Delen vinden we super lief

Voor 1 mei moet je weer je belastingaangifte doen. Ging je in 2022 uit elkaar of ben je gescheiden, dan heeft dit gevolgen voor je belastingaangifte. Je moet waarschijnlijk gegevens in je aangifte aanvullen, zeker als je samen een koopwoning had. En als de situatie het toelaat, is het verstandig de aangifte zoveel mogelijk in overleg te doen.

Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, denk je niet als eerste aan je belastingzaken. Toch is het goed om bij de aangifte over 2022 bewust te zijn van je nieuwe situatie. De scheiden-checklist helpt je hierbij. Ook zet de Belastingdienst vijf checks op een rij.

bruiloft, huwelijk herinneringen, vuur en vlam

Aan de slag met je aangifte? Vijf checks:   

  • Doe de belastingaangifte zoveel mogelijk in overleg. Je fiscaal partnerschap eindigt op het moment dat het scheidingsverzoek, of het verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden, is ingediend én je niet meer op hetzelfde adres woont. Woonde je samen, maar was je niet getrouwd? Dan eindigt het fiscaal partnerschap zodra jij en je ex niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Als je in 2022 uit elkaar bent gegaan, kan je ervoor kiezen om apart of samen aangifte te doen.

    Probeer in ieder geval zoveel mogelijk in overleg aangifte te doen. Zeker als je fiscaal partners blijft over het jaar van de scheiding, maar ook als je dat niet blijft. Zo kun je fouten voorkomen. Je hebt namelijk gegevens van elkaar nodig. Zoals inkomensgegevens of gegevens over de koopwoning, de hypotheek en spaartegoeden.
  • Aangifte doen als fiscaal partners voorkomt fouten en kan voordelen hebben.

Je kunt ervoor kiezen nog één keer voor de aangifte inkomstenbelasting 2022 als fiscaal partners aangifte te doen. Dat voorkomt fouten en je kan een laatste keer de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. Elke verdeling mag, zolang het totaal uitkomt op 100%. Houd bij de keuze wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen, zoals voor zorgkosten. Het scheelt veel kopzorgen als de financiele basis op orde is.

  • Kijk goed wie de hypotheekrente mag aftrekken als je samen een koopwoning had.
    Wie van jullie de hypotheekrente mag aftrekken, hangt onder andere af van wie in het huis blijft wonen, hoe lang het geleden is dat één van jullie het huis verliet en van wie het huis is. Ook als je niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog 2 jaar hypotheekrente aftrekken. Check hier welke situatie voor jullie geldt.
  • Ontvang of betaal je partneralimentatie? Geef dit aan in je belastingaangifte.

Misschien krijg je na de scheiding te maken met partneralimentatie.

  • Ontvang jij partneralimentatie? Dan geef je dit in de belastingaangifte aan als inkomen.
  • Betaal je partneralimentatie? Dan mag je het bedrag dat je aan alimentatie betaalt aftrekken in je belastingaangifte.

Let op: kinderalimentatie geef je niet aan in de belastingaangifte en kun je ook niet aftrekken.

  • Leg gemaakte afspraken vast. Het is goed om afspraken vast te leggen over belastingen en toeslagen. Wijk je uiteindelijk af van de gemaakte afspraken bij de echtscheiding? Kijk dan goed welke (financiële) gevolgen dat heeft voor je belasting en toeslagen. En verwerk die in de aangifte.

Hulp bij de belastingaangifte

Wil je hulp bij het invullen van de aangifte? Een beetje extra hulp is nooit ver weg om je geldzaken goed geregeld te krijgen. Op belastingdienst.nl/hulp vind je de verschillende vormen van hulp bij het doen van aangifte: bij de Belastingdienst én bij organisaties of mensen in de buurt. Kom je er toch niet uit? Bel dan de BelastingTelefoon: 0800 – 0543. 

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief