Delen vinden we super lief

Courgetti, bloemkoolrijst, cottage cheese, amandelmeel, Konjac noodles… vroeger had ik geen idee wat dit was, nu ben je een uitzondering. Ze passen namelijk allemaal perfect in het straatje ‘Koolhydraat-arm eten’ en dat is momenteel helemaal hot & happening.

In dit boek vind je 3 weekschema’s: •Populaire klassiekers. •Snelle en eenvoudige gerechten •Vegetarisch

Een stukje geschiedenis

In de steentijd leerde de bevolking om wilde graansoorten te verbouwen. De voeding werd daardoor koolhydraatrijker, maar dat was destijds ook ‘brood’nodig. De bevolking moest namelijk zwaar lichamelijk werk verrichten om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Koolhydraten waren daarom een welkome toevoeging aan de voeding.

Inmiddels is de bevolking getransformeerd in klassieke bankhangers en hoeft een groot deel geen stevig lichamelijk werk meer te verrichten. Toch is het voedingspatroon, en daarmee de inname koolhydraten, niet erg veranderd. Dat is niet altijd even handig.

Om bijvoorbeeld je Smartphone te bedienen of bureauwerkzaamheden te verrichten, heb namelijkje maar heel weinig koolhydraten nodig. De overtollige hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt, wordt opgeslagen in vet. Het zal je niet verbazen dat er maar weinig mensen zijn die daar blij van worden.

Time for a change

Onlangs ben ik gestart met Ww, het nieuwe Weight Watchers waar ik door middel van smartpoints leer wat goede voedingskeuzes zijn. Producten of gerechten met koolhydraten kosten relatief veel punten in vergelijking met andere soorten producten en gerechten, daarom is koolhydraat-arm eten zeker interessant voor mij. Bettina Snowdon en Martina Kittler brachten onlangs het boek ‘Koolhydraat-arm koken’ uit. Je begrijpt: die wilde ik maar wát graag uitproberen.

Een low-carb-levenswijze:
wat houdt het in, waarom is het gezond en welke voedingsmiddelen mag je dan nog allemaal eten? Deze en nog veel meer vragen worden op eenvoudige wijze beantwoord in dit boek

Het boek: Koolhydraat-arm koken

Het boek begint informatief. Zo wordt er eerst iets over het principe ‘low-carb’ uitgelegd, iets over de werking van koolhydraten en iets over de verschillende soorten koolhydraten. Vervolgens leert het boek je, hoe je stap voor stap naar een koolhydraatarm(er) leven kunt toewerken.

Dit stappenplan is onderverdeeld in 3 fases. Fase 1 is voor de oriëntatie, fase 2 richt zich op het vervangen van de hoofdmaaltijd en in fase 3 eet je de hele dag volgens schema. Of ik de hele dag volgens schema wil eten weet ik nog niet, maar het is fijn om te weten dat dit boek daar in elk geval ook in kan ondersteunen.

Koolhydraatarm eten betekent vooral anders denken. Je kunt blijven genieten van je favoriete gerechten met de alternatieven uit het boek

De recepten

Veruit het grootste deel van het boek (ongeveer 3/4e) bestaat uit recepten waar je blij van wordt. Gezonde, kleurrijke recepten vullen het boek. De bereidingstijd staat netjes boven ieder recept aangegeven. Voor de meeste recepten geldt dat het niet langer dan 45 minuten tijd kost en dat vind ik ideaal. Het boek begint met ontbijtgerechten, zoals frambozenkwark met amandelen, amandel-kokospancakes en overnight kokos-chia. Daarna vind je de tussendoortjes en beleg, zoals smoothies, appel-chocoladespread en aardbeien-rabarberjam. Het boek sluit af met je er lunch- en dinergerechten en toetjes. Bij elk recept staan de voedingswaarden benoemd, waar de koolhydraten uiteraard extra zijn benadrukt. 

Ook staan er soms (variatie)tips bij, een leuke toevoeging. Al met al is het een compleet boek waar je makkelijk hele dagen aan voeding uit kunt samenstellen.

Shakshuka met feta

Toen ik laatst voor mezelf ging koken, besloot ik meteen een recept uit te proberen. Het werd de shakshukamet feta, een voedzaam gerecht met tomaten en ei. De recepten zijn standaard voor 2 personen, dus zo kon ik de andere helft de volgende dag als lunch eten. De instructies in het boek zijn duidelijk en makkelijk te begrijpen. Dit moet ik kunnen, dacht ik. Het boek gaf aan dat het recept ongeveer 35 minuten zou duren en inderdaad, 35 minuten later zat ik aan mijn shashuka. Het recept vulde goed en was lekker kruidig. Ook de volgende dag was het lekker als (koude) lunch. Mijn eerste ervaring met de recepten in het boek is positief, dus ik ga hier zeker meer recepten uit proberen!

Koolhydraat-arm koken
9789044755671 | Bettina Snowdon & Martina Kittler | NUR 440 | €16,95 144 blz | geb | 23,2 x 17,7 cm | volledig in kleur

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op TwitterFacebookYoutube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief