur voor een specifiek iemand. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer symptomen van verliefdheid kunnen komen opspelen, zoals de bekende vlinders in de buik wanneer iemand naar je kijkt of het blozen als diegene tegen je praat. Je herkent het vast zelf ook nog wel van vroeger…‘oh boy..ik heb ook vele verliefdheden gekend…’
(H)erkenning
Voor je kind is het fijn als het zich begrepen en gehoord voelt. Vertel dus hoe het voelde toen jij je man of vrouw leerde kennen. Hoe voelde dat? Je voelde vlinders in je buik en je was meteen verliefd. Je kon aan niemand anders denken dan aan diegene. Je kind zal dit kunnen beamen en zich niet alleen voelen. Daarnaast is het ook goed om je kind verliefdheid of liefde te laten voelen. Door je kind liefdevol te knuffelen leert het zichzelf te ontwikkelen en te leren kennen op dit gebied. Misschien vindt je kleintje knuffelen uiteindelijk wel helemaal niet fijn of kan het juist niet meer zonder.
Dat ene ‘speciale gevoel’
In ‘Kleine mensen grote gevoelens’ schrijft seksuoloog en psycholoog Sanderijn van der Doef: “Voor basisschoolkinderen is verliefdheid en verkering hebben net zo heftig als voor volwassenen.” Het is maar net hoe je ermee omgaat. En natuurlijke kunnen volwassenen daar beter mee omgaan. Nou ja, de meesten dan. Kinderen willen namelijk geen lichamelijk contact. Kinderverliefdheid is dus het beste te beschrijven als een ‘speciaal gevoel’. Daarentegen kunnen ze er heel ongelukkig van worden als deze kalverliefde onbeantwoord blijft. Met alle gevolgen van dien…
Dat o-zo verschrikkelijke liefdesverdriet
Daar zit ze dan. Je lieve, knappe dochter met heuse liefdesverdriet. Dikke tranen rollen over haar wangen. Je weet exact hoe ze zich voelt. Ook jij bent er geweest. Vertel haar dat alles goedkomt en dat Tim eigenlijk superstom is en heus wel zal worden vervangen door een andere jongen. Een veel lievere en leukere jongen. En vertel haar dat jij in ieder geval nog steeds heel veel van haar houdt. Zolang papa en mama van je houden, hoeft niemand zich zorgen te maken toch?
En lieverd…. je hebt nog een heel leven voor je. Je hebt alle tijd om je uiteindelijke partner te vinden. EN je weet wat ze zeggen: op ieder potje past een dekseltje (en anders is er nog afdekfolie). En geen hand vol,….. maar een land vol…..
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat